Suomessa ei ole aitoa mieleltään kroonisesti sairaiden vertaistukitoimintaa enää ollenkaan!

Paradoksi yhteiskunnassa taitaa olla edelleen se, että eniten sosiaalista ymmärrystä ja hoivaa vaativat kansalaiset joutuvat viettämään eniten elämäänsä sosiaalisessa osattomuudessa ja jopa syrjittyinä kansalaisina. Miten tämä voi olla edes mahdollinen tilanne sivistysvaltiossa?

Palkatut hoivahenkilöt auttavat tietysti vaikeinta tuskaa tuntevia skitsofreenikkoja, vaikka hoitajien ammattitaito ja asenne meikäläisiä kohtaan on monenkirjavaa. Jotenkin pitäisi luoda enemmän puitteita sosiaalisen median kautta toteutuvalle vertaistuelle, eikä siihen tarvita silloin hoitajia tai ohjaajia kyttäämään. Olemme monet vaikeasti psykiatrisesti sairastuneetkin kansalaiset ihan oikeita ihmisiä, emmekä kaipaa epäasiallisia hoitajia väheksymään saati kyttäämään elämäämme.

Itseni kaltaisia älyllistä ja vastavuoroista aitoa vuorovaikutusta vaativia kroonikkoskitsofreenikkoja lienee silti selvä vähemmistö kaikista skitsofreniatapauksista Suomessa. Meillä oli aikoinaan vuosina 2004-2008 vertaistukisivusto tukiasema.netin kävijöillä aidosti muodostuneita vertaistapaamisia eli meitä ei ohjattu sosiaalihoitajien tai muiden hoitajien toimesta yhteen. Eikö tällaisella aidolla vapaaehtoispohjaisella vertaistuella luulisi olevan edelleen suuri kysyntä etenkin hieman älyllisempien kroonikkomielenterveyskuntoutujien piirissä?

Kuntoutujien ihmissuhteet muodostuvat ilman kyttääviä hoitajia paljon aidoimmiksi vertaistuellisessakin mielessä kuten esimerkiksi itselläni aikoinaan tukiasema.netin porukoissa, joissa minulla oli parhaimmillaan jopa kymmenkunta kaveria ja joitakin ystäviä minulla on edelleen jäljellä niiltä ajoilta. En silti halua liiaksi väheksyä nykymuotoisen kolmannen sektorin eli mielenterveysyhdistysten työtä, mutta jotenkin itselläni on ollut täällä Oulussa hieman holhottu olo yhdistyksillä käydessäni.

Jopa rikolliset liittyvät yhteisiin porukoihin ilman valvovia hoitajia, joten miksi meille usein elämässä traumatisoituneille kroonikkokuntoutujille ei haluta luoda parempia puitteita valtakunnallisen nettivertaistuen mahdollistumiseksi vanhan tukiasema.netin tapaan?

Emme järkikuntoutujina kaipaa holhoojia saati kyttääjiä omiin piireihimme. Toisaalta aikakausi voi olla jo sellainen, että sosiaalinen avuttomuus on niin suurta mielenterveyskroonikkojen piirissä, jonka takia emme enää osaa kohdata muita kroonikkoja ilman valvovaa silmää. Toivottavasti olen tässä taantumusspekulaatiossani aivan väärässä!

+1
KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen syntynyt vuonna 1978 Pirkkalaan. Muutin vuonna 2002 Tampereelle saunalliseen poikamiesasuntoon. Olen asunut kauden myös Kuttulan koulukodissa Mäntyharjulla 1993-94, varusmiespalveluksen yhteydessä silloisessa Kuoreveden Hallin ja Tikkakosken Ilmavoimien varuskunnissa, mielisairaalan suljetulla osastolla vuonna 2004 Pitkäniemen sairaalassa kolmesti ja Peltolan mielisairaalan suljetulla osastolla kahdesti vuonna 2015. Lisäksi asuin jopa opiskelijasoluasunnossa kausia vuoden 2003 aikana Nurmijärven Rajamäellä. Avioiduin vuoden 2008 syksyllä ja avioero koitti vuonna 2015. Asun toistaiseksi Oulun Rajakylässä. Edelleen iloa elämääni tuovat harvat ystävät ja tietenkin erityisesti kaksi kouluikäistä poikaani. Työkokemusta minulla on lähinnä metalliteollisuudesta ja koulutusta tekniikan ylioppilaana. Internetin keskusteluissa olen ollut mukana vuoden 2004 kesästä alkaen. Esittelyni loppuun miete: Onkohan kateus ja ahneus toisiinsa sidoksissa olevia tunteita, kun sanoohan vanha suomalainen sananparsi, että "kateus vie kalatkin vedestä."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu