Sosiaalisessa mediassa näkyvyys on sidoksissa julkaisualustaan

Entä jos suomalaiset mediajulkkikset vetäytyisivät Facebookin palveluista ja myös Instagramista kokonaan? Voisi kuvitella, että kyseisten julkkisten fanien määrä romahtaisi. Facebook tarjoaa hyvän digitaalisen julkaisualustan vähänkin tunnetummille mediakasvoille. Faneilla on puolestaan mahdollisuus seurata julkkisten julkaisuja helposti seuraamalla heitä Facebookissa.

Mitä sitten olisi kolumnisti ilman hyvää medianäkyvyyttä ja voiko silloin edes puhua kolumnistista? Median verkkolehtien avulla kolumnistit saavat näkyvyyttä paljon enemmän kuin itsenäisinä kirjoittajina esimerkiksi Google Blogger blogipalvelussa. Nähdäkseni sosiaalisesta mediasta huolimatta voidaan perustellusti sanoa, että ilman mediajulkaisuja mielipiteiden näkyvyys jää yhteiskunnassamme marginaaliseksi. Toisin sanoen verkkojulkaisun esimerkiksi Ilta-Sanomat, Iltalehti, Helsingin Sanomat tai Yleisradio antavat kolumnistille aivan erilaisen uskottavuuden kansan piirissä verrattuna tilanteeseen, että kyseinen kolumnisti toimisi itsenäisenä kirjoittajana.

Onko vallitseva tilanne sitten hyvä sosiaalisen median kannalta? Mielestäni julkaisualustan tuoma perusnäkyvyys kolumnistille ei voi olla hyvä asia itsenäisten kirjoittajien kannalta. Myös yhteiskunnallisesti voi olla kyseenalaista, että median valitsemat kirjoittajat hallitsevat yhteiskuntamme keskustelukulttuuria, ellei näkyviä kirjoittajia ole monista eri kansanryhmistä. Itse en edes seuraa ketään kolumnistia, vaikka omia kiinnostuksen kohteita lähellä olevia kolumneja olisikin varmasti antoisaa lukea. Puhutaan paljon klikkiotsikoista ja sitähän tämä aikakausi myös on. Toisin sanoen hyvä ja kiinnostava otsikko klikataan useammin uutissyötepalveluissa kuin epäkiinnostavan kuiva otsikko.

Me marginaalijulkaisijat ja blogistit sosiaalisessa mediassa emme voi mitenkään kilpailla mediatalojen sivustoilla hääräävien julkaisijoiden kanssa, koska julkaisuiden perusnäkyvyys on suuren mediatalon etusivulla aivan eri luokkaa kuin esimerkiksi rivikirjoittajana Uusi Suomi Puheenvuoro -blogipalstalla. Ehkä toivon suotta laajempaa yhteiskunnallista keskustelua, kun medialla on aina omat suosikkinsa, eikä median suosikkina voi kirjoittaa täysin vapaasti tai muuten tulee loparit.

+1
KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen syntynyt vuonna -78 ja ollut toistaiseksi voimassa olevalla työkyvyttömyyseläkkeellä vaikean mielenterveydellisen häiriön takia vuodesta 2008 saakka. Saan psykoosialttiuteeni lääkinnällistä hoitoa. Elämäni on silti edelleen ajoittain tuskallista, mutta iloa elämääni tuo lähinnä kaksi koululaisikäistä poikaani. Työkokemusta minulla on lähinnä metalliteollisuudesta ja koulutusta tekniikan ylioppilaana. Internetin keskusteluissa olen ollut mukana vuoden 2004 kesästä asti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu