Pörssisähkön hinta huitelee nyt yli 15 sentissä per kWh yötä päivää

Mitä korkea pörssisähkön hinta kertoo kesällä sähköenergian kapasiteetista ja tuotantotavoista? Eikö moni ennen kannattamaton sähköntuotantotapa tulekin entistä kannattavammaksi, kun sähkön tukkuhinta on niin korkealla.
Entä miten sähkön kapasiteetti riittää talven pakkaskaudella ja miten moni sähköllä pirttiään lämmittävä kotitalous alkaa olla energian kallistumisenkin takia pahenevissa talousongelmissa. Asiantuntijat ovat kuitenkin vakuuttaneet, että sähkö riittää Suomessa talvella, vaikka Venäjän tuontisähkökaapelit ovatkin nollassa.
Voi olla, että TVO:n Olkiluoto kolmosen käynnistäminen riittää vastaamaan teollisuuden sähkönkulutukseen ensi talvena. Suomessa on tosiaan ensi talvena viisi käynnissä olevaa ydinvoimalaa, jos kaikki menee kuten pitääkin. Toisaalta sähkön tehollinen kulutushuippu voi olla pakkasella reilusti yli 10000 MW.
Ehkä pitää toivoa parasta, eikä manailla liikaa energiakriisiä yllemme, vaikka moni kotitalous on jo vähitellen huomannut sähkön hinnannousun uusien laskujen muodossa juuri viime kevättalvella. Ei tartte olla mikään suuri fakiiri tai povaaja, jos ennustaa ensi talvella sähkönhinnan nousevan uusiin ennätyslukemiin.
Onneksi kiinteässä sopimuksessani se on vain 5,2 C/kWh. Mitä korkeammalle pörssihinta nousee sitä tyytyväisempi voin olla.
Ilmoita asiaton viesti
Juu mitäpä muista, kun itse pärjää kivasti. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Nyt jos tekee määräaikaisen sopimuksen(18 kk), niin halvin tarjous sähköenergiasta on 12,35 c/kWh ja perusmaksu 2 €/kk. Eli kyllä se piikki tulee näkyviin sopimuksen määräajan loputtua uutta tehdessä.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, mutta Väre tarjosi minulle jo muutamia kuukausia sitten yhden päivän voimassa olevalla tarjouksella kaksi vuotta jatkoa ensi joulukuun lopusta alkaen hintaan 8,3c/kWh. En yleensä noteeraa tällaisia hoputtamistarjouksia, varsinkin kun pitäisi arvata markkinahinta vuoden päästä tästä, mutta harkitsin asiaa ja allekirjoitin sopimuksen. Siitäkin olen toistaiseksi tyytyväinen. Kulutan sähköä 30000 – 40000 kWh vuodessa.
Ilmoita asiaton viesti
Kuntopyörän ja dynamon yhdistelmä olisi varmaan varteenotettava tuoteuutuus näillä sähkönhinnoilla?
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeassa veli hyvä.
Markkinoilla on useammankinlaisia trainereitä, joihin saisi helpostikin viritettyä voiman ulosoton.
Ajoin toissapäivänä omalla trainerillani läpi virtuaalikisan, jonka kesti oli 45min. Ajoin kisan läpi 217W keskitehoilla, eli kuluttamallani energialla olisi poltellut asunnon LED-valaisimia kohtuullisen pitkään.
Ilmoita asiaton viesti
Itse kiinnitin pöytälampun varteen 100W lämmityselementin tuulettimineen. Noin saan lähietäisyydeltä lämmintä ilmaa suoraan käsille ja ylävartalalolle talven pakkasen jäähdyttäessä kerrotalon huoneistoa. 1000W konvektori kävi liian kalliiksi ja meluisaksi. Tarvittaessa voin lisätä toisen lämmittimen eikä vieläkään käy liaan kalliiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Jos lämmitetty talo on viileä, lienee järkevää ostaa vaikka tietokone lämittämään ja hyödyntää sitä jotenkin että ei mene pelkäksi lämmöksi se sähkö.
Edit:
Itseasiassa tuo olisi erittäin järkevää. Mitä turhaa valmistaa sähköroinaa tuottamaan lämpöä kun tuossa voi käyttää mitä tahansa vanhojakin tietokoneita, ne eivät maksa oikeastaan mitään ja niissä on valmiina puhallin työntämässä lämpöä ulos. Kyse on vain siitä että valjastaa ne tekemään jotain hyödyllistä.
Ilmoita asiaton viesti
Lienee syytä tehdä ensi talveksi vähän reilummin polttopuita. Vielä kun niiden polttaminen on laillista.
Ilmoita asiaton viesti