Riittääkö puu metsäteollisuuden tarpeisiin?

Suomalaista puuta Oulaisten kohdilla pääradan varressa 7. toukokuuta 2023.

Käsitykseni mukaan 2010-luvulla tehtyjä metsäteollisuuden investointeja laskettiin paljon myös Venäjän tuontipuun varaan. Muutenkin Venäjän tuontipuu on muodostanut merkittävän osan joidenkin suomalaisten suurten tehtaiden raaka-aineesta.

Tällä hetkellä Venäjältä ei tuoda puuta, joten mikä on vallitsevan tilanteen vaikutus suomalaisten metsien hakkuumääriin. Kuluvana keväänä paljastui uutinen, jonka mukaan selluksi ja lämpöenergiaksi oltiin jalostettu 40000 tukkirekallista tukkipuuta. Lieneekö kuitupuun riittävyys ollut sitten ongelma teollisuudelle jo pitempään Venäjän tuontipuun loppuessa Ukrainan sodan seurauksena.

Tämän hetken maailmanmarkkinatilanteen mukaan sellun hinta on laskenut huipusta noin -30 %. Herääkin kysymys, pitäisikö Suomessa lakkauttaa jokunen suuri sellutehdas, koska etelän maissa tuotetaan entistä enemmän eukalyptussellua, joka on kuituominaisuuksiltaan havusellun veroista. Samalla myös Suomen metsiä voisi säästyä huomattavasti enemmän tehometsätalouden ulkopuolella.

Lähteet:

https://tradingeconomics.com/commodity/kraft-pulp

40 000 rekallista tukkipuuta kadonnut täysin tietymättömiin – Epäillään poltetun selluksi ja lämmöksi | Uusi Suomi

Metsäyhtiöt varoittavat, ja pian tiedossa voi olla ikäviä uutisia – Talous | HS.fi

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen 45-vuotias kahden pojan isä. Itseäni kiehtoo monet elämään ja yhteiskuntaan liittyvät asiat. Tykkään käydä yhteiskunnallista keskustelua ja se on itselleni myös ajanvietettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu