Robotiikkaa, konenäköä ja ultraääniä

Ultraäänialueella voisi kehittää konenäköä aivan eri lailla kuin kuvatarkkuuteen perustuvalla konenäöllä. Ultraäänialueen kaikua voisi käyttää ehkä havainnoimaan helposti myös ympäristöä fyysisesti vakaassa tilassa. Esimerkiksi maan alaisissa luolakaivoksissa voisi mahdollisesti tehdä entiset kaivostyöläisten havainnot ultraäänijärjestelmällä.

Onkohan totta, että ihminen näkevänä lajina ei oikein osaa aina ajatella erilaisia tapoja hahmottaa ympäristöä muuta kuin näkökyvyn. Ehkä ultraäänialuetta hyödyntäviä kaikuun perustuvia tietoteknisesti ohjattuja näkölaitteita on jo kehitetty? Huimaa on tekninen kehitys näinä aikoina. Ihmettelenkin, ellei robotiikka syrjäytä monissa kaivostöissä ihmistä kokonaan jo lähitulevaisuudessa.

Täysin mahdotonta ei liene myöskään robotisoidun metsäkoneen kehittäminen. Tietenkin robottikoneen kulkeminen maastossa voisi tuntua melko haasteelliselta, vaikka tuskin se sitä edes on, koska jo karttatietojen ja koneen oman havaintokyvyn perusteella robottikone takuulla osaisi jo liikkua suomalaisessa metsässä itsekseen. Tekniikan kehittyminen ei todellakaan ole pysähtynyt robotiikassa ja tässä pitäisi olla suomalaisissakin firmoissa hereillä.

0
KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen syntynyt vuonna 1978 Pirkkalaan. Muutin vuonna 2002 Tampereelle saunalliseen poikamiesasuntoon. Avioiduin vuoden 2008 syksyllä ja avioero koitti vuonna 2015. Asun toistaiseksi Oulun Rajakylässä. Edelleen iloa elämääni tuovat lähisukulaiset, harvat ystävät ja tietenkin erityisesti kaksi kouluikäistä poikaani. Työkokemusta minulla on lähinnä metalliteollisuudesta ja koulutusta tekniikan ylioppilaana. Internetin keskusteluissa olen ollut mukana vuoden 2004 kesästä alkaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu