SDP:n johto esittää 4-päiväistä työviikkoa entisellä palkalla
Demarien esitys on ilman muuta kannatettava kokeilu, koska jo nyt löytyy tietoa Iso-Britanniasta 4-päiväisen työviikon toimivuudesta. Ennen olen ajatellut tästä asiasta hieman kriittisemmin, koska monissa tuntipalkkaisissa töissä on vaikea uskoa työtehokkuuden kasvavan niin paljon, että sillä tienaisi viikossa yhden ylimääräisen vapaapäivän.
Lisäksi Suomeen on povattu työvoimapulaa ainakin viimeiset 10 vuotta, josta nähdään jo viitteitä monin paikoin kun kaikkiin työtehtäviin ei enää riitä ammattilaisia töihin, jonka takia tuntuu hieman epäuskottavalta, että suomalaisessa ikääntyvässä yhteiskunnassa alettaisiinkin lyhentää työaikaa dramaattisesti. Toki monelle työntekijälle varmaan kävisi 4-päiväinen työviikko, varsinkin kun palkka säilyisi vielä ennallaan.
Aikoinaan 1960-luvun puolivälissä työviikko oli vielä 6-päiväinen. Vasta 1980-luvun alussa tuli voimaan ns. pekkaspäivät ja muut työajan lyhennysratkaisut voimaan yleissitovasti kaikille ammattialoille. Itse kannatan 4-päiväisen työviikon kokeilua, mutta enemmän kannatan sitä että kaikki nuoret alta 30-vuotiaat saavat edes jostain jonkinlaisen työkokemuksen tai parhaimmillaan luotua työuran, jotta työeläkekin sitten joskus olisi edes jonkinlainen.
Lähde:
Muokattu 22.02.2023 kello 7:20
Korjattu väärä tieto 6-päiväisen työviikon loppumisesta ja pekkaspäivien voimaantulo oli vasta 1980-luvun alussa.
Oletko varmasti täydessä ymmärryksessä kuitenkaan? 😀
Ilmoita asiaton viesti
Luku ja laskutaidottomien on vaikea työllistyä ammattikoulun jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmeellistä vainoamista sinulta itseäni kohtaan. Itse en ole vainonnut ketään netissä koskaan samalla tavoin kuin sinä minua, vaikka olen paranoidi-seksi skitsofreenikoksi diagnosoitu.
Ilmoita asiaton viesti
Ja estää työnteon?.
Mutta ei yhteiskunnan arvostelemisen.
Ilmoita asiaton viesti
Olipa töykeän tyly kommentti herra Karastilta. Kimmo Hoikkala on kirjoituksissaan usein tuonut esiin roolinsa mielenterveyskuntoutujana ja sairastavansa skitsofreniaa ja olleensa tahdon vastaisessa hoidossa mielisairaalassa.
Hieman toivoisin sivistyneisyyttä Puheenvuoron kirjoituksiin.
Itse kirjoitukseen lyhyemmästä työviikosta en ota kovin kantaa koska en ole asiaan syvällisesti perehtynyt.
Ilmoita asiaton viesti
Ompahan ainakin osannut lisääntyä ja valittaa kun pitää maksaa sosiaalituista laspsilisiä.
Jos kerran aktiivisuus riittää jokapäiväiseen blogien tuottamiseen yhteiskunnallisista aiheista,niin luulis myöskin pystyvän töihin.
Terveisin sydämmen pysähdyksen johdosta aivojen hapenpuutteesta johtuvan aivovaurion saanut.
Penttinen on hyvä ja kokeilee 26 min kammiovärinää ja tulee sitte selittelemään.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Juhani kommentistasi. Itsekin toivon värikästä keskustelua, mutta jotain käytöstapojakin voisi edellyttää ja asiassa pysymistä.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan sellainenkin ajatuksia herättävä puoli, jos työkyvytön kertoo tulevansa työkykyiseksi mikäli saisi eläkkeeseensä nähden kaksikertaista palkkaa. Herättää ajatuksia työkyvyttömyyden laadusta.
No yhtä kaikki. Seuraavassa eläkeuudistuksessa työkyvyttömyyden ehtoja kiristetään. Ennen aikojaan eläköityneiden sukupolvien elätys on sen verran kallista puuhaa. Kaikenlaisia muitakin kiristyksiä on tulossa. Ansiosidonnaiselta ei kertyisi eläkettä. Kotihoidon tuen eläkekertymä poistettaisiin jne….. Ihme, että selllaisia on tähänkään päivään mennessä maksettu. Eläkejärjestelmä on ollut siis melkoisen paska systeemi.
Ilmoita asiaton viesti
Jp Lehto ei taida tajuta ironiaa.
Ilmoita asiaton viesti
SDP on korottanut panoksia.
Eivät usko että eläkeläiset menisivät toisen kerran halpaan.
Näinb täytyy nyt huijata nuoria, vähän aikaa työelämässä olleita. SDP laskee että heitä on riittävästi.
Oikeasti.
Siis tuo tarkoittaa todellisuudessa sitä että työnantajan kustannukset nousevat 25 %,
Kuka uskoo että työn tehokkuus ylipäätään nousee yhtään?
Saattaapi käydä päinvastoin kun tulee joka viikko pitkä viikonloppu.
Olihan se 45 – tuntinen työviikkö joka sitten vähitellen muutui 40 – tuntiseksi. Palkka putosi tietenkin vastaavasti.
Lisäys:
Niin, tuo oli Matias Mäkynen, olisi pitänyt arvata.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö kannattaisi edes kokeilla?
Ilmoita asiaton viesti
Oletko tosissasi?
Laitetaan joku yritys kokeilemaan tuollaista?
Kuka maksaa? Yritys tietenkin. Yrityksillähän on pohjaton kassakirstu.
Tulos on etukäteen selvä.
Ilmoita asiaton viesti
Kieltämättä moni työ ottaa aikansa ja harvoissa paikoissa työn tuottavuus voi kohentua, koska työnteko ei monessakaan paikkaa ole enää urakkasuoritus.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitatko tuolla urakkasuorituksella sitä että tahtia pitäisi entisestään kiristää?
Oletko koskaan tehnyt oikeaa urakkatyötä?
Se joka nyt tekee urakkatyötä tekee minkä ehtii ja jaksaa koska palkka on sen mukainen.
Itse en usko että millään alalla tuiottavuus kohentuisi muutoin kuin ehkä työntekijä olisi hieman pirteämpi. Tosin se kestäisi vain niin kauan kunnes on tottunut.
Vapaa-aika on useimmiten paljon rasittavampaa kuin työaika.
Ihmninen kun nyt vain on mukavuutta rakastava eläin.
Ilmoita asiaton viesti
En ole juuri muita töitä koskaan tehnytkään kuin urakkatöitä, mutta meidän tehtaalla urakkaa ei saanut ahkeroimalla paljon paremmaksi, koska olimme kilourakalla. Toisin sanoen peräkärry ja vahva teräspalkki ovat hieman eripainoisia kastoja sinkkipataan. Vuorossa meni läpi rautaa joko 5 tonnia tai Guinnessin ennätys oli omalla ajalla 25 tonnia. Vanha nokkamies mainitsi usein just Guinnessin kirjan työmaalla. Terveisiä vaan Kallelle.
Ilmoita asiaton viesti
”Kuka uskoo että työn tehokkuus ylipäätään nousee yhtään?”
Ainakin jokseenkin kaikki brittifirmat, jotka osallistuivat kokeiluun, eikä tehokkuuden nousu ole uskon asia vaan selvä tutkimustulos.
Ilmoita asiaton viesti
Sieltä on tulossa semmonen kikykyykytys ettei ole vielä ennen nähty, maan talous on pelastettava pois köyhiltä.
Ilmoita asiaton viesti
Ehdotus osoittaa ymmärtämättömyyttä työelämään ja yhteiskunnan toimintaan.
Vain pieni osa palkansaajista on niitä neukkareissa istuvia kampaviinereiden nauttijoita. On mahdoton ajatus, että rakennuksilla voisi tuottavuus duunaria kohden kohota niin paljon, että neljässä päivässä tekisi saman kuin viidessä päivässä . Eikä kaupan kassa voi työtään neljässä päivässä tehdä yhtään sen tuottavammin.
Kyseessä olisi merkittävä kustannuslisäys työvoimavaltaisille yrityksille.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän tuo toki sovi kaikille aloille, mutta monelle alalle taas voisi sopia, varsinkin missä ajattelutyötä. Jos brittien kokemuksia uskomista, sietäisihän tätä ainakin kokeilla tietyillä aloilla.
”Kokeilusta kertoi Helsingin Sanomat, jonka mukaan Britanniassa 61 organisaatiossa kokeiltiin noin puolen vuoden ajan nelipäiväistä viikkoa, eikä suurin osa ole palaamassa viisipäiväiseen työviikkoon. Työntekijöiden palkka pysyi ennallaan, vaikka työpäivien määrä väheni. Uutistoimisto Bloombergin mukaan kokeiluun osallistui yhteensä noin 2 900 työntekijää.
Brittilehti Guardian kertoi jo marraskuussa, että sata yritystä oli ilmoittanut jatkavansa vakituisesti nelipäiväistä työviikkoa. Lehti kertoi, että työaikakokeilun tuloksia kuvataan mullistaviksi.
Brittimedian mukaan kokeiluun osallistuneiden keskuudessa esimerkiksi loppuunpalamiset vähenivät, kun toisaalta suurin osa yrityksistä kertoi, että tuottavuustavoitteet saavutettiin entiseen malliin.”
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kl/0fffdde8-666c-4429-b540-4b82e611af2a
Ilmoita asiaton viesti
Kuikalla on hyvä kritiikki työajan lyhentämistä kohtaan, mutta itse kannatan silti kokeilua neljäpäiväiseen työviikkoon. Toisin sanoen työaika vähenisi -20 % ja tuntipalkka nousisi +25 %.
Ilmoita asiaton viesti
Ja konkurssit lisääntyisivät 30%.
Nuo kokeilut ovat olleet vapaaehtoisia sellaisissa yrityksissä ja sellaisilla toimialoilla, joille se sopii. Ne edustavat äärimmäisen pientä marginaalia palkallista työvoimaa käyttävistä yrityksistä. Nimenomaan tuntipalkkalaisiin se ei oikein sovellu lainkaan, äärimmäisiä poikkeuksia lukuunottamatta.
Kerro nyt esimerkiksi kuinka kaupan kassa voisi tehdä viiden päivän työnsä neljässä päivässä?
Ilmoita asiaton viesti
Kaupan alalla tietenkin työn tuottavuus kärsisi eniten, koska liksat nousisivat ja työaika lyhenisi. Kuluttaja maksaa lopulta tehottoman kaupan kustannukset.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo mitä Juha kirjoittaa on tässä oleellinen asia. Lisään vielä, että siirtyminen 7,5 tunnin työpäivästä (+ puolen tunnin ruokatauko) 6 tunnin päiviin, joissa tuota ruokataukoa lyhennetään 15 minuuttiin, saavutetaan parempia tuloksia. Nekin vain tietyissä työtehtävissä. Tuota on mm. Suomessa joskus kokeiltu. Siirtyminen neljän päivän työrytmiin on kuolleena syntynyt ajatus. Hetken vaikuttaa ja sitten on työt yksityisellä sektorilla nolla päivää työttömyysturvalla, kun kilpailukyky on menetetty.
Ilmoita asiaton viesti
Neljä päivää viikossa työtä tehden on valtava työmäärä siihen verrattuna, että nykyhallituksen aikana työlliseksi lasketaan jokainen, joka viikossa tekee vähintään tunnin palkkatyötä tai yritystuloon oikeuttavaa työtä.
Ilmoita asiaton viesti
Porshen autotehtaalla lyhennettiin merkittävästi työaikaa palkkaa pienetämättä ja mitä tapahtui, työn tuottavuus nousi roimasti. Itse ehdin tehdä myös 45-tuntista työviikkoa ja kyllä ne lauantain työpäivät olivau usein yhtä tyhjän kanssa, viikonloppua odotellen.
Ilmoita asiaton viesti
Itse kallistuisin kuuden tunnin työpäivään/työvuoroon lyhyellä kahvitauolla. Olisi varmaan monella kuormittavalla alalla parempi jaksamisen kannalta. Ja toisi lisää työpaikkoja ja halukkaita tekijöitä vaikkapa sairaaloihin. Palkan voisi vaikka jäädyttää muutamaksi vuodeksi tai miksei vaikka hiukan laskea, pienee se veronkin osuus siinä samalla.
Niin, ja kyllä RAHAA ON… täytyy vaan priorisoida.
Ehkä suomalaiset jaksaisi paremmin tehdä niitä lapsiakin kun ei olisi aina niin raskasta….
Ilmoita asiaton viesti
Eikö viikonloput tai muut lisätunnit kannata tehdä nykyisillä työsopimuksilla ylitöinä?
Ilmoita asiaton viesti
Samalla voisi toki järkevöittää / tarkoittaa leikata hiukan kaikenlaisia lisiä ja varsinkin ylitöistä maksettavia korvauksia… toki ilta, yö ja viikonlopuista pitäisi maksaa hiukan paremmin kuin päivätöistä, mutta vähempikin varmaan riittäisi jos olisi nuo kuuden tunnin vuorot.
Ilmoita asiaton viesti
Siinä kyllä duunarit kusisivat omaan nilkkaan, koska monille duunareille lisätyöt voivat olla merkittävä palkanlisä näinä aikoina, kun inflaatio on 9 % tuntumassa.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä ollut seurata tästä demarien esityksestä työajan lyhentämiseksi some-keskustelua, kun liki kaikki ovat Facebookin uutiskommentoinnissakin tätä ideaa vastaan. Suomalainen työväki on nöyrää ja kuuliaista eikä ymmärrä edes omaa parastaan! 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Oliko tosiaan vasta 70-luvulla, kun Suomessa siirryttiin 5-päiväiseen työviikkoon? Oman muistini mukaan se tapahtui jo 60-luvulla. Koulut joka tapauksessa siirtyivät 5-päiväiseen muita aloja myöhemmin.
Ilmoita asiaton viesti
60-luvulla työviikko muuttui 5-pöiväiseksi. Koulut hieman myöhemmin,
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeassa Tapani. Olen tulkinnut aikoinaan kuulemaani tietoa väärin.
”Vuonna 1965 SAK ja STK solmivat työaikasopimuksen, jolloin Suomessa alkoi siirtyminen 40-tuntiseen ja viisipäiväiseen työviikkoon eli lauantaista tuli yleisesti vapaapäivä. Samaisessa työaikasopimuksessa sovittiin kuitenkin, että jos viikolle sattuu arkipyhä, on sen viikon lauantai työpäivä.”
http://netti.sak.fi/sak/tupo/tausta6.html
Ilmoita asiaton viesti
60-luvun lopulla oli joitakin vuosia sellainen käytäntö, että lauantaisin käytiin puoli päivää työssä.
Ilmoita asiaton viesti
Yleensäkin lauantait olivat puolipäiväisiä.
Nykyihmiselle on varmastikin mahdoton ajatus että töistä päästiin 16.00 ja kaupat suljettiin 17.00.
Lauantaisin 12.00 ja 13.00. Jotkut kaupat saattoivat olla auki 15.00.
Ilmoita asiaton viesti
Puolen vuosisadan kuluttua silloisille ihmisille on mahdoton ajatus, että joku on joskus vastustanut nelipäiväistä työviikkoa.
Ilmoita asiaton viesti
Kuka sitä on vastustatnut?
Kysymys on siitä kuka maksaa ja kuka pitää käsiään kenen taskuissa.
Ilmoita asiaton viesti
Vaalit ovat edessä ja demarit ehdottavat mitä tahansa äänestäjiä kosiskellessa, eihän viime vaaleissa luvattu vappusatanenkaan pieneläkeläisille ole toteutunut, vaikka neljä vuotta on ollut aikaa lunastaa vaalilupaus.
Joten älkää nyt missään nimessä uskoko demareiden kannanottoja näin ennen vaaleja.
Ilmoita asiaton viesti
Vappusatanen on toteutunut. Me pieneläkeläiset äänestämme demareita.
Ilmoita asiaton viesti
Jos katsotaan asiaa inflaatio mukaan lukien, ei pieneläkeläisten ostovoima ole kasvanut sataa euroa.
Ilmoita asiaton viesti
Tulis kauheita tuloksia urheilussa.
Ilmoita asiaton viesti
Palautuminen lienee kyllä tärkeää harjoittelun jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti