Psykiatristen suljettujen osastojen turvallisuudesta

Psykoosipotilaita on karkeasti kahdenlaisia joko masennusperäisistä tiloista kärsiviä itsetuhoisia tai aggressiivisia potilaita, joiden hoitopaikka ei pitäisi olla masennusperäisistä tiloista kärsivien potilasosastoilla. Kokemuksia psykiatrisesta suljetun osaston sairaalahoidosta omaavana väitän, että suurin osa psykoosipotilaita on ennemminkin itselleen kuin muille vaarallisia.

Toki pakkohoitokäytännöt voivat tuntua depressiotiloista kärsivänkin potilaan mielestä hyvin ahdistavilta ja pahimmillaan huonot hoitokäytännöt voivat provosoida potilaassa aggressiivista käyttäytymistä. Itse näen silti potilasvalinnan yhtenä tärkeänä asiana sekä hoitajien että muiden potilaiden turvallisuutta suljettujen osastojen hoidossa.

Aggressiiviset potilaat kuuluisi hoitaa omilla osastoillaan riittävin hoitajaresurssein ja lääkehoidon toimivuuteen pitää kiinnittää suurempi huomio vaikeimpien psykoositilojen hoidossa. Liki kaikki psykoosipotilaat lopulta voidaan kuntouttaa avohoidon piiriin, jos löytyy lähinnä sopiva antipsykoottinen lääkitys sekä muut tarpeelliset psykiatrisen avohoidon palvelut.

Tuore suljetun osaston väkivaltatapaus Turusta:

TS: Teräasehyökkäys tapahtui psykoosiosastolla: Hoitaja kertoo lehdelle vammoistaan – HS Turku | HS.fi

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen 45-vuotias kahden pojan isä. Itseäni kiehtoo monet elämään ja yhteiskuntaan liittyvät asiat. Tykkään käydä yhteiskunnallista keskustelua ja se on itselleni myös ajanvietettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu