Positiivisin mielin kohti kesää vai kuinka
Positiivinen ajattelu ei aina auta, vaikka itselle haitalliset ajatuskuviot yrittäisikin pitää loitolla. Onko ajatuksilla oikeasti voimaa ihmisen terveydentilaan ja etenkin psyykkiseen terveyteen? Eräs pitkäaikainen psykiatrini kysyi usein minulta, että olenko tyytyväinen elämääni ja vastasin että liki tyytyväinen sitä ollaan. Toisaalta liiallinen tyytyväisyystaso elämässä ei liene ajankulun kannalta aivan ideallinen asia, jos pelkkä kotona möllöttäminen saa aikaan tyytyväisen olotilan.
Onko tyytyväinen ihminen lopulta pelkkä möllöttäjä, joka ei halua koskaan mennä elämässä epämukavuusalueelle, vaan ennemminkin kyseinen möllöttäjä on hedonistinen nautiskelija. Tyytyväisenä ihmisenä myös tunnekokeminen voi olla latistunut. Olisikin tärkeää kokea mielialavaihtelua aika ajoin, jos haluaa inspiroitua erilaisista asioista elämässä. Liiallinen tyytyväisyys voi tehdä ihmisestä tahdottoman ja vetäytyvän, kun elämässä ei tunnu olevan enää mitään tavoiteltavaa saati unelmia.
Miten asiat voisivat olla sitten toisin elämässä, jos kokee olevansa liian tyytyväinen olotilaansa? Tuskin 100-prosenttista tyytyväisyyttä kannattaa edes tavoitella elämässä, mikäli haluaa säilyttää elämässä vaihtelun ja värikkyyden. Olen kokenut viime aikoina elämäni olevan fyysiseltä tuntuvan tuskan lievittämistä ja omasta mielestäni olen kokeillut liki kaikki potentiaaliset keinot alkoholista sosiaaliseen toimintaan. Vaikeaa on hyväksyä ponnettomat päivät, kun on tottunut jossain määrin vilkkaaseen ajatuksenkulkuun.
Anhedonia on tila ihmisellä, jolloin mikään ei tunnu säväyttävän elämässä, vaikka miten yrittää itseään virkistää ja inspiroida. Tärkeää huomata oma elämäntarina, sikäli jos anhedoniaa on esiintynyt ennenkin, niin se on mennyt ohitse ja mielentila on lopulta palautunut värikkään rikkaaksi. Tuskin pääasiassa aivokemiallisiin asioihin on olemassa mitään hokkuspokkus keinoja riittävän vaikean depressiivisen mielen kuntouttamiseksi, vaikka joskus tuskaa voi yrittää lievittää hyväksi kokemilla tavoilla.
Tällä hetkellä tunnen noin pari viikkoa kestäneen alavireisen kauden kääntyneen jo vireämmäksi. Hyvä elämä ei olekaan pelkkää möllöttämistä, vaan se pitää sisällään erilaisia tunnetiloja ja elämäntapahtumia, jolloin voidaan puhua merkityksellisestä elämästä myös työelämän ulkopuolisina kansalaisina. Mikä tavoite elämässä voisi parantaa omaa elämänlaatua lienee monin tavoin masentuneiden ihmismielien keskeinen asia, jota voisi pohtia. Itselläni on unelma elää askeettisemmin ja yrittää nauttia pienistäkin asioista, koska se on elämässä kestävin perusta onnelle.
Positiivinen ajattelu voi sittenkin olla yksi voimavaratekijä oikeanlaisena. Toisin sanoen positiivinen ajattelu pitää lähteä omasta edistymisestä elämässä ja hyvin henkilökohtaisista asioista ennemminkin kuin hakemalla vertailukohtaa muista ihmisistä, joilla menee elämässä vieläkin huonommin jossain mielessä. Joku henkilö ei tyydy silti juuri mihinkään muiden mielestä jo hyvään saavutukseen elämässä ja siksi olisikin tärkeää, että tavoitteenasettelu olisi yksilöllistä ja realistista kaikkien elämässä. Hyvää kesän odotusta kaikille muillekin depressiivisissä tiloissa olleille ja oleville! 🙂
Korkkasin juuri toisen litran kansallisjuomaa
Ilmoita asiaton viesti
Hetkinen? Jos viinaa, niin ihan kova päiväannos.
Ilmoita asiaton viesti
Joko simakausi on alkanut?
Ilmoita asiaton viesti
Hillitsee ikävien uutisten lukua, eikä antaudu pelon valtaan, niin pysyy depis jo melko pitkälti poies, ellei sitten johdu ravinto asioista. Some välillä kiinni, ja kun avaa aamulla verhot ja kattelee ulos, ja siinä sitten positiivisesti aattelee, että tässä on suurin piirtein tämä läntti jota minä hallitsen. Kyllä ne sitten muut tulevat kertomaan jos jossain jotain merkittävää tapahtuu. Käsikirja Linnunradan liftareille kirjan kannessa lukee se kaikkein tärkein ykkös sääntö: ”DONT PANIC.” Positiivisesti kohti kesää, kyllä se sieltä tulee, on ennenkin tullut!
Ilmoita asiaton viesti
Ns. maailmantuskaa moni voi kokea näinä aikoina ja kaikin puolin epävarmuutta tulevaisuuden suhteen. Sitä olen ennenkin miettinyt, että voiko mediatodellisuus viedä kansalaisia masennuksen syövereihin tai ainakin lisätä monien tuntemaa tuskaa elämässä. Tuskin media sitä silti tahallaan tekee, vaikka enemmän soisi mielellään mediassa olevan realistista toiveikkuutta. Olen siitä eri mieltä kanssasi Jari, että masennus aiheutuisi pääasiassa ravintoasioista, koska ihminen on kiistatta psykologisfysiologinen kokonaisuus, johon vaikuttaa suuresti muistot ja etenkin traumaattiset kokemukset. Lisäksi geneettinen alttius lisää esimerkiksi psykoosisairauksien riskiä. Anhedoniaa kokematon henkilö ei voi käsittää koko vaivaa, kuten on monien muidenkin psyykkisten tilojen kanssa, vaikka ne ovat subjektiivisesti koettuna erittäin ikäviä tiloja.
Ilmoita asiaton viesti
K.H:”Anhedoniaa kokematon henkilö ei voi käsittää..”
Ensimmäistä kertaa kuulen koko sanan, vaikka luultavasti itsekin siitä kärsin. Vaikka tässä jostain asiasta(ostaminen, alkoholi, lapsenlapset tjms.)saa hetkellisen hyvän olon, niin kyllä se äkkiä palaa siihen normaaliin debikseen. Kevät yleensä jotain auttaa, mutta nyt ei ole siitäkään tietoa. Lunta on puoli metriä ja välillä hetken paistaa ja sitten taas sataa ”jalkarättejä”. Elämä potkii, kaikki kallistuu, rahat ei riitä, ja lapsillakaan mene välttämättä ”putkeen”. Vanhemmastakin saa olla huolissaan jne. Aina lohtu tässä elossa on se, että täältä pääsee pois aikanaan. Ole nyt sitten tässä positiivinen.
Ilmoita asiaton viesti
Juu itselläni anhedonia ilmenee siten että liki mahdoton saada nautinnollisia kokemuksia mistään asioista. Jotenkin tunnen olevani turta elämässäni, mutta luotan siihen, että vielä koen värikkäämpiä päiviä ja onhan oloni jo vähän helpottanut. Rahatilanteeni ei ole itsellänikään häävi, eikä rahalla voine ehkä kohentaa mielentilaa muuta kuin hetkellisesti. Pakko keskittyä hyvin pieniin hyvää mieltä tuoviin asioihin, ettei vajota ihan kokonaan itseään masennuksen syövereihin.
Ilmoita asiaton viesti
”Toisin sanoen positiivinen ajattelu pitää lähteä omasta edistymisestä elämässä ja hyvin henkilökohtaisista asioista ennemminkin kuin hakemalla vertailukohtaa muista ihmisistä, joilla menee elämässä vieläkin huonommin jossain mielessä.”
Eräs sidonnan ja kytkeentymisen ongelma. Näitä on, eikä liity vain MTn kanssa painiviin.
Luonto suosii diversiteettiä. Kauppa joutuu tekemään samaa, ja luontoa mallinnetaan jopa tietotekniikassa.
Pitäähän sitä puuhun päästä, myös persse edellä!
Ilmoita asiaton viesti
Kaikilla lienee jotain hyviäkin ominaisuuksia, jos ihminen vain tiedostaa ne itse.
Ilmoita asiaton viesti