Orpon hallitus ottaa ensi vuonna velkaa yli 10000 miljoonaa euroa lisää

Haluaako tai paremminkin sanottuna kykeneekö Orpon hallitus edes kääntämään valtion velkaantumiskehityksen suuntaa? Valtiovarainministeri Riikka Purra on tiedottanut tänään, että valtion ensi vuoden budjetti on 10,1 miljardia euroa alijäämäinen.

Pitää myös muistaa taloussuhdanteiden kääntyminen heikompaan suuntaan. Toisin sanoen Orpon hallitus tuskin tulee saamaan hyvää nostetta ainakaan lyhyellä aikavälillä suomalaisesta yrityselämästä. Sekin itseäni mietityttää, että kannattaako tuotekehitysmenoihin panostaminen, jos Suomeen ei saada houkuteltua todellisia huippuosaajia maailmalta.

Nyt vaikuttaa siltä, että pääministeri Petteri Orpo ja Purra voivat unohtaa vaalilupaukset valtiontalouden kuntoon panemisesta, koska meno vaikuttaa jopa Marinin kriisiaikojen hallituksen talouspolitiikkaa heikommalta esitykseltä. Suhdanteiden heiketessä Orpon hallitus kyllä haluaa leikata työttömiltä, vaikka se osoittaa totaalista ymmärtämättömyyttä työttömien tilasta sekä myös kansantalouden kiertomekanismeista.

Huono-osaisille kannattaisikin antaa enemmän käyttörahaa, koska kansantaloudessa se työllistää ja valtio kerää köyhille jaetun rahan korkoineen takaisin. Positiivista Orpon hallituksen ensimmäisessä budjetissa on se, että eläkeläisten toimeentulotasoon ei puututa indeksileikkureilla kuten ennen vaaleja vielä uhattiin ja lisäksi palkansaajien verotusta hieman alennetaan.

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen 45-vuotias kahden pojan isä. Itseäni kiehtoo monet elämään ja yhteiskuntaan liittyvät asiat. Tykkään käydä yhteiskunnallista keskustelua ja se on itselleni myös ajanvietettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu