Pörssisähkön hinta huitelee nyt yli 15 sentissä per kWh yötä päivää

Fingridin kännykkäsovellus näyttää pörssisähkön hinnan parin vuorokauden ajalta. Suosittelen sovelluksen hommaamista, etenkin kaikille pörssisähköä ostaville paljon sähköä kuluttaville kotitalouksille.

Mitä korkea pörssisähkön hinta kertoo kesällä sähköenergian kapasiteetista ja tuotantotavoista? Eikö moni ennen kannattamaton sähköntuotantotapa tulekin entistä kannattavammaksi, kun sähkön tukkuhinta on niin korkealla.

Entä miten sähkön kapasiteetti riittää talven pakkaskaudella ja miten moni sähköllä pirttiään lämmittävä kotitalous alkaa olla energian kallistumisenkin takia pahenevissa talousongelmissa. Asiantuntijat ovat kuitenkin vakuuttaneet, että sähkö riittää Suomessa talvella, vaikka Venäjän tuontisähkökaapelit ovatkin nollassa.

Voi olla, että TVO:n Olkiluoto kolmosen käynnistäminen riittää vastaamaan teollisuuden sähkönkulutukseen ensi talvena. Suomessa on tosiaan ensi talvena viisi käynnissä olevaa ydinvoimalaa, jos kaikki menee kuten pitääkin. Toisaalta sähkön tehollinen kulutushuippu voi olla pakkasella reilusti yli 10000 MW.

Ehkä pitää toivoa parasta, eikä manailla liikaa energiakriisiä yllemme, vaikka moni kotitalous on jo vähitellen huomannut sähkön hinnannousun uusien laskujen muodossa juuri viime kevättalvella. Ei tartte olla mikään suuri fakiiri tai povaaja, jos ennustaa ensi talvella sähkönhinnan nousevan uusiin ennätyslukemiin.

+3
KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen vuonna 1978 syntynyt mies Pirkkalassa. Sain oppivelvollisuuteni suoritettua silloisessa Kuttulan koulukodissa Mäntyharjulla vuonna -94. Ylioppilaaksi kirjoitin vuoden -98 keväällä Tammerkosken lukion aikuislinjalta (iltalukio). Olen saanut ilmavoimien sääaliupseerin koulutuksen Tikkakoskella varusmiehenä saapumiserässä 2/98. Työhistoriani alkoi lehdenjakajana kesällä -97 vuosiloman sijaisena ja jakopiirini alueella sijaitsi myös silloinen kotini. Syksyllä -97 aloitin Galvanoimis Oy:n palveluksessa kuumasinkityslaitoksen työntekijänä Pirkkalassa ja olin palveluksessa vuoden 2002 loppuun. Olen opiskellut silloisella Tampereen teknillisellä korkeakoululla vuosina 1999-2002 konetekniikkaa. Sairastuin vähitellen psykoottistasoiseen masennukseen vuoteen 2004 mennessä. Kävin työkokeilussa vuonna 2008 vanhan työnantajani eli nykyisen Aurajoki Oy:n palveluksessa kolmivuorotyössä Pirkkalassa. Olen tehnyt etenkin vuosina 2013-2014 kokemusasiantuntijaluentoja mielenterveydellisestä kuntoutumisesta. Vuonna 2017 minut valittiin Suomen skitsofreniayhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi. Vuonna 2010 julkaisemani omaelämäkerran nimi on Kuntoutujan tie ja se kirjoitettu salanimellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu