Raha tai iso tulotaso voi tuoda mukanaan myös ongelmia!

Voiko raha tai suuri tulotaso tuoda mukanaan myös ongelmia? Itse totuin opiskelijana 2000-luvun vaihteessa liian suuriin kuukausiansioihin ja ehkä käsitykseni rahasta vääristyi jo markka-aikaan, kun tuntui että raha ei pääse loppumaan.

Omakohtaisesti väitän, että kun tottuu hyvään tulotasoon, niin silloin kysyy suurta sopeutumista opetella tyytymään pieneen köyhän toimeentuloon. Lisäksi miten voisi mennä vieläkään kolmentonnin palkalla töihin, kun tienasin jo 2000-luvun vaihteessa ylitöiden seurauksena yli 3000 euroa kuukaudessa.

Parasta olisikin, jos tulotaso nousee työelämässä vähitellen, eikä heti opiskelijana ole eurosateessa, koska myöhemmin voi olla vaikea orientoitua tekemään töitä pienellä palkalla. Raha tuppaa olemaan monilla katoavaista ja toimettomuus esimerkiksi kroonisesti sairastuessa voi nostaa kulutusmenojen tasoa kestämättömästi yli tulotason.

Toisin sanoen vapaa-ajan lisääntyessä vapaa-ajan menot kasvavat, jos on rahaa millä mällätä, mutta aikamme keskimääräiset eläkkeet ja muut korvaukset ovat niin pieniä, että eipä niillä paljon laatuaikaa vietetä. Toimettomana on myös terveydentilan vaalimista, ettei tulotaso tai eläke ole liian korkea, vaikka liian korkeasta eläketasosta aniharva suomalainen todennäköisesti kärsii.

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen 45-vuotias kahden pojan isä. Itseäni kiehtoo monet elämään ja yhteiskuntaan liittyvät asiat. Tykkään käydä yhteiskunnallista keskustelua ja se on itselleni myös ajanvietettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu