Sallimmeko psykoosikuntoutujilla esiintyvän ollenkaan harhaista ajattelua?

Kiitos vaan kritiikistä, vaikka mielikuvani psykiatreista ei vieläkään kauhean hyvä ole. Koen olevani pakkolääkittynä kuolemaani saakka, vaikka näyttö lääkityksen tuomasta hyödystä voi olla kaikin puolin fiktiivinen.

Edes pedofiileillä ei käsitykseni mukaan ole pakkolääkintää, mutta meillä rikosvapailla psykoosikuntoutujilla sellainen halutaan pitää jostain kumman syystä. Elämäni ei näin ole elämisen arvoista kaikkinensa, koska koen omaavani kemiallisen pakkopaidan, mutta en voi tietenkään perustella kemiallisen pakkopaidan todellisuutta muuta kuin verrata omaa olemustani nuoruuteen – ennen lääkitystä olleeseen kuvaan itsestäni.

Enemmän psykiatrian pitäisi mennä kohti näyttöön perustuvaa tiedettä, eikä jäädä psykologisesti potilaita perusteetta leimaavaksi lääketieteen osa-alueeksi ja olen ollut tätä mieltä jo yli 10 vuotta. Itse koin pitkäkestoisen psykoottisen kauden Abilify-lääkityksestä huolimatta vuosina 2014-2021 ja merkittävin tekijä ajatukseni rationalisoitumiseeni olikin aika ja poispääsy psykoottista ajattelua ruokkivasta ympäristöstä eli lähinnä sosiaalisen median yliaktiivisesta käytöstä. Ehkä Abilifyllakin joku vaikutus on ollut, mutta epäilen ettei se ole ollut kovin merkittävä.

Lopuksi kokonaan eri asia on vielä se, että sallimmeko psykoosikuntoutujilla esiintyvän ollenkaan psykoosiajattelua vai haluammeko kaikin keinoin päästä skitsofrenian positiivisesta oirekuvasta eroon. Itse koen skitsofreniadiagnosoituna, että pieni psykoottinen ajatteluvire ei ollut merkittävästi ajattelua haittaava tekijä viime vuosikymmenen vaihteessa ja näin voi ajatella moni muukin potilaskollegani omakohtaisista kokemuksistaan.

Tästä tuli niin hyvä vastaus, että taidan laittaa tästä uuden blogimerkinnän, jos se ei sinua häiritse?

Tosiaan laitoin edellisen blogimerkintäni Puheenvuorossa sähköpostilla tiedoksi eräälle alan pätevimmälle kommentaattorille Suomessa ja hän ei oikein pitänyt kirjoitukseni sävystä. Yllä on puolestaan oma vastauskommenttini psykiatri Hannu Lauerman kritiikkiin. Jotenkin arvasin, että Lauerma ei tykkää kirjoituksestani ja löysi hän siitä asiavirheitäkin, kuten viittaamaani tutkimusuutiseen, kun toin esille klotsapiinista johtuvat sairaustilat, vaikka uusi tutkimus kuvastikin niiden sairaustilojen esiintyvyyttä klotsapiinilääkittyjen potilaiden piirissä. Toisin sanoen sivuvaikutukset ovat olleet tiedossa jo iät ja ajat. Itse olen kroonikkokuntoutujana silti pettynyt, että Lauerma ilmeisesti loukkaantui koko psykiatrikunnan puolesta, vaikka hänenkään tietämys ei varmaan kaikkien sairaaloiden suljetuille osastoille yllä.

PS. Kela maksaa Abilify-lääkkeestäni vuositasolla noin 4000 euroa ja itse maksan noin 70 euroa.

 

Lisäys 20.9.2024 kello 12:58

Ehkä tein liiaksi tulkintoja eilen saamastani sähköpostiviestistä. Onhan se suuri asia, että professoritason henkilö viitsii edes vastata itselleni jotain.

Summa summarum

Kaiketi psykiatria on kehityksen tiellä Suomessa, vaikka ikivanhat mielikuvat saattavat jyllätä monien potilaiden ja muiden maallikoiden mielissä edelleen. 
KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen 46-vuotias kahden pojan isä. Itseäni kiehtoo monet elämään ja yhteiskuntaan liittyvät asiat. Tykkään käydä yhteiskunnallista keskustelua ja se on itselleni myös ajanvietettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu