Positiivisen asenteen merkitys yhteiskunnallisesti

Asioihin voi suhtautua lähinnä kahdella tavalla joko negatiivisen tai positiivisen ajattelun kautta. Toki joku voi väittää suhtautuvansa moniin asioihin neutraalisti ilman tunteita, vaikka se saattaa olla ihmisiä koskevissa asioissa melko vaikeaa.
Yhteiskunnallisesti olisi tärkeää, että voisimme kaikki ajoittain tuntea ajatuksissamme positiivista latausta. Negatiivisuuden julkituonti lähinnä muita ihmisiä arvostelemalla ei voi olla pitemmän päälle hedelmällinen asenne ihmisyhteisöissä. Tosiaankin kaikki on kiinni meidän omasta asenteestamme ja myös mielialasta, eikä aina tarvitse olla positiivinen jos siltä ei tunnu, mutta tarvitseeko omaa negatiivisuutta silti kylvää joka paikkaan kuten sosiaaliseen mediaan.
Meidän asennoitumiseen muita ihmisiä kohtaan nähdäkseni vaikuttaa suuresti myös meidän oma asenteemme itseämme kohtaan. Voimme olla tyytymättömiä omaan kehoomme tai olemukseemme, emmekä silloin välttämättä osaa ihailla tai nähdä muissakaan ihmisissä juuri mitään positiivista. Silti asenne on tärkein yksittäinen tekijä, jonka avulla voi joko saada lisää hyviä ihmissuhteita tai pilata loputkin ihmissuhteet.
Itse olen aiemmin suhtautunut positiiviseen ajatteluun kokonaisuudessaan hieman kyseenalaisesti, vaikka se voikin olla merkittävä keino selviytyä elämässä vaikeuksista ylöspäin. Esimerkiksi voisi tuntua hyvin ikävältä, jos ilta venähti baarissa pitkäksi ja rahaa kului paljon, mutta silloin voisi ajatellakin positiivisesti, että rahaa toki kului baari-illan aikana paljon, mutta sitä silti vielä hieman jäi käyttöön.
Terveen itsetunnon omaava ihminen näkee myös muissa ihmisissä paljon enemmän hyvää kuin huonoa, eikä silloin ole tarvetta edes puhua kenestäkään toisesta negatiiviseen sävyyn. En silti väitä, etteikö elämässä satu kommelluksia ja virheellistä käyttäytymistä hyvinkin laaja-alaisesti, mutta silloinkin oma asenteemme ja suhtautumisemme huonoon käyttäytymiseen on avainasia, jolloin emme jää omaan poteroomme osoittelemaan väärintekijöitä kohtaan.
Anteeksianto ja kostomentaliteetti ovat kaksi päinvastaista asiaa. Itse olen kannattanut aina näihin vuosiin saakka jonkinlaista kostomentaliteettia, vaikka se saattaa myrkyttää mielentilaa entisestään ja siksi parempi olisikin hakea ymmärrystä asioihin kuin alkaa asianomaisena tuomitsemaan itseä kohtaan väärintoimineita henkilöitä.
Some-raivoa on esiintynyt käsittääkseni jo reilut 10 vuotta suomalaisten keskuudessa ja siksi aikakautemme on hieman erikoinen, että some-raivoajien myötä voidaan ääripäässä syyttää myös syyttömiä kansalaisia ja syyllisiäkin syyttäessä pitäisi olla melko varovainen sanoissaan. Ehkä omien henkilökohtaisten julkaisumotiivien miettiminen terapeutin kanssa voisi myös olla tarpeen pahanlaatuisille ja jopa kroonisille some-raivoajille.
Ei anneta yhteiskunnan vajota henkiseen pimeyteen enää sen enempää mitä se jo tällä hetkellä on.
Hyvin sanottu. Pimeyden voi voittaa vain valolla.
Ilmoita asiaton viesti
Oma asenne on tosiaan täysin keskeinen tekijä. Tilanne on paljon parempi, jos jokainen antaa oman positiivisen panoksensa yhteisen materiaalisen ja mentaalisen yhteisömme ylläpitoon ja kehittämiseen, kuin jos kaikki yrittävät vain ottaa yhteiskunnastamme jotain itselleen, antamatta mitään positiivista takaisin, tai antavat toisille vain jotain negatiivista.
Ilmoita asiaton viesti
Kauniisti kirjoitettu. Kiitoksia Kimmo Hoikkala.
En itse oikein luota positiivisen ajattelu ihannointiin. Mutta luotan sellaiseen positiiviseen ajatteluun, jota blogisti nyt tuo esille. Hän on ilmeisesti käynyt omakohtaisesti kohtaamansa avulla näitä asioita. Ja päätynyt maltilliseen positiivisuuteen.
Itse olin testosteroni -vaiheessani röyhkeä, omavoitonpyyntinen, ahne ja töykeä. Heikkous oli jotakin, jota suuresti halveksin. Vasta myöhemmin opin, pystyin myöntämään että yleensä ihminen on itsensä kovin tuomari. Ja kääntää sisäisen pelokkuutensa ulkomaailmaan kohdistuvaksi armottomuudeksi.
Mutta takaisin tuohon blogistin tekstiin. Baari-illan kustannusten mietintä käänteisesti (jäipähän sen jotakin) kuvaa positiivista ajattelua tahi tulkintaa humoristisesti ja ehkä kevyesti.
– Astetta vakavammin positiivinen ajattelu työskentelee muutoksen katalysaattorina syvemmissä tuntemuksissa.
Eräällä reissullani oli alkanut pikataival kotiin Batian halki. Renkaat olivat kuluneet loppusuoralle. Niinpä yhden tunnin aikana takarengas puhkesi viisi kertaa.
– Kolmas, neljäs ja viides kerta… teki mieli potkia pyörää, paiskoa vannetta tiehen… fyysisesti raivota kiukku ulos. Kaikkea helpotti kun ajattelin ”Juha, ajattele miten hienosti sinulle jumala nyt opettaa kärsivällisyyyttä, sitähän sinä kaipaat ettet tuhoa terveyttäsi jatkuvasti kiukuttelemalla”.
Mikä yllättävintä, tuollainen ajattelu toimi.
Positiivinen ajattelu toimii myös esimiestyössä paremmin kuin negatiivinen. Mutta mutta… se onkin jo toinen taso. Ja tässä kohdassa tavoite oli ”positiivinen ajattelu ja persoonallisen joustavuuden kypsyminen”.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos vanhahkon miehen viisauden jakamisesta pitkässä kommentissasi Juha Varila! Jatketaan kirjoittelua! 🙂
Ilmoita asiaton viesti