Ravintoloiden kansantaloudellinen merkitys on ristiriidassa koronaepidemian kansanterveydellisen tilan kanssa vai onko edes?

Pubien ja ravintoloiden kansantaloudellinen merkitys on ilmeisesti niin suuri, että näitä paikkoja ei haluta laittaa kiinni muuta kuin vasta pakon edessä.

Mikä se pakkotilanne sitten olisi? Veikkaan, että tehohoitopaikkojen käyttöasteen nousu merkittävästi ja myös muuten sairaalahoidon tarpeen lisääntyminen tekevät koronaepidemiatilasta niin vaikean, että Marinin hallituksessa jopa Krista Kiuru joutunee miettimään asioita toisella tavalla. Kaikista selkeintä olisi sulkea pk-seudun ravintolat maaliskuun ajaksi osittain ihan kokeilumielessäkin. Matkailuelinkeinon ja ravintolojen myynti täytyy olla niin suurta sisämarkkinoilla, että sen kansataloudellinen vaikutus lienee niin suuri, että BKT alkaa tippua jopa reissaamisen ja juopottelun kieltämisen takia. Ravintoloiden tuottama BKT-volyymi on kuitenkin lähtöisin nyt varsinkin koronapandemian aikaan lähes kokonaan sisämarkkinoilta eli mikään talouden ikiliikkuja ravintolabisnes ei ole, vaikka Venäjällä ajatellaankin ehkä toisin.

Nyt emme tarvitse koronaepidemian pahentumista. Tärkeintä olisikin ohjata poliittisella päätöksenteolla kansalaisten apinamaista käyttäytymistä hillitympään suuntaan heti, eikä tilanteen pahentumisen jälkeen. Ihmettelen miten idiootteja kansalaisia pk-seudulla asuu, jos ravintoloiden myynti on edelleen kannattavuustason yläpuolella. Tästä koronaepidemiasta selvitään kyllä aikanaan, mutta nyt pitäisi laittaa olut- ja siiderihanat kiinni ainakin Uudenmaan alueella. Emme voine välttää konkursseja ravintola-alalla koronavaikutuksen takia, mutta voimme välttää monia vaikeita sairastumisia rajoittamalla kansalaisten kokoontumisia vahvemmalla poliittisella päätöksenteolla. Ravintolat nousevat kyllä aikanaan uudelleen pystyyn, eikä ravintolabisnes tai edes matkailubisnes pidä olla poliitikkojen erikoissuojelussa näin vaikean ja ilmeisesti pahenevan koronakriisin aikaan. Juhlat jatkukoot sitten taas, kun sen kansanterveydellisesti taas järkevää!

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen syntynyt vuonna -78 ja ollut toistaiseksi voimassa olevalla työkyvyttömyyseläkkeellä vaikean mielenterveydellisen häiriön takia vuodesta 2008 saakka. Saan psykoosialttiuteeni lääkinnällistä hoitoa. Elämäni on silti edelleen ajoittain tuskallista, mutta iloa elämääni tuo lähinnä kaksi koululaisikäistä poikaani. Työkokemusta minulla on lähinnä metalliteollisuudesta ja koulutusta tekniikan ylioppilaana. Internetin keskusteluissa olen ollut mukana vuoden 2004 kesästä asti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu