Sote-rahoituksen alijäämäisyyden takia lähipalvelut kunnissa vaarassa!

Satuin katsomaan eilen Ylen alueuutisia ja Pirkanmaan uutisissa sanottiin, että Ruoveden terveyskeskus on lakkautusuhan alla. Ihmettelen hieman, että onko järkeä lakkauttaa itsenäisten kuntien terveysasemia, kun haetaan näennäisiä säästöjä sote-menoihin.

Ruoveden väestöpohja on kylläkin pieni, mutta vanhoja ja vaivaisia suomalaisia asunee Ruovedellä suhteellisesti kuitenkin melko paljon. Miten käy kun sote-lähipalvelut romutetaan kunnissa kokonaan. Ajetaanko vanhukset pakolla asumaan kasvukeskuksiin, jos tarvitsee säännöllisesti sote-palveluja?

Toisaalta sote-rahoitus lienee monin paikoin Suomessa alimitoitettu ja jostain pitäisi säästöjä löytää, mutta mitä se tarkoittaa sitten sote-palveluiden palveluvasteelle kuntalaisten piirissä? Pidän itse tärkeänä, että tietyn väestöpohjan omaavassa kunnassa tai kunnan asuinalueella olisi mahdollisuus jollakin konstilla saada lähipalveluita.

Eihän lääkärin vastaanoton keskittämisessä ainoastaan kasvukeskuksiin ole mitään järkeä siinäkään mielessä, että kuntalainen tai yhteiskunta joutuu maksamaan kyydityksestä lääkäriin suuren hinnan. Asetetaanko syrjäseutujen suomalaiset sote-palveluiden keskittämisen jälkeen jopa perustuslain takaaman yhdenvertaisuuden ulkopuolelle?

Kannatan lähipalveluita ja jollakin konstilla ne on myös järjestettävä mahdollisimman laajasti nykyisessä tilassa ja poliitikkojen on herättävä vaalimaan syrjäseutujen vanhenevan väestön sote-palveluiden laatua tosissaan! Suuruuden filosofia voi sopia joihinkin kokonaisuuksiin, mutta sote-palveluiden järjestämisessä suuruuteen suuntaamalla aiheutetaan suurta kärsimystä kuntalaisille sekä henkisesti että taloudellisesti.

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen 45-vuotias kahden pojan isä. Itseäni kiehtoo monet elämään ja yhteiskuntaan liittyvät asiat. Tykkään käydä yhteiskunnallista keskustelua ja se on itselleni myös ajanvietettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu