Some-palveluiden manipulatiivisuus ja ihmisten epäaitous?

Miten paljon manipulaatio vaikuttaa meidän ajatteluumme sosiaalisessa mediassa? Silloin manipulaatio ei olisi totta, jos kolmansilla osapuolilla eli lähinnä some-palveluiden tarjoajilla ei ole olemassa yksilöityjä pyrkimyksiä meitä somen käyttäjiä kohtaan. Toisin sanoen, jos some-yhtiöillä on pyrkimyksiä ajattelumme muuttamiseksi johonkin tiettyyn suuntaan, niin meidän ajattelumme pitäisi silloin liukua kohti some-yhtiöiden yksilöityjä pyrkimyksiä. Tekoäly voi mahdollistaa hyvinkin tarkan manipulatiivisen näkymän esimerkiksi Google YouTube etusivulla tai Facebookissa, vaikka Facebookissa suuri merkitys on myös omilla suosikkisivustoilla ja seuratuilla käyttäjätileillä.

En ole aivan vakuuttunut, että voiko some-yhtiöt tosiaan manipuloida tahallaan meitä palveluiden käyttäjiä vai onko kyse ennemminkin somessa siitä, että some-käyttäjinä valikoimme tiettyjen mieltymysten mukaan omaa näkymäämme some-palveluissa. Itsestäni vaikuttaa kaikesta huolimatta kuitenkin siltä, että sosiaalisessa mediassa omat klikkaukset vaikuttavat melko pian some-palveluissa tarjottavaan näytön näkymään. Me some-käyttäjät ohjaamme somen tekoälyä tietynlaiseen kuplaan ehkä vastoin omaa tahtoamme ja siksi olisi tärkeää saada some-syötteisiin myös omien ajatustemme kanssa ristiriidassa olevia näkymiä tai julkaisuja.

Olen nimittäin ollut huomaavinani, että omien klikkausten merkitys sosiaalisen median näkymään yksittäiselle käyttäjälle on melkoinen eli omat mielihalumme ja ajattelutapamme ohjaavat varsin paljon etenkin Google YouTuben etusivunäkymää. Olenkin tämän takia melko pettynyt ehkä kaikista kehittyneimpään tekoälyä käyttävään some-palveluun, koska Googlen pyrkimys lienee enemmänkin vahvistaa omaa itsesuggestiivista maailmankuvaa kuin kritisoida sen paikkansapitävyyttä. Joskus minusta on vaikuttanut somepalveluiden käyttäjänä jopa siltä, että näyttönäkymiimme vaikuttaa jopa meitä salaa tai tiedostetusti seuraavien some-käyttäjien ajattelumallit.

Twitterin, Googlen ja Facebookin kaltaisten yhtiöiden koko uskottavuus voi olla vakaalaudalla, jos tulevaisuudessa paljastuu laajoja yksittäisille somekäyttäjille laadittuja manipulatiivisia vaikutuskampanjoita. Ainoa hyväksyttävä tekijä some-yhtiöiden manipulatiivisille vaikuttamispyrkimyksille voi olla hyvä tarkoitusperä ja epäaidon ihmiskäsityksen korjaaminen kohti realistisempaa ajattelua. Tämä jää vielä nähtäväksi miten epäaidossa sosiaalisessa ympäristössä esimerkiksi täällä Suomessa elämme, vaikka olen itsekin vakuuttunut ihmisten sosiaalisesta epäaitoudesta ja teennäisyyden olevan vaikuttavampi tekijä kuin aidon ja avoimen rehdin ihmisten välisen kanssakäymisen.

Some-yhtiöillä on niin paljon psykologista ja sosiologista dataa, että Google ja Facebook voisivat jo halutessaan laatia melko tarkat arviot some-käyttäjistä ja meidän mielellään omina salaisuuksina pitämistämme asioista. Koko vallitseva ihmiskäsitys ja oma maailmankuva saattaisi some-käyttäytymisen perusteella tehtävien laajojen analyysien perusteella romahtaa. Siksi olenkin itse avoimen viestinnän ja ihmisten välisten aitojen sosiaalisten suhteiden kannalla ennemmin kuin antaisimme liiaksi someen kytketyn tekoälyn vääristää omaa autenttista minuuttamme. Ihminen on hyvä useimmiten omana itsenään, vaikka vain murto-osa länsimaissakin elävistä ihmisistä uskaltaa olla liki itsensä. Joku voi esimerkiksi paheksua itsensä kaltaisia ihmisiä, vaikka on itse paheksumiensa ihmisten kaltainen omalta perimmältä identiteetiltään.

En silti usko mihinkään valtavaan kaapeista esiinmarssiin, vaikka monella jopa aikuisella ihmisellä voi olla huomattavia ongelmia oman identiteettinsä kanssa, eikä suomalaisten miesten väkivaltaherkkyys tätä asiakokonaisuutta ainakaan helpota. Totuudenpuhujalla ei ole yösijaa sanoo jo muistaakseni Raamattukin ja siinä on tämän ajan yksi suurimmista epäkohdista, koska ihmiset eivät kestä edes omaa totuutta elämästä eli miten kyseiset oman totuudenkieltäjät voivat sitten hyväksyä hieman erilaisten ihmisten totuutta ollenkaan? Silloin veikkaan, että olet suuren asian äärellä, jos sinut halutaan asiallisten viestien julkaisijana vaientaa sosiaalisen median palveluissa tai mediasta puhumattakaan. Jotain on aikakaudellamme syvästi pielessä ihmisyyteen liittyvissä asioissa ja olen tästä lähes satavarma.

 

0
KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen syntynyt vuonna 1978 Pirkkalaan. Muutin vuonna 2002 Tampereelle saunalliseen poikamiesasuntoon. Avioiduin vuoden 2008 syksyllä ja avioero koitti vuonna 2015. Asun toistaiseksi Oulun Rajakylässä. Edelleen iloa elämääni tuovat lähisukulaiset, harvat ystävät ja tietenkin erityisesti kaksi kouluikäistä poikaani. Työkokemusta minulla on lähinnä metalliteollisuudesta ja koulutusta tekniikan ylioppilaana. Internetin keskusteluissa olen ollut mukana vuoden 2004 kesästä alkaen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu