SOTE-uudistus ei ota huomioon riittävästi psykiatriaa ja mielenterveyskuntoutujia?

Sanna Marinin hallitus onnistuu siinä, missä edeltävät hallitukset eivät ole onnistuneet eli sote-uudistus toteutunee. Sotea markkinoitiin yhdessä vaiheessa ajatuksella, että koko kansalle tulee työterveystason palvelut, mutta nyt vaikuttaa siltä että tähän ei tulla pääsemään. Ilmeisesti paikallishallinto päättää sote-palveluista 21 sote-alueella valtakunnallisen ohjauksen perusteella. Keskusta sai läpi maakuntamallinsa, kun yhdessä vaiheessa puhuttiin ainoastaan viidestä tai kuudesta täyden palvelun sote-alueesta. Saa nähdä nyt paraneeko sote-palvelutaso valtakunnallisesti vai meneekö kaikki rahat hallintohimmelien palkka- ja kokouskuluihin?

Mielenterveyskuntoutujana toivon, että myös psykiatria otetaan toivottavasti sote-uudistuksessa huomioon hoidon tasoa yhdenmukaistamalla ja kohentamalla. Tosiasia on että elämme edelleen suomalaisessa yhteiskunnassa mielenterveydellistä kriisikautta, jota ei koronaepidemian kulku ja siitä mesoaminen ole ainakaan parantanut. Psykiatrista hoitoa ei pidetä yleisesti poliittisten päättäjien ajatuksissa juurikaan merkittävänä asiana, vaikka mielenterveyden järkkymisen kokonaiskulut sekä välittömät että välilliset kulut yhteiskunnalle ovat kiistatta suurimmat yksittäisistä lääketieteen erikoisaloista.

Tarvitaan erityistä mielenterveysajattelua yhteiskunnassa ja hyviäkin asioita on jo tapahtunut tällä saralla, kuten peruskoulun opetusohjelman kehittyminen mielenterveysasioita käsitteleväksi ja entistä enemmän tunne-elämäkasvatusta huomioiden. Kroonikkomielenterveyskuntoutujien asema on ehkä vähemmistöryhmistä eräs huonoimpia koko yhteiskunnassamme ja siksi haluaisin kysyä Marinin hallitukselta, että olemmeko mielenterveyskuntoutujina oikeasti yhdenvertaisia kansalaisia suhteessa muihin potilasryhmiin poliittisessa päätöksenteossa vai olemmeko pohjasakkaa, jota Sanna Marinin kaltaisten kiiltokuvapoliitikkojen ajatuksissa ei mietitä ensinnäkään?

UUSI SUOMI verkkolehden juttu sote-uudistuksesta:

https://www.uusisuomi.fi/uutiset/suomeen-tulee-21-maakuntaa-jotka-ovat-nyt-hyvinvointialueita-tallainen-on-marinin-hallituksen-sote/0256220f-0f50-4f5d-a957-74badf149e2a

KimmoHoikkala

Olen 42-vuotias kahden koululaisen yhteishuoltaja ja asun Oulussa. Kotoisin olen Pirkkalasta ja olen asunut myös Tampereella. Työkokemukseni on pääasiassa metalliteollisuudesta kuumasinkityslaitoksen töistä. Opintoja minulla on lähinnä tekniikan ylioppilaana 2000-luvun vaihteesta Tampereen teknilliseltä yliopistolta. Olen tällä hetkellä lähinnä vapaaehtoinen mielenterveyden kokemusasiantuntija sosiaalisen median keskusteluissa. Toimeentuloni saan työkyvyttömyyseläkkeellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu