Paheksuttu ylimääräinen lapsilisä hintalappu 112 miljoonaa euroa ja monien kiittämä sähkötuki hintalappu 400 miljoonaa euroa
Näin me asutaan sellaisessa yhteiskunnassa, jossa jokainen kotitalous sen vauraudesta huolimatta haluaa saada yhteiskunnan maksamia tukiaisia. Omahyväisinä suomalaisina odotamme aina vain saavamme lisää rahaa ja ennen vallalla ollut käsitys kohtuullisuudentajusta on mennyt liki kokonaan osaksi kansakuntamme historiaa. Myös solidaarisuusajattelusta ollaan hyvin kaukana Marinin hallituksen tekemien joulukuisten päätösten perusteella!
”Alustavan arvion mukaan tuen kokonaismäärä on enintään 400 miljoonaa euroa.”
”Tutkijan mukaan tuesta euromääräisesti eniten hyötyvät henkilöt ovat hyvätuloisia eli yli 70 000 euroa vuodessa tienaavia asuntokuntia.”
https://www.iltalehti.fi/talous/a/caaf1c81-f288-45f4-a255-671baa63245d
Moniin Kansaneläkelaitoksen etuuksiin tehdään puolestaan 4,2 prosentin indeksitarkistus ensi vuodenvaihteessa. Olen edelleen sitä mieltä, että yhteiskunnalla ei olisi varaa heitellä rahaa miten sattuu edes eduskuntavaalien alla, vaan yhteiskunnalliset tuet pitäisi maksaa niitä pääasiassa eniten tarvitseville kotitalouksille. Poikkeuksena voisi silti olla lapsilisät, koska suomalaisista perheistä harva elää erityisen vaurasta elämää.
”Kansaneläkeindeksiin sidottuja etuuksia korotetaan 4,2 prosenttia”
https://aamuset.fi/artikkeli/5792180
Ennen vanhaan kunniallinen rikkaampi väestönosa halusi välttää viimeiseen saakka yhteiskunnan tukiaisia, mutta niin vain on ajattelumalli täällä eläkeläisten luvatussa maassa Suomessa muuttunut! Suomessa asuu nimittäin noin 1,6 miljoonaa eläkeläistä, joista yleisesti halveksittuja työkyvyttömyyseläkeläisiä on selvästi alle 200000 eläkeläistä.
Laskeppa Kimmo, kuinka paljon tavallinen, kerrostalokaksiossa-kolmiossa asuva saa tukea poisluettuna alv-alennus?¨Saatat yllättyä.
Ilmoita asiaton viesti
Itse asun kaksiossa, jossa ei ole saunaa. Sähkölaskuni oli kulutuksen osalta ennen viime kesää 10 euron luokkaa, mutta nyt sähkölaskuni voi olla jopa 30 euroa kuukaudessa. Alv-alen ja sähkösopimukseni ansiosta käsitykseni mukaan sähkölaskuni ei voi edes nousta yli 30 euron, mutta 20 euroa on omassa tuloluokassani silti iso raha!
Ilmoita asiaton viesti
Koko aikuisikäni olen maksanut veroja keskimääräistä suomalaista kansalaista enemmän.
Jos kerrankin populistinen hallituksemme päättää palauttaa pienenpienen osan siitä minulle takaisin tukiaisena niin en todellakaan tuosta rahasta kieltäydy.
Voin sijoittaa rahat vaikka valtion monopoli-yhtiön Veikkauksen rahapeleihin niin valtio saa omansa takaisin lähes samantien ja itse saan vastineeksi hivenen lähes katteetonta jännitystä.
Ilmoita asiaton viesti
Eläkeläisenä olen itsekin oppinut hyödyntämään Kelan tukiaisia. Kannatan kuitenkin tarveharkintaa yhteiskunnallisten tukien maksamisessa edelleen.
Ilmoita asiaton viesti
Itse asun maalla suorasähkö lämmitteisessä omakotitalossa. Mutta täällä jo rakennusaikana piti olla valmius pärjäämiseen myös äriänteessä,niinpä talonii valmistui neljä tulipesää.
Tämä nykyinen sähkötuki ei koske omatoimista asujaa. En kuluta sähköä edes omavastuun edestä,vaikka sähkönhintani lienee yli 30;n lisukkeineen.(toista oli vuosi sitten ,kun sähkö ei käytännössä maksanut mitään)
Toivottavasti tuki kohdentuu edes likimain sitä oikeasti tarvitseville.
Ilmoita asiaton viesti
Heikki, jos laskeskelet hieman, niin tuki ei tule auttamaan niitä pienituloisia jotka asuvat kerrostalokaksioissa ja kolmioissa. Ainoastaan alv:n alennus auttaa heitä.
Jos tuki on niin kuin sen uskon tuevan, niin tuio omavastuu ja marras-joulukuun keskiarvo lasketaan vain sähkönkulutuksesta.
Samoin siitä keskiarvosta vähennetään tuo satanen.
Sitten jäävästä sähkön osuudesta vähennetään joku 50 – 80 % (max. 700 euroa ) jolloin tuollaisen pienkuluttajan tuki jää muutamaan kymppiin tai nollaan. Prosenttilukua ei ole vielä julkistettu.
Ja jos verrataan sitten sähkölaskua kriisiä edeltävään aikaan niin se tulee heillekin olemaan korkeampi tukien jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Joo en tiedä. Itse laskelmissani ymmärsin etten suorasähkötalossanikaan tarvitse mitään tukia.Enkä edes hae.
Toivoin tukien ohjautuvan niitä tarvitseville.
Mitä minun sähkönkuluttajana mielestäsi pitäisi vielä paremmin tehdä?
Ilmoita asiaton viesti
On vain hyvä että tulet toimeen omillasi.
Hyvin harvalla on siihen kuitenkaan mahdollisuutta.
Pienessä kerrostaloasunnossa asuvalle, pienellä palkallaan kituuttelevalle saattaa olla vaikeaa.
Jos kulutus on luokkaa 5000 kWh/vuosi ja kun sähkön hinta nelin-kuusinkertaistuu 5-6 centistä 20 – 30 centtiin niin se voi aiheuttaa ongelmia.
Aikaisempi, 250 – 300 vuosihinta kun muuttuu 1000 – 1500:si
eli kahdestakympistä (25) / kk kahdeksaankymppiin (125) / kk on merkittävä kulujen nousu kun se on joka kuukausi ja jos tulot ovat vaikkapa 1000 – 1500 kk/netto.
Ilmoita asiaton viesti
Outoahan on se, että maksetaan tukia sähkölaskujen maksamiseen. Sen sijaan olisivat riittäneet pakkotoimet energiayhtiöiden vapaan hinnoittelun poistamiseksi. Vaihtoehtoisesti yhtiöt olisi voinut kansallistaa ja asettaa hinnat omakustannusperiaatteella.
Mitään ylitsekäypää perustetta ei ole maamme infran yksityiselle omistukselle, keinottelulle sillä tai energian pörssihinnoittelulle.
Ilmoita asiaton viesti
Kai sinä ymmärrät sen,ettei hallituksella ole oikeutta puuttua yritysten hinnoiteluun. Jos niin olisi,se olisi jo tehty.
Ei meillä kaikessa ole rahaa saati mahdollisuuksia valtiolliseen omistajuuteen.
Ilmoita asiaton viesti
”Kai sinä ymmärrät sen, ettei hallituksella ole oikeutta puuttua yritysten hinnoiteluun.”
Kaupunginjohtaja Homeliusta siteeraten:” en ilmaisisi asiaa noin.”
Ilmoita asiaton viesti
Niin. Toistaako historia itseään ?
” Pohjoismaiden sähköpörssille sakot kartellista 5.3.2014 / TE
Pohjolan sähköpörssi Nord Pool Spot on saanut EU:n komissiolta 2,3 miljoonan euron sakot kartellista ranskalaisen sähköpörssin EPEXIin kanssa.”
Sähkön hinnoittelu on ollut kaikilla sähkön myyjillä samasta muotista puristettu. Yhtenäishinnoittelu taas tuppaa olemaan yksi kartellin tunnusmerkki. Nyt näyttäisi tilanne hieman muuttuneen. myyjien väliset erot ovat kuitenkin edelleen marginaalisia.
https://www.sahkon-kilpailutus.fi/vertailu/
Ilmoita asiaton viesti
Toisenlaisiakin mietteitä on esitetty pörssisähkön tarpeellisuudesta, eikä moni sähköalan asiantuntija usko meidän olevan Suomessa koskaan täysin omavaraisia sähköntuotannossa. Pörssisähkön hintakatto olisi silti ollut monille kuluttajilla varmaan mieluisampi ratkaisu kuin kotitalouksien sähkölaskujen tukeminen.
Ilmoita asiaton viesti
Nordpoolin toiminta pohjoismaiden markkinoilla takaisi hyvinkin halvat hinnat pohjoismaissa. Etenkin jatkossa, kun ydinvoimaa alueellisesti lisätään. EU han aikoinaan velvoitti Nordpoolia liittymään yhteismarkkoihin.
= Sähkö on nyt joka puolella yhtä kallista. EU n hintaharmonia siis toimii 🙂
Ja kilpailun aito puuttuminen saattaa johtaa nopeasti markkinoiden vinoutumiseen, eli hinta / toimittajakartelliin.
Subventoiminen / Kattohinta voi lyödä vielä käsille, koska pörssisähköä myydään lopulta sille, joka maksaa parhaan hinnan. Sähkömarkkinat toimivat niin, että sähkö siirtyy pääsääntöisesti halvemmalta hinta-alueelta kalliimmalle.
Vrt. Ruotsi myy sähkö Saksaan ja samalla Ruotsin alueen 4 sähkön hinta nousee pilviin, ja Suomessakin hinnat pompsahtavat.
Vaihtoehtoisesti nopeampi ja kätevämpi olisi ollut poistaa koko ALV. Nyt sähkön myyntiin sovellettavaa ALV ia laskettiin 24 prosentista 10 prosenttiin. Veromuutos EI koske sähkön siirtoa.
Miksi näin ?
Ilmoita asiaton viesti