Orpon hallitus ei leikkaa eläkkeitä
Suuri päätös Orpon hallitukselta, että alle 23000 euron vuosieläkkeisiin ei puututa millään tavoin ja suurempienkin eläkkeiden verotusta nostetaan vain lievästi. Eläkkeensaajan asumistuen ehdot kylläkin kiristyvät ja sitä ei myönnetä ollenkaan, mikäli eläkkeensaajalla on varallisuutta riittävästi.
Kuuntelin juuri valtiovarainministeri Purran esitelmää Hesarin verkkosivun kautta ja mieleeni tulee, että oikeudenmukaisuus tapahtuu kun pieniin eläkkeisiin ei puututa. Kansaneläkettä ei tosin makseta enää ulkomaille ilmeisesti puolen vuoden asumisen jälkeen tai näin otaksun.
Orpon hallituksen eläkepolitiikka onnistuu nähdäkseni tässä kansantalouden tilassa ihan hyvin, enkä usko edes demareidenkaan pystyneen parempaan, koska onhan demarien puheenjohtaja Antti Lindtman möläyttänyt Hesarissa, että eläkeikää voidaan nostaa 70 ikävuoteen jos työntekijä niin haluaa. Onhan se hyvä konttoritöissä olla vaikka kasikymppisenäkin, mutta raskaista tehdas- tai rakennustöistä Lindtmanin kommentti osoittaa täyttä ymmärryksen puutetta todellisuudesta.
Yli 23 000 euroa saavien eläkeläisten verotus kiristyy. Oikea tapa leikata eläkkeitä, ei brutto- vaan nettotuloja.
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa olla niin marginaalinen veronkorotus, että ensi vuoden alun indeksikorotuksen seurauksena hyvätuloisten eläkkeensaajien nimellisansiot kuitenkin kasvaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan OK eläkepäätös hallitukselta.
Sen sijaan en ymmärrä alustajan valitusta Lindtmanin kaavailusta, jossa ”eläkeikää voidaan nostaa 70 ikävuoteen jos työntekijä niin haluaa”. Tuskin kukaan haluaa, jos työ on liian raskasta.
Ilmoita asiaton viesti
Huonoa viestintää Lindtmanilta.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä huonoa siinä on, että eläkeikää voidaan nostaa 70-vuoteen JOS työntekijä niin haluaa?
Ilmoita asiaton viesti
Eikö se ole jo liki vallitseva todellisuus? Olen edelleen sitä mieltä, että Lindtman epäonnistui viestinnässään. Lipposen hallitus päätti aikoinaan taitetun indeksin ja siinä samalla vuoden 2005 eläkeuudistuksessa tuli käyttöön vielä elinaikakerroin. Nyt nuorempi työväki huomaa, että heitä on tavallaan kusetettu eläkeasioissa ja Lindtman ehdottaa heille pitempää työuraa.
Ilmoita asiaton viesti
Vallitseva todellisuus on 68 vuotta.
Ilmoita asiaton viesti
Olen tavannut yli seiskakymppisiä, jotka tekevät eläkkeen lisäksi töitä. Itse en kannata Lindtmanin höpöinöitä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyse on siitä, että eläkekertymä päättyy 68-vuotiaana. Hän lienee tarkoittanut, että eläkekertymä (karttuma,) jatkuisi 70-vuotiaaksi asti.
Ilmoita asiaton viesti
Ahaa, tuossa voi olla itua juu.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki on suhteellista: eläkeläisiltä kerätään kuitenkin noin 250 milj. euroa lisää kohdistetulla veronkorotuksella. Päälle tulevat tietysti mm. kasvavat kulutusverot, ja jos on kova pämppäämään ja/tai röökaamaan, kilahtaa näistä iloista entistä suurempi osuus valtion kassaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kun jotain tarvitsi kuitenkin tehdä, niin hallitus teki varsin oikeudenmukaisen eläketuloverotusratkaisun budjettiriihessä.
Ilmoita asiaton viesti
Tulkitsen kommentin niin, että päätös ei koskenut Kimmoa?
Ilmoita asiaton viesti
Olihan Orpon hallituksen eläkepäätökset helpotus itselleni ja varmaan monelle muullekin pieneläkeläiselle.
Lähetin juuri Orpolle kysymysehdotuksen illan A-Studioon:
Onko hallituksen toimet nyt riittävät vai joudutaanko vielä tällä hallituskaudella leikkaan valtionmenoja enemmän? Pääministeri Orpo lupasi viime vuonna, että eläkkeistä ei leikata, eikä nyt pahasti leikattukaan, mutta mistä oikein johtui mediassa pitkään vellonut keskustelu eläkkeiden leikkaamisesta? Helposti sai sellaisen käsityksen että valtiovarainministeri Purran ja pääministeri Orpon välillä oli hieman erilainen tulokulma alun perin eläkkeensaajia koskeviin leikkauspäätöksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Kimmolle: Aika pitkälle olen samaa mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Juu kiva kuulla näinkin rakentavia kommentteja edes joskus Puheenvuoron palstalla. Kiitos Harri.
Ilmoita asiaton viesti
Ei niin paha päätös tuosta riihestä kuin kuvittelin olevan mahdollista. Tosin en tiedä miten veronkorotus vaikuttaa ulkomailta maksettujen eläkkeiden kohdalla. Lisäksi en tiedä miten kokonaisuus lasketaan eläkkeen ja muiden ansiotulojen yhteissummasta.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä spekulaatiot olivat syvällä metsässä ja itselleni budjettiriihi oli myös positiivinen yllätys.
Ilmoita asiaton viesti
Ajankohtaa peilaten ei tämä niin paha ole kun on annettu ymmärtää,ehkä se jotenkin peilautuu eri ideologeihin ”vasemmisto vastaan oikeisto” akselille.
Riikka Purran jo aiempiin ulostuloihin mitä on tullut seurattua jo pitemmältä ajalta tähän aikaan ”tässä muodossa” – en ole pettynyt – ja kun työryhmään kuului mm PS Ville Vähämäki myös seuranneena jotenkin paistaa tietoisuus ainakin minulle aiemmat ulostulot joita on saanut lukea mielenkiinnolla.
Mitä tapahtuu maamme rajojen ulkopuolella vaikuttaen Suomeen ei niille kaikille maamme politiikka voi mitään – kuten mm.viime hallituskausi myös todisti.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kysymys voisi olla, että miksi etenkin valtiovarainministeri Purra pelotteli eläkeläisiä leikkauksilla ennen kehysriiheä? Hieman ristiriitainen olo itselläni eläkkeensaajana, että pitäisikö nyt olla helpottunut olo, kun eläkeindeksejä ei jäädytetä saati verotustakaan kiristetä alle 23000 euroa vuodessa ansaitsevilla eläkkeensaajilla. Hesarin uutisoinnista ennen kehysriiheä sain käsityksen, että eläketulovähennystä oltaisiin pienennetty jopa aivan pienissäkin eläkkeissä, mutta onneksi tästä leikkaustavasta kuitenkin luovuttiin. Kaiken kaikkiaan kehysriihen leikkaukset ovat toteutettu nähdäkseni hyvin oikeudenmukaisesti, koska pakko oli nyt jostain leikata ja valitettavaa kylläkin, että suurin suhteellinen leikkaus osunee opiskelijoiden asumistukijärjestelyyn. Toki kansaneläkkeiden maksamisen loppuminen ulkomailla kokonaan asuville myös koskettaa joitakin eläkkeensaajia, eivätkä he varmaan ole asiasta mielissään.
Ilmoita asiaton viesti