Riittääkö puu metsäteollisuuden tarpeisiin?

Käsitykseni mukaan 2010-luvulla tehtyjä metsäteollisuuden investointeja laskettiin paljon myös Venäjän tuontipuun varaan. Muutenkin Venäjän tuontipuu on muodostanut merkittävän osan joidenkin suomalaisten suurten tehtaiden raaka-aineesta.
Tällä hetkellä Venäjältä ei tuoda puuta, joten mikä on vallitsevan tilanteen vaikutus suomalaisten metsien hakkuumääriin. Kuluvana keväänä paljastui uutinen, jonka mukaan selluksi ja lämpöenergiaksi oltiin jalostettu 40000 tukkirekallista tukkipuuta. Lieneekö kuitupuun riittävyys ollut sitten ongelma teollisuudelle jo pitempään Venäjän tuontipuun loppuessa Ukrainan sodan seurauksena.
Tämän hetken maailmanmarkkinatilanteen mukaan sellun hinta on laskenut huipusta noin -30 %. Herääkin kysymys, pitäisikö Suomessa lakkauttaa jokunen suuri sellutehdas, koska etelän maissa tuotetaan entistä enemmän eukalyptussellua, joka on kuituominaisuuksiltaan havusellun veroista. Samalla myös Suomen metsiä voisi säästyä huomattavasti enemmän tehometsätalouden ulkopuolella.
Lähteet:
https://tradingeconomics.com/commodity/kraft-pulp
Metsäyhtiöt varoittavat, ja pian tiedossa voi olla ikäviä uutisia – Talous | HS.fi
Metsäteollisuus riittääkö puu sanon kyllä. Kunhan maksetaan riittävästi ettemme myy hakkeeksi.
Venäjältä ei voi tuoda nyt haketta siksi siksi poltetaan selluksi menevää pinotavaraa jpa tukkia. Tämä osoittaa ettei teollisuus maksa riittävästi.
Tosin nyt lienee tilanne muuttunut.
Ilmoita asiaton viesti
Suuret muutokset, kun Helen pysäytti Hakaniemen hiilivoimalansa, nyt vastaava energiamäärä tehdään ( kl ), hakkeella ym Vuosaaren ns biovoimalassa ja se on paljon se, eikä viisasta.
Ilmoita asiaton viesti
Niin sanottu biovoimala, tosiaan. Lisää bio-, niin viherfanaatikot nyökkäilevät:
Biohiili
Biotuotetehdas (=sellutehdas)
Biovoimala
Biodiesel
Bioetanoli
Biokaasu
Bioenergia
Mutta turpeeseen ei saa liittää bio-; turve on syntiä.
Näin mennään ojasta allikkoon, sademetsiä hävitetään palmuöljyä, sokeriruokoa ja muuta ”vihreätä” varten, luontokato kiihtyy. Ruokatuotannoltakin katoaa viljelysmaata.
Helenillä on varaa maksaa hakkeesta ja polttaa sitä, sillä rahat ovat veronmaksajan. Teollisuudella ei ole tätä mahdollisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa hakataan kuitenkin metsiä vähemmän kuin vuotuinen kasvu on ja uusiutuminen on tärkeätä myös hiilinielujen varmistamiseksi.
Globaalisti ajatellen ei kannata Suomessa suoritettavia hakkuita siirtää tropiikin sademetsien eukalyptuksen hakkaamiseen. Tätä tosin suomalainen metsäteollisuus tekee huomattavassa määrin, Uruguaissa, Kiinassa j.n.e. Eukalyptusta tuodaan myös Suomeen sellutehtaisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä se riittää. Eikä investointia ole tehty Venäjän puun varaa. Sieltä on tullut pieni osa täydentämään tarvetta.
Ja ei myöskään ole tarvetta sulkea tehtaita, sellun hinta oli pari vuotta todella hyvä, nyt on välillä laskua. Normaalia markkinataloutta, nou hätä.
Eukalyptussellu ei ole ominaisuuksiltaan samanlaista, kuin pohjoisen puista tehty. Suomalaiselle sellulle on edelleen tilausta ja hinnat kääntynevät nousuun viimeistään syksyllä, jos ei jo kesän aikana.
Ilmoita asiaton viesti
Itärajan takaa tuotiin kuitenkin miljoonia kuutioita puuta 2010-luvulla ja se tekee suuren loven suomalaisen metsäteollisuuden puunhankintaan.
Ilmoita asiaton viesti
Mennäänkö meillä pelkästään metsäpatruunoiden bisnes edellä, vai tulisiko muistaa myös hiilinielut, metsäluonnonkin monimuotoisuus,vihreä siirtymä ja metsien virkistyskäytön ja turisminkin arvot…?
– Erityisesti ihmetyttää pohjoisen lyhyt-ja hidaskasvuisen puuston parturointi ja keräily- jopa polttoenergiaksi…?!
Luulisi esim. pitkät etäisyydet -ja kuljetusmatkat tekevän parturoinnin ja ”keräilyn” vähemmän kannattavaksi?
Ilmoita asiaton viesti
Tuore uutinen metsäpalstojen hintojen noususta Suomessa:
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/us/1897a867-be31-4a29-9e11-3b00fb393cdd
Ilmoita asiaton viesti
”Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala vahvistaa metsäyhtiöiden viestit siitä, että puusta on nyt pulaa.
Hänen mukaansa pula on johtanut siihen, että metsäyhtiöt ovat tehtaiden myyntien sijaan lakkauttaneet niitä välttääkseen kilpailijoiden saapumisen Suomen puumarkkinoille. Kun tehtaita lakkautetaan myynnin sijaan, se johtaa ennakoitua suurempiin irtisanomisiin.”
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/us/b96cd305-fbb9-413e-a397-5e23029e9081
Ilmoita asiaton viesti
Kun vielä 1990-luvulla Venäjältä tuotiin vain 10% metsäteollisuutemme raaka-aineesta, kohosi se vuoteen 2005 jo 25 prosenttiin. Taloutemme uskoi tämän kasvun jatkuvan ja puhuttiin jopa 50% tuonnista Venäjältä. Teollisuuden investointisuunnitelmat tehtiin tämän unelman varassa. Mutta sitten alkoi NATO-valmennus ja tuonti romahti 2020 10 prosenttiin. Tänään onkin päivänselvää todeta, että useampi sellutehdas on lakkautettava (jopa kolme).
Suomen metsäinventoinnit ovat olleet kautta aikojen kummallinen prosessi. Ensin lukemiin sisällytettiin vain runkopuu mutta 1980-luvulla mukaan alettiin liittämään potentiaaliset taimikot ja nykyään puhutaankin jo biomassasta (termi sisältää kaiken orgaanisen aineksen). Todellisuudessa puuston kasvu ei ole merkittävästi lisääntynyt. Vuosittainen kestävä hakkuumäärä on n. 65 milj. m3 – ei todellakaan inventoinnin biomassa mikä on 2-kertaa suurempi. Joku voisi kysyä, ovatko inventoinnit poliittinen työkalu. Viime aikoina on metsien hakkuu ylittänyt jatkuvasti kestävän talouden määrän ja ongelmat ovat alkaneet näkyä sekä teollisuudessa että luonnossa. Ja paineet hakkuiden tehokkuuden ja määrän vähentämiseen ovat suuret johtuen myös biodiversiteetin ja ilmaston suojelemisesta.
Ilmoita asiaton viesti