Saavutetuista eduista luopuminen

Miten moni suomalainen haluaisi luopua omista sosiaalisetuisuuksista yhteisen hyvän puolesta? Tuskin monikaan haluaa oman toimeentulotason ainakaan tippuvan samanaikaisesti, kun elinkustannukset nousevat edelleen.

Helppoa se on vaatia muiden tiputtavan eläkkeitä tai muita tukia, jos itse ei edes kuulu tukien saajiin. Vihreät aika ajoin esittävät sosiaaliturvan täysremonttia ja kansalaispalkan käyttöönottoa, mutta onko vihreät miettineet, että miten monen suomalaisen toimeentulo alenee jos sosiaaliturva yhdenmukaistetaan kaikille samanlaiseksi.

Toisaalta vihreät eivät juuri ole uskaltaneet vaatia vanhuuseläkkeellä olevien toimeentuloon leikkausta paitsi pienoisen indeksijäädytyksen kautta eläkeläisten verotusta kiristämällä. Orpon hallitus puolestaan leikkaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan tasoa, mutta eläkeläisten toimeentuloon hallitus ei puutu.

Itseäni mietityttää työttömien ja opiskelijoiden sosiaalitukien leikkaus verrattuna eläkeläisten tilanteeseen, vaikka voidaan myös sanoa että eläke on useimmiten pysyvä elämäntilanne. Harva eläkeläinen työllistyy, vaikka moni voisikin haluta tehdä hieman töitä pienen eläkkeen lisäksi.

Kansalaispalkka voisi kyllä toimia tietyin periaattein, ja kunhan sitä ei käytetä kenenkään suomalaisen sosiaaliturvan alentamisen välineenä. Mielestäni saavutetuista sosiaalisetuisuuksista voi pitää vähintään yhtä perustellusti kiinni kuin parhaiten palkatut valtion virkamiehet omasta ansiokehityksestään.

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen 45-vuotias kahden pojan isä. Itseäni kiehtoo monet elämään ja yhteiskuntaan liittyvät asiat. Tykkään käydä yhteiskunnallista keskustelua ja se on itselleni myös ajanvietettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu