Sote-uudistus alentaa kuntaveroa vai alentaako?
Valtion budjetin loppusumma oli vuodeksi 2022 64,87 miljardia euroa, kun juuri eilen julkistetussa valtiovarainministerin budjettikehysesityksessä budjetin loppusumma vuodeksi 2023 on 79,5 miljardia euroa! Mikä sitten selittää noin 15 miljardin kasvun valtion budjetissa?
Käsittääkseni valtion kulujen lisääntyminen johtuu sote-uudistuksesta ja nyt pitäisi olla valveutuneita toimittajiakin selvittämässä tätä erikoista budjettiraamin lisärahan käyttöä veronmaksajien kannalta.
Kuntaveron maksajalle onkin ilmeisesti ensi vuonna tulossa merkittävä veronprosentin alentuma tai muuten Marinin hallitus on paisuttamassa julkisen sektorin osuutta yhteiskunnassamme taloudellisesti kestämättömällä tasolle!
PS. Itse maksan kuntaveroa vuositasolla yli 2000 euroa ja tonnin alentuma verotuksessa olisi itselleni merkittävä asia.
Lähteet:
https://vm.fi/-/valtiovarainministerion-talousarvioehdotus-vuodelle-2023-on-julkaistu
Kuntaverosta häipyy vuoden vaihteessa viimeisten näkemieni laskelmien mukaan 12,39 prosenttiyksikköä. Kun Tampereen kuntavero on nyt 20,25, ensi vuonna se on 7,86. Yleistä tietoa.
Ansio- ja yhteisöveroja siirretään ensi vuonna kunnilta valtiolle noin 13,5 miljardia euroa. Ole huoleti, tuo summa lisätään valtionverotukseen ja/tai tulevaan maakuntaveroon joten ei sinun kokonaisveroasteesi laske. Koska sote lisää kustannuksia, myös kokonaisverot nousevat tulevaisuudessa vaikka asuinkunnalle jää vähemmän sekä tuloja että vastuita.
Ilmoita asiaton viesti
Noinhan se menee. Tulee olemaan mielenkiintoista seurata, että miten kunta- ja valtionverosta tehtävien vähennysten osalta käy, sillä sillähän on lopputuloksen kannalta melkoinen merkitys. Valtion verotaulukkokin kokenee isoja muutoksia.
Ilmoita asiaton viesti
Näin on.
Velathan ei siirry mihinkään, ei käy kateeksi velkaisia kuntia joiden tulot yli puolittuvat vaikka ne vastuut vähenevätkin. Ensi vuonna ei kuntaveron tasoon saa koskea vaikka epäilemättä joillakin olisi tarvis.
No maakunta vuokraa sote-kiinteistöt sentään kolmeksi vuodeksi, sen jälkeen ei ole mitään tietoa mitä tapahtuu. Kunta voi joko investoida niiden ylläpitoon ja toivoa että vuokraus jatkuu, tai sitten päätellä ettei se jatku ja jättää kiinteistön pakollisetkin korjausinvestoinnit tekemättä jolloin ne saadaan purkukuntoon ihan itsestään, minkä kunta sitten maksaa..
Hienoa hallintoa ja kuntien päättäjien on helppo suunnitella tulevaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kohta saamme kauhistella velkojen suhdetta tuloihin. Tuskin kiinteistöihin muuta tehdään kuin ihan pakolliset toimet, koska tulevaisuus on epävarmaa. Tarvitaanko kuntapäättäjiä entiseen malliin?
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän siinä voi käydä, mutta sitten valtion tuloveroasteikko kiristyisi merkittävästi.
Ilmoita asiaton viesti
No niin kiristyy, koska se + 13 miljardia joka kerättiin ennen kuntaverolla, kerätään ensi vuonna valtionverolla. Siis tulo- ja ansioverolla. Samalla kun kuntien valtionosuudet leikataan.
Ei tuo ole ”voi käydä” vaan päätetty asia ja astuu voimaan 1.1.2023.
Ilmoita asiaton viesti
En ole nähnyt tuloveroasteikkoa, oletko sinä Janne, kun esität niin tietäväistä?
Ilmoita asiaton viesti
”Esität tietäväistä”.
No tuo on ihan yleistä tietoa eikä minun keksintöäni.
Tietenkään valtion ensi vuoden tuloveroasteikkoa ei vielä ole, koska ei ole olemassa valtion ensi vuoden tulo- ja menoarviotakaan.
Muoks:
”Ansiotuloverotuksen muutokset toteutetaan nykyisen verojärjestelmän sisällä. Kaikkien kuntien kunnallisveroprosentteja alennetaan 12,64 prosenttiyksiköllä ja valtion verotusta kiristetään vastaavasti. ”
https://soteuudistus.fi/verotuksen-muutokset
Näköjään leikkaus kuntaveroon olisi nyt siis 12,64, mikä siirretään valtionverotukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Edelleen ihmettelen, että näin suuresta verotusuudistuksesta ei löydy yhtään artikkelia mediasta.
Ilmoita asiaton viesti
Vieläkö epäilet senon pakko alentua kun sosialltoimi ei kunnan vastuulla.
Ilmoita asiaton viesti
Kyse onkin siitä, että millaiseksi valtion tuloveroasteikko muodostuu vuodeksi 2023.
Ilmoita asiaton viesti