Ruotsalaisilta selvä protesti valtiopäivävaaleissa!
Ruotsalaisten enemmistö on silti äänestänyt edelleen sosiaalidemokraatteja, mutta kakkosena puoluekannatuksessa onkin Jimmie Åkessonin luotsaamat ruotsidemokraatit. Ruotsissa hallitusvastuu jaetaan blokkivaalien tuloksen perusteella, jossa vihersosialistit ovat koalitiona oikeistoa eli kokoomusta ja ruotsidemokraatteja vastaan. Tällä hetkellä oikeistokoalitio näyttäisi voittavan valtiopäivävaalit. Jännä nähdä vaikuttaako oikeistokoalition menestys Ruotsin valtiopäivävaaleissa myös Suomeen oikeistoa yhdistävänä tekijänä?
Onhan perinteisesti ajateltu, että perussuomalaisten seura ei kelpaa kenellekään, mutta Riikka Purran perussuomalaisten selvä vaalivoitto voisi muuttaa monien ajatuksia poliittisissa piireissä, kuten Timo Soinin aikoinaan huutama ”Jytky” voitto. Suomessa vaalit ovat vasta huhtikuun vaihteessa ensi vuonna, mutta täytyy silti jo sanoa, että mielialani protestoida nykyisiä hallituspuolueita on olemassa jo melko vahvana. Ainoa keino ostaa minun ääneni eduskuntavaaleissa on eläketuloverotuksen alentaminen siten, että ensi vuodenvaihteen eläkkeiden indeksikorotuksesta ei mene veroa ollenkaan!
Ruotsin tilanne eroaa Suomesta etenkin maahanmuuton osalta vielä melko paljon, koska Ruotsissa turhautuneet maahanmuuttajat ovat alkaneet radikalisoitua, kun Suomessa maahanmuuttajien kotouttaminen on vielä ollut melko onnistunutta. Lähinnä Purran perussuomalaiset ja ehkä myös Harkimon Liike nyt voivat liehitellä suomalaisia vielä melko paljon ennen eduskuntavaaleja, vaikka epäilen, ettei maahanmuutto vaaliteemana nouse eduskuntavaaleissa keskeisimmäksi kysymykseksi.
Onhan ensi talvi oletettavasti monessa kotitaloudessa konkreettisesti kylmä ja se avaa todellakin oven oikeistopopulistien lupauksille suomalaisten piirissä. Pelkällä suunsoitolla ei eduskuntavaaleja voiteta tai olemalla koko ajan hiljaa, kuten kokoomuksen taktiikkana on paljon ollut tähän saakka. Hyvällä vaaliohjelmalla perussuomalaiset voivat nousta kilvoittelemaan vielä jopa vaalivoitosta, jos Marinin hallitus ei osaa kosiskella poliittisten päätösten myötä riittävästi äänestäviä suomalaisia.
Huomenta. Vallanvaihdos Ruotsissa on ainut tapa pelastaa maa. Ihan sama pätee Suomeen. Viherpunaisten virheet ovat sietämättömiä mm taloudellisesti yhä useammalle.
Korostan, ettei Suomessa ole yhtään varsinaista oikeistopuoluetta. Kokoomus tai persut eivät ole sellaisia. Kaikki puolueemme ovat kyvyttömiä leikkaamaan valtion budjettia, velanottoa, julkista sektoria seka rahan kylvämistä ulkomaalaisiin. Samoin kyvyttömyys poiketa EUn komennosta on liikuttavan syvällä kaikissa puolueissa.
Todellisuudessa elämme sosialismissa. Kuten World Economic Forum ennustaa, emme pian omista mitään kuten työmme tuloksia vaan saamme sen armosta mitä meille suodaan ja olemme onnellisia.
Ilmoita asiaton viesti
Rahan tavoittelu tekee ihmisestä ahneen kuluttajan, joka ei saa enää mielihyvää aidommista asioista elämässä.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki me rahaa tavoittelemme elääksemme. Sinäkin Kimmo. Aika harva meistä elää vaihdantataloudessa enää.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan lisäksi Turtiaisen VKK liehittelemässä äänestäjiä, vaikka voi olla, että Moskovan kortti ja rokotekriittisyys ei ensi keväänä enää ole valttia…
Ilmoita asiaton viesti
Ano Turtiainen on suorapuheinen mies, joka voi saada kannatusta, mutta Harkimon liike voi onnistuessaan saada parikin kansanedustajaa. Tosiaan Turtiainen on Harkimoonkin verrattuna aivan liian ristiriitainen hahmo vanhojen rasismijuttujensa jne. ansiosta.
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomus tuskin ottaa EU/Euro vastaista puoluetta hallituskumppanikseen kovin helpolla, mutta eipä sinipunakaan helppo hallitustaival tule olemaan, en haluaisi olla sorvaamassa hallitusohjelmaa. Näyttää siltä että kannatus kolmen suuren osalta alkaa olemaan kuitenkin aika selvä ellei jotain kummallista tapahdu, heh, no aina ennen vaaleja jotain sattuu tapahtumaan. Toivotaan nyt kuitenkin ettei saada taas uutta kriisiä ennen vaaleja, sekä saataisiin toimiva hallituspohja, mikä saisi kauan tarvittuja uudistuksia maaliin, sotu-uudistus se suurin vääntö…
Ilmoita asiaton viesti
Ainakaan sinipunassa ei pitäisi olla kokoomuslaista pääministeriä. Holkerin, Kataisen ja Stubbin jäljet peloittavat, huonoimmat hallituksemme ikinä!
Ilmoita asiaton viesti
Se kuitenkin nyky kannatusluvuilla näyttää aika selvältä. Orpon tilalle jos saisi Valtosen olisi parempi, mutta ei taida naisjohtaja onnistua Kokoomukselta vieläkään.
Ilmoita asiaton viesti
Muutama huomio.
-Ruotsissa moderaatit ja ruotsidemokraatit jakavat noin 40 prosentin äänipottia kuten meillä kokoomus ja perussuomalaiset.
-Vänstern ja sosialidemokraatit näyttävät saavan noin 37 prosentin osuuden, kun taas vasemmistoliitolla ja sdp:llä on meillä noin 27 prosentin kannatuspaketti.
-Ruotsissa ovat sosialidemokraatit ainakin tämän hetkisen laskennan mukaan suurin puolue jokaisessa vaalipiirissä, joskin lisäkannatus puolueelle näyttää tulleen lähinnä suurista kaupungeista.
-Ruotsidemokraattien eteneminen näyttää tapahtuneen lähinnä kokoomuksen ja keskustan kustannuksella, joten oikeisto-vasemmistoblokkien asetelmassa ei tapahdu mitään radikaalia muutosta vaan tilanne jatkuu tiukkana.
Ilmoita asiaton viesti
Toisaalta keskusta kuuluu Ruotsisssa punavihreään vasemmistoblokkiin joten siirtyminen vasemmiston kannattajasta äärioikeistolaiseksi on merkittävä muutos monen keskustaa aikaisemmin äänestäneen yhteiskunnallisessa näkemyksessä.
Ilmoita asiaton viesti
Itse asiassa Ruotsin keskusta on sikäläisessä politiikassa huippuharvinainen blokkirajan ylittäjä. Aikaisemmin sikäläinen keskusta luettiin osaksi porvariblokkia, mutta edellinen umpisolmu hallituksen muodostamisessa taisi aueta juurikin keskustan tuella.
Ilmoita asiaton viesti
Niinhän se keskusta Suomessakin kuuluu nyt punavihreään plokkiin, kun se ostettiin hallitukseen haluamansa aluehallinnon avulla.
Ilmoita asiaton viesti
On syytä huomata sekin, että ylittämällä äänikynnyksen liberaalit pelastivat oikeistoblokin kuten vihreiden onnistuminen vastapuolella.
Ilmoita asiaton viesti
Puolue, joka ei näytä tietävän kuuluuko se oikeistoon vai vasemmistoon, on tuhooon tuomittu.
Niin Ruotsissa kuin Suomessakin.
Ilmoita asiaton viesti
Äläs nyt, muista millaisen vyöryn Juha Sipilä sai aikaan Suomi kuntoon-sloganillaan. Keskusta odottaa uutta profeettaa kitkutellen siihen asti niillä eväillä mitä on tarjolla.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä pidän ruotsidemokraattien voittoa merkittävänä, vaikka kyseessä on blokkivaalit. Lisäksi puhutaan aikakaudellemme paljon yhteiskuntien polarisaatiosta ja sitä kehitystä on varmaan tapahtunut myös Ruotsissa.
Ilmoita asiaton viesti
Puolueiden kilpajuoksu kannattajistaan on osoittautunut tärkeämmäksi, kuin varsinainen päämäärä.
Lupauksien viljely vie pohjaa uskottavuudelta, sillä monikaan puolue ei ole edes ennakkoon selvittänyt, miten käytännössä lupauksensa toteuttaisi.
Houkutustäkyjen avulla saadaan puoluekenttään liikkuvuutta, vaikka usein lopullinen etuuksien markkinointi jää toteutumatta.
Kuten sanonta ’ei yksi pääsky kesää tee’ pätee myös puolueiden valta-asetelmiin. Yksi puolue ei maassamme onnistu tekemään päätöksiä, joten enemmistövallan varmistamiseksi joudutaan hallitukseen ottamaan erilaisilla ideologeilla pelaavia puolueita, joihin monet sirpalepuolueet kuuluvat.
Tuplalapsilisän, vvm Saarikko (kesk), onnistui ajamaan läpi energiatukien muodossa.
Sen sijaan, eläkkeensaajien toive energiatuista lienee veteen piirretty viiva. Pelkästään hakuprosessi on tehty erittäin hankalaksi, jos sitä on edes vielä onnistuttu luomaan.
Perussuomalainen puolue hakee edelleen oikeutustaan kansallisessa puoluerintamassa, vaikka onkin ollut galluppien mukaan 3. suurin.
Puolueen nimi saattaa olla eräs este.
Ruotsissa on Ruotsidemokraatit, Suomessa voisi olla Suomidemokraatit.
Ruotsidemokraatit ovat saaneet kannatusnousua erityisesti nuorten äänestäjien avulla.
Mistä se kertoo?
Eräs syy voisi olla katuväkivalta, joka pelottaa nuorten turvallista liikkumista ilta- ja yöaikaan.
Eli Ruotsin epäonnistunutta kotouttamista esiin tuonut puolue on ollut vahvoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Ilman selvää vaalivoittoa perussuomalaiset jätetään hallitusneuvotteluiden ulkopuolelle. Ruotsin yhteiskunnallinen tilanne on tosiaan hieman toisenlainen kuin Suomessa ja siinä voi olla yksi syy ruotsidemokraattien vaalivoittoon.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, soinilaista jytkyä kaivattaisiin, mutta tuskin tämän hetken tunnelmat siihen viittaisivat.
Tosin, Suomessa on, erityisesti pk-seudulla, maahanmuuttotaustaista jengiytymistä. Poliisit ovat niistä hyvin perillä.
Ilmoita asiaton viesti
Riippuu myös äänestysaktiivisuudesta, että miten ensi kevään eduskuntavaaleissa käy!
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa voitaisiin ottaa oppia ja herätellä myös yhteiskunnallista keskustelua parikymmentäprosenttiyksikköä huonommasta äänestysprosentista Ruotsin valtiopäivävaaleihin verrattuna. Ylen sivustolta luin, että edellisissä valtiopäivävaaleissa vuonna 2018 äänestys-% oli 87,18 % ja nyt odotetaan jopa vielä korkeampaa äänestysprosenttia! Mikä Suomessa on mennyt pieleen, että politiikka ei kiehdo äänestysikäisiä suomalaisia samalla tavoin kuin Ruotsissa?
Ilmoita asiaton viesti
”Mikä Suomessa on mennyt pieleen, että politiikka ei kiehdo äänestysikäisiä suomalaisia samalla tavoin kuin Ruotsissa?”
Tärkeä kysymys demokratian kannalta!
Äänestämisen merkitys on laimentunut kenties syystä, että ”äänestämällä, mikään ei muutu”!
Kansalaisten kokemus saattaa olla perua ajalta, kun maassamme oli 1990 -luvun lama ja monet menettivät omaisuutensa.
Henkinen lamaantuneisuus on kansakunnan suurin uhka.
Jospa nyt alkaisi yhteen hiileen puhaltaminen ja herättely!
Ilmoita asiaton viesti
Täytyy nyt muistuttaa kun suomalainen mediakin näyttää tietämättömyytensä unohtamalla kokonaan, että Ruotsissa järjestettiin 11.9.2022 samanaikaisesti valtiopäivävaalit, aluevaalit ja kunnallisvaalit.
Näin merkittävä äänestystapahtuma saa äänestäjät liikkeelle.
Ilmoita asiaton viesti
Vai onko Suomessa edelleen asiat liian hyvin, eikä vaihtoehtojakaan oikein nähdä poliittisella kartalla?
Ilmoita asiaton viesti