Poliittinen epärehellisyys!

Poliittinen puhe on usein epätäydellistä eli valkoista valhetta, mutta henkilökohtaisella tasolla ihmisen on hyvä pyrkiä olemaan rehellinen jo oman mielenterveyden takia.

Edes avoin hallintakulttuuri ei estä valehtelua, mutta silti yhteiskunnallisen päätöksenteon pitäisi pyrkiä avoimuuteen. Miksi tällaisenä runsaudenaikana poliitikot eivät löydä sopua asioissa? Haetaan vain eripuraa, kun voitaisiin hakea asiakokonaisuuksia, joista ollaan eniten samanmielisiä.

Toisaalta Husun valheellinen tarina ja sen paheksunta osoittavat, että suomalaisten mielestä rehellisyys arvostetaan edelleen hyvin korkealle arvoissa. Valehteluna ei moni edes pidä sitä jos toinen jättää kertomatta jotain oleellista asiastaan, vaikka oleellisten asioiden kertomattajättäminen on tietysti valehtelua.

Taitavin valehteleva poliitikko ei jää edes kiinni valheistaan, kuten voidaan nähdä Atlantin takana presidentti Donald Trumpin toiminta. Takuulla epärehellistä moraalia esiintyy myös johtavien suomalaisten poliitikkojen mielenmaisemassa.

Emme voi kansalaisina oikein mitään valheeseen perustuvalle politikoinnille, etenkään silloin jos media katsoo sormienläpi epäjohdonmukaista politikointia. Toisaalta mediakulttuuri elää niin vahvasti hetkessä, että ketään ei enää kiinnosta sittenkään petetyt lupaukset tai muuten kiero poliittinen suosionkalastelu populistisella julkisuudella.

Korjausesitys politiikkaan!

Konkretian puute aiheuttaa tulkinnallisia käsityksiä. Politiikan luonne on osittain epärehellinen kuten voi Transparency International sivustolta nähdä: https://www.transparency.org/country/FIN Hallintokulttuuria pitäisi tehdä vielä paljon avoimemmaksi jopa täällä Suomessakin!

KimmoHoikkala

Olen 41-vuotias kahden koululaisen yhteishuoltaja ja asun Oulussa. Kotoisin olen Pirkkalasta ja olen asunut myös Tampereella. Työkokemukseni on pääasiassa metalliteollisuudesta kuumasinkityslaitoksen töistä. Opintoja minulla on lähinnä tekniikan ylioppilaana 2000-luvun vaihteesta Tampereen teknilliseltä yliopistolta. Olen tällä hetkellä lähinnä vapaaehtoinen mielenterveyden kokemusasiantuntija sosiaalisen median keskusteluissa. Toimeentuloni saan työkyvyttömyyseläkkeellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu