Sähkön keskimääräinen pörssihinta tuskin nousee talvikuukausina yli 50 sentin per kWh

Kannattaakin miettiä nyt tarkkaa millaista sähkösopimusta on tekemässä, jos siihen on mahdollisuus. Esimerkiksi Fortum lupaa netissä tänään määräaikaisen 24 kuukauden sähkösopimuksen 25,21 sentillä per kWh + perusmaksu 4,50 euroa/kk. Ja mikäli on luottamista Fortumin sähkösopimusten laatijoihin, niin vaikuttaa vahvasti siltä, että edes vuonna 2023 pörssisähkön keskihinta ei nouse päälle 25 sentin/kWh. Pitkällä aikavälillä toistaiseksi voimassa oleva pörssisähkösopimus tulee silti ehkä vielä halvemmaksi, mutta silloin talvella joutuu maksamaan merkittävästi korkeampia sähkölaskuja.

Koko vuosi on puhuttu suomalaisessa mediassa kallistuvasta sähköstä, jonka varjolla on saatettu myydä hieman ylihintaisiakin määräaikaisia sähkösopimuksia kuluttajille. Itsekin pähkäilin jossain vaiheessa vuotta, että ensi talvena sähkön pörssihinnan keskiarvo voisi olla kuukaudessa peräti 100 senttiä/kWh, mutta tällä hetkellä mikään tieto tai spekulaatio ei näytä ennustavan pörssisähkön hinnan moninkertaistumista edes paukkupakkasilla. Kokonaan toinen asia on sähkön riittävyys, jos koemme tammi- ja helmikuussa pitkän pakkaskauden, mutta sähkön potentiaalinen säännöstelytilanne ei silti tuskin vaikuta spekulaatioihin pörssisähkön hintaa nostavasti.

Kuka sitten on vastuussa kuluttajien mahdollisesta vedätyksestä sähkömarkkinoilla? Tuskin kukaan haluaa ottaa vastuuta, joten jääkäämme odottamaan sähköyhtiöiden huimaa tuloskehitystä kiinteähintaisten määräaikaisten sähkösopimusten seurauksena, vaikka vielä elokuussa pelättiin sähköyhtiöiden menevän konkkaan ilman valtion tukitoimia. Jännä myös seurata, että jääkö hallituksen säätämät ensi talven sähkötuet kotitalouksille voimaan myös tulevina talvina, koska oletettavasti pörssisähkön hinta ei tule talvikausina lähitulevaisuudessa laskemaan.

0
KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen vuonna 1978 syntynyt kahden koulupojan isä Oulusta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu