Psykoosi on potilaan totuus ja mihin se voi johtaa?

Onko psykoottinen harhakäsitys totta? Psykoottiselle potilaalle harha on tietenkin totta. Ulkopuoliselle tarkastelijalle psykoottisen potilaan harha on objektiivisesti ajateltuna vääristynyt käsitys todellisuudesta, mutta potilaan kokemusta ei voi silti mitätöidä.

Jälkeenpäin psykoosi voi olla potilaalle tuntemuksena painajaisuneen verrattavissa ajatustasolla, eikä psykoottista henkilöä voi pitää vastuussa siinä elämäntilanteessa tapahtuneista asioista. Psykoosi ei kerro ihmisen moraalittomuudesta, vaan nähdäkseni psykoosikokemus voikin kertoa ihmisen moraalista äärimmäisen sekavassa mielentilassa, jos psykoosipotilas ei tuo ilmi pahaa aggressiivisuutta muita ihmisiä kohtaan.

Toisaalta voi perustellusti ajatella ihmisen joko taistelevan tai pakenevan psykoositilassa ja on vaikea näin ajatellen pitää moraalittomana toimintana psykoosissa tehtyä väkivaltaa, eikä psykoosissa olekaan rikosoikeudellisessa vastuussa. Olen jo vuosikausia ajatellut itsekseni psykoosikokemusta omaavana miehenä, että itsetuhoisuus voi kertoa paremmasta moraalitasosta kuin selvästi väkivaltainen käyttäytyminen muita ihmisiä kohtaan.

Onhan olemassa myös psykopaattisiksi luokiteltavia ihmisiä, jotka ovat sairastuneet psykoosiin. Niuvanniemen mielisairaalassa psykoosipotilaiden erilaisista persoonallisista ominaisuuksista lienee jopa tutkimustietoa. Kokemukseni perusteella en voi uskoa psykoosiasteen syvyyden korreloivan väkivaltaisen käyttäytymisen kanssa, vaan ilmeisesti enemmän psykoosipotilaan käyttäytymiseen vaikuttaa persoonallisuuden ominaisuudet.

Sitä kai tässä haluan kertoa omana käsityksenä, että psykiatrisen diagnostiikan pitäisi huomioida psykoosipotilaiden yksilölliset ominaisuudet tarkempaa, eikä niputtaa kaikkia mielisairaita samanlaisen leiman alle. Lisäksi kaikenlaisten diagnoosien viljely mediassa saisi loppua kokonaan.

Psykoosipotilaista nähdäkseni moni on Suomessa leimattu perusteetta väkivaltaisiksi. Yleinen harhakäsitys on olemassa edelleen, että skitsofreniadiagnosoitu olisi taipuvainen raivohulluuteen, vaikka skitsofrenian diagnostisissa pääkriteereissä ei sanota mitään raivohulluudesta tai edes aggressiivisuudesta.

Kirjoituksen arvioi

Hannu Lauerma

psykiatrian ja oikeuspsykiatrian erikoislääkäri, psykoterapeutti
työelämäprofessori ja dosentti, Turun yliopisto
asiantuntijaylilääkäri, Psykiatrinen vankisairaala
ylilääkäri, Tyks:n oikeuspsykiatria

 

Lauerma halusi lisättävän kirjoituksen loppuun vielä seuraavasti:

 

Hyvä olisi myös mainita, että oikea psykiatrinen hoito, ehdottomasti mukaan lukien potilaalle tarkoin valittu ja riittävän haitaton antipsykoottinen lääkitys, minimoi erityisesti ensipsykoosiin liittyvän henkirikosriskin todella tehokkaasti. Eräässä monikeskustutkimuksessa riski hoidetuilla potilailla oli 1/15-osa verrattuna muihin (!). Laskennallisesti tämän voi tulkita niin, että riski on tällöin hoitoa saavilla pienempi kuin väestössä keskimäärin.

 

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen 46-vuotias kahden pojan isä. Itseäni kiehtoo monet elämään ja yhteiskuntaan liittyvät asiat. Tykkään käydä yhteiskunnallista keskustelua ja se on itselleni myös ajanvietettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu