Ruuan hinnannousu iskee pahiten pienituloisiin!

Ruuan hinta on noussut monissa tuotteissa jopa 100 % vuoden alusta, josta esimerkkinä Oulussa Salen makaronipakkaus, jonka hinta vuoden alussa oli 20 senttiä ja nyt se on 49 senttiä 400 grammaa. Myöskin perushäkkikananmunien hinta on nähdäkseni kaksinkertaistunut. Yleisesti on väitetty silti ruuan keskihinnan nousseen vain 10 prosenttia, mutta se ei pidä paikkaansa kaikkien kansalaisten kohdalla, vaan kotitalouden kulutustottumukset vaikuttavat ruokalaskuun kasvuun merkittävällä tavalla. Otetaan esimerkkien kautta homma haltuun, jotta lukijana käsität asian vakavuuden erityisesti köyhän kotitalouden kannalta.

Esimerkki 1: Pertti ”Pera” Perustoimihenkilö

Pera käyttää kuukaudessa kaupan ruokamenoihin yhden hengen poikamiestaloudessa noin 300 euroa kuukaudessa vuoden 2022 vaihteessa, koska hänen työsuhde-etuihin kuuluun lounaskortti työpäivinä, jos Pera ei jää sitten etätöihin, joita hän on mielellään tehnyt korona-aikakaudella. Peran nettopalkka on suomalaisittain keskitasoa eli 3000 euroa kuukaudessa käteen. 10 prosentin nousu Peran ruokakuluihin tekee 30 euroa kuukaudessa lisäkustannusta eli toisin sanoen Peran kuukausipalkasta jää prosentti vähemmän muihin kuluihin ruokalaskun kallistuessa.

Esimerkki 2: Sirpa ”Sipsu” Kotimummeli

Sipsu käyttää kuukaudessa ruokamenoihin yhden hengen kotitaloudessaan noin 400 euroa kuukaudessa vuoden 2022 vaihteessa, koska hän joutuu elämään nuukasti pienen toimeentulonsa takia ja lapsenlapsistakin aiheutuu heidän vieraillessaan hieman ruokakuluja. Sipsu saa perustoimeentulona eläkettä 1200 euroa kuukaudessa nettona, joka on liki keskimääräinen naisen saama eläke Suomessa tällä hetkellä. Sipsu huomaa nyt kesällä ruokalaskun nousseen 40 euroa kuukaudessa eli 10 prosenttia, joka tekee Sipsun tuloluokassa 3,33 prosenttia suhteessa nettotuloon.

Eikä tässä vielä kaikki ole nähty, vaan Sipsu joutuu odottamaan eläkkeiden indeksitarkistusta vuodenvaihteeseen 2023 saakka, jolloin Sipsun taloustilanne hieman kohenee, vaikka ruuan ja muiden elinkustannusten nousulla ei näy takarajaa! Pera höhöttää omassa kotikonttorissaan uutta kuulemaansa aforismiaan, joka menee seuraavasti: ”Money is money!”

 

(Muokkaus kello 18:00:

Makaronipussin hinta tarkastettu ja se on korjattu 4 senttiä ylöspäin eli 49 senttiin.)

0
KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen vuonna 1978 syntynyt mies Pirkkalassa. Sain oppivelvollisuuteni suoritettua silloisessa Kuttulan koulukodissa Mäntyharjulla vuonna -94. Ylioppilaaksi kirjoitin vuoden -98 keväällä Tammerkosken lukion aikuislinjalta (iltalukio). Olen saanut ilmavoimien sääaliupseerin koulutuksen Tikkakoskella varusmiehenä saapumiserässä 2/98. Työhistoriani alkoi lehdenjakajana kesällä -97 vuosiloman sijaisena ja jakopiirini alueella sijaitsi myös silloinen kotini. Syksyllä -97 aloitin Galvanoimis Oy:n palveluksessa kuumasinkityslaitoksen työntekijänä Pirkkalassa ja olin palveluksessa vuoden 2002 loppuun. Olen opiskellut silloisella Tampereen teknillisellä korkeakoululla vuosina 1999-2002 konetekniikkaa. Sairastuin vähitellen psykoottistasoiseen masennukseen vuoteen 2004 mennessä. Kävin työkokeilussa vuonna 2008 vanhan työnantajani eli nykyisen Aurajoki Oy:n palveluksessa kolmivuorotyössä Pirkkalassa. Olen tehnyt etenkin vuosina 2013-2014 kokemusasiantuntijaluentoja mielenterveydellisestä kuntoutumisesta. Vuonna 2017 minut valittiin Suomen skitsofreniayhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi. Vuonna 2010 julkaisemani omaelämäkerran nimi on Kuntoutujan tie ja se kirjoitettu salanimellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu