SDP:n johto esittää 4-päiväistä työviikkoa entisellä palkalla

Demarien esitys on ilman muuta kannatettava kokeilu, koska jo nyt löytyy tietoa Iso-Britanniasta 4-päiväisen työviikon toimivuudesta. Ennen olen ajatellut tästä asiasta hieman kriittisemmin, koska monissa tuntipalkkaisissa töissä on vaikea uskoa työtehokkuuden kasvavan niin paljon, että sillä tienaisi viikossa yhden ylimääräisen vapaapäivän.

Lisäksi Suomeen on povattu työvoimapulaa ainakin viimeiset 10 vuotta, josta nähdään jo viitteitä monin paikoin kun kaikkiin työtehtäviin ei enää riitä ammattilaisia töihin, jonka takia tuntuu hieman epäuskottavalta, että suomalaisessa ikääntyvässä yhteiskunnassa alettaisiinkin lyhentää työaikaa dramaattisesti. Toki monelle työntekijälle varmaan kävisi 4-päiväinen työviikko, varsinkin kun palkka säilyisi vielä ennallaan.

Aikoinaan 1960-luvun puolivälissä työviikko oli vielä 6-päiväinen. Vasta 1980-luvun alussa tuli voimaan ns. pekkaspäivät ja muut työajan lyhennysratkaisut voimaan yleissitovasti kaikille ammattialoille. Itse kannatan 4-päiväisen työviikon kokeilua, mutta enemmän kannatan sitä että kaikki nuoret alta 30-vuotiaat saavat edes jostain jonkinlaisen työkokemuksen tai parhaimmillaan luotua työuran, jotta työeläkekin sitten joskus olisi edes jonkinlainen.

Töitä 4 päivää viikossa, palkka pysyy samana – SDP-johtaja esittää: ”Laaja kokeilu Suomeen” | Uusi Suomi

Lähde:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/09/14/pekkaspaivien-taustalla-matti-pekkanen-ja-teknologiapaniikki

Muokattu 22.02.2023 kello 7:20

Korjattu väärä tieto 6-päiväisen työviikon loppumisesta ja pekkaspäivien voimaantulo oli vasta 1980-luvun alussa.

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen 45-vuotias kahden pojan isä. Itseäni kiehtoo monet elämään ja yhteiskuntaan liittyvät asiat. Tykkään käydä yhteiskunnallista keskustelua ja se on itselleni myös ajanvietettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu