Ottaisin käyttöön uuden eläkeleikkurin yli kasikymppisille

Entä jos kehitettäisiin uudenlainen eläkeleikkuri vanhuuseläkkeisiin. Nyt ilmeisesti ensi vuonna voimaantuleva leskeneläkeuudistus on hyvä alku, vaikka itse toivoisin radikaalimpia säästöjä eläkkeisiin. Siksi jokaisen yli 80-vuotiaaksi elävän yli 2000 euron vanhuuseläke alkaisi pienentyä vuosittain 3 prosenttia eli toisin sanoen eläke alkaisi tippua riittävän vanhoiksi elävillä ja varakkailla eläkeläisillä. 2000 euroa kuukaudessa eli 24000 euroa vuodessa olisi esitykseni mukaan minimieläke, joka jäisi kaikille yli kasikymppisille parempiosaisille eläkeläisille.

Tarvitaan oikeudenmukaisempi eläkejärjestelmä ja esittämäni elinikään sidottu leikkuri tekisi eläkeläisistä tasa-arvoisempia myös kuolemaa ajatellen. Mitä mieltä ollaan? Eläketurvakeskuksen tiloista ei käy ilmi yli 80-vuotiaiden hyvätuloisten eläkeläisten määrä tai osuus kaikista eläkeläisistä, mutta ilmeisesti yli 80-vuotiaiden eläkeläisten työeläkeläisten eläkkeet ovat edelleen noususuunnassa, koska eläkekertymät ovat 1940-luvun ikäluokalle paljon paremmat kuin 1930-luvun ikäluokalla. Miten on vedetäänkö tämä esitelmäni läpi eläkkeistä päättävässä kasvottomassa kabinetissa?

Kimmo Hoikkala, Oulu

Kirjoittaja on jo 30-vuotiaana toistaiseksi voimassa olevalle eläkkeelle jäänyt vaikean psykiatrisen sairauden takia nyt työkyvyttömyyseläkeläinen ja jonkinlainen kokemusasiantuntija.

0
KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen vuonna 1978 syntynyt mies Pirkkalassa. Sain oppivelvollisuuteni suoritettua silloisessa Kuttulan koulukodissa Mäntyharjulla vuonna -94. Ylioppilaaksi kirjoitin vuoden -98 keväällä Tammerkosken lukion aikuislinjalta (iltalukio). Olen saanut ilmavoimien sääaliupseerin koulutuksen Tikkakoskella varusmiehenä saapumiserässä 2/98. Työhistoriani alkoi lehdenjakajana kesällä -97 vuosiloman sijaisena ja jakopiirini alueella sijaitsi myös silloinen kotini. Syksyllä -97 aloitin Galvanoimis Oy:n palveluksessa kuumasinkityslaitoksen työntekijänä Pirkkalassa ja olin palveluksessa vuoden 2002 loppuun. Olen opiskellut silloisella Tampereen teknillisellä korkeakoululla vuosina 1999-2002 konetekniikkaa. Sairastuin vähitellen psykoottistasoiseen masennukseen vuoteen 2004 mennessä. Kävin työkokeilussa vuonna 2008 vanhan työnantajani eli nykyisen Aurajoki Oy:n palveluksessa kolmivuorotyössä Pirkkalassa. Olen tehnyt etenkin vuosina 2013-2014 kokemusasiantuntijaluentoja mielenterveydellisestä kuntoutumisesta. Vuonna 2017 minut valittiin Suomen skitsofreniayhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi. Vuonna 2010 julkaisemani omaelämäkerran nimi on Kuntoutujan tie ja se kirjoitettu salanimellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu