Syylliset on löydettävä Fortum Uniperin tappiolliseen liiketoimintaan!
Mitä me nyt voidaan Suomessa tehdä, kun huomaamme elävämme keskellä yhä pahenevaa energiakriisiä Euroopassa. Toki kaikki itsetietoiset politiikan seuraajat etsivät aina vain ja ainoastaan syyllisiä valtionyhtiö Fortumin tytäryhtiö Uniperin tappiolliseen liiketoimintaan Saksassa. Miksi emme voi ajatella järkevästi vallitsevasta poliittisesta sopimuskäytännöstä?
Ilmeisesti Uniper on tehnyt Saksassa kiinteähintaisen kaasuntoimitussopimuksen ja toivottavasti kyseessä oleva sopimus on määräaikainen. Nyt eletään Ukrainan sotatilan takia nähdäkseni poikkeusaikaa etenkin koskien energiasopimuksia, jotka tehtiin aikoinaan monin paikoin EU-alueella Venäjän fossiilisten raaka-aineiden varaan. Miksi Saksassa ei silti haluta myöntää, että suomalaisomisteinen liiketaloudellisesti toimiva yhtiö ei voi mitenkään jatkaa toimintaa vanhoilla sopimusehdoilla, koska elämme energiapoliittisesti Force majeure -tilaa.
Voisimme ennemmin Suomessa miettiä ratkaisuja erilaisiin poliittisiin ongelmiin kuin huutaa perussuomalaisten tapaan syyllisiä vastuuseen kaikista mahdollisista epäonnistuneista asioista. Kornia mutta ilmeisesti sekin on totta, että juuri perussuomalaisten joukoissa rikollisen aineksen ilmaantuvuus on suurinta eri valtapuolueisiin verrattuna. Keskitytään mieluiten kaikkialla elämään tässä hetkessä eli jos on jo paskat housussa, niin sitten ehkä kannattaa vaihtaa housut ja käydä suihkussa. Myöskin kokoomuslaiset kansalaiskeskustelijat ovat näkyvästi syyttämässä Marinin hallitusta täällä Uusi Suomi Puheenvuoron blogipalstalla, mutta onko edellisessä mitään mieltä saati edes totuuspohjaa, kun tärkeintä on myöntää vallitseva tilanne ja edetä siitä kohti järkevintä ratkaisua!
Itse näen Uniper tilanteessa vain yhden syyllisen ja se on saksalaiset poliittiset päättäjät, jotka eivät halua myöntää meidän elävän Euroopassa keskellä pahenevaa energiakriisiä. Ei voi olla lapsellisempaa tyyppiä, joka kaivelee ja osoittelee Uniper tappioista yksittäisiä päättäjiä, jotka eivät ole edes tehneet voimassa olevaa Uniperin kaasuntoimitussopimusta Saksaan. Toivotaan saksalaisten poliittisten päättäjien tajuavan vallitsevan energiakriisin mittavuus ja sen kustannusvaikutus, joka tulee alentamaan myös saksalaisten ostovoimaa merkittävästi.
Syyllinen on tietenkin Venäjä, joka kiskoo kaasusta moninkertaista hintaa ja jarruttaa toimituksiaan.
Uniper sopimustensa vuoksi ei voi nostaa hintaa asikkailleen.
Sen tappiot kasvavat vauhdilla.
Ilmoita asiaton viesti
Syyllisiä ovat ne henkilöt, jotka ovat tehneet kaasun osto ja myyntisopimukset. Eli ovat sitoutuneet ostamaan kaasua markkinahintaan ja myymään sitä kiinteähintaisesti pitkäaikaisilla sopimuksilla. Tällaiset henkilöt eivät ole päteviä tekemään sopimuksia ja koko Fortumin tai Uniperin kriisi on heidän syynsä.
Jos yritys ostaa kaasua markkinahintaan, pitää sen myydä sitä myös markkinahintaan, koska ostohinta voi kallistua koska tahansa ja silloin myös myyntihintaa pitää voida nostaa.
Ilmoita asiaton viesti
Laitinen ei taas ymmärrä energiakaupan pelisääntöjä ollenkaan. Eihän sähköyhtiötkään myy sähköä markkinahintaan kuluttajalle, vaan kiinteillä sopimuksilla. Sopimusten pituus määrää hinnan.
Sähkön markkinahinta vaihtelee tunneittain, iltaisin sähkö on kalleinta, mutta kuluttaja maksaa samaa hintaa niin sunnuntaiaamun halvoilta tunneilta kuin lauantain kalliimmilta. Sähköyhtiön tehtävä on hinnoitella sopimukset niin, että yritykselle jää voittoa myyntihinnan ja ostohinnan välillä.
Uniper on tehnyt pitkäaikaisia ja kiinteähintaisia sopimuksia pitkän aikaa, jo kauan ennen kuin Fortum osti ensimmäistäkään osuutta Uniperista. Fortum tunnisti myös hinnoittelun riskin ja olikin halukas pilkkomaan yhtiötä niin, että riskiä sisältänyt maakaasuyhtiö olisi eriytetty muusta Uniper yhtiöstä. Yhtiöllä oli halukkuutta myydä maakaasuyhtiö eteenpäin. Saksan ammattiyhdistys esti pilkkomissuunnitelman.
https://www.hs.fi/talous/art-2000008945366.html
Ilmoita asiaton viesti
Jos energianmyynnin pelisäännöt ovat tuollaisia kuin Niemeläinen esittää, niin silloin riskit ovat niin isoja, että pelisääntöjä tulee muuttaa. Kai Kai Niemeläinenkin ymmärtää ettei yksikään yhtiö voi pyörittää toimintaansa tappiolla kovin pitkään, varsinkaan jos kassa on tyhjä?
Ilmoita asiaton viesti
Niemeläinen, jos nuo sähköyhtiöt myyvät sähköä pitkäaikaisilla sopimuksilla, niin miten minun sähkölaskuni on noussut viime vuodesta useilla kympeillä ja miten voidaan ennustaa sähkön hinnan voivan nelinkertaistua ensi talveksi, jos sähkön myyntihinnat ovat kiinteitä?
Ettei nyt vain olisi niin, että Niemeläinen puhuu ihan omiaan taas kerran?
Ilmoita asiaton viesti
Käsittääkseni on olemassa suoraan pörssisähkön hintaa kytkeytyviä sähkösopimuksia jopa kotitalouksille.
Ilmoita asiaton viesti
Naapurillani on pörssisähkösopimus ja hänen sähkölaskunsa oli lähes kaksinkertainen omaani verrattuna samankokoisesta asunnosta viime talvena. Mutta myös minun sähkölaskuni on kallistunut, vaikkei minulla ole pörssisähkösopimusta. Ja nythän ennustetaan, että jokaisen sähkölasku saattaa jopa nelinkertaistua ensi talvena. Joten Niemeläisen esittämä juttu on ihan huuhaata. Jos ihmisillä olisi kiinteähintaiset sähkösopimukset, ei hintaa voisi nostaa.
Ilmoita asiaton viesti
Sehän riippuu ihan siitä, miten pitkän sopimuksen olet tehnyt. Minä tein viimeksi 24 kk:n sopimuksen. Se päättyy tammikuussa.
Olen maksanut ihan samaa hintaa siis kohta kaksi vuotta. Nyt olen miettinyt että vaihdan ennen sopimuskauden päättymistä kolmen kuukauden sopimukseen. Toivoakseni hinta laskee seuraavan 24 kk:n jakson aikana. Muutenhan lyhyt sopimus on virhe.
Sopimuksen voit tehdä kolmen kuukauden, kuuden kuukauden, 12 kuukauden tai 24 kuukauden sopimuksina. Hinta on kiinteä aina sopimuskauden ajan. Pörssisähkösopimukset saattavat olla johonkin aikaan vuodesta lähes kaksinkertaisia, mutta tasoittuvat nekin lähelle kiinteähintaisia sopimuksia.
Sopimusten pituus määrittää hinnantarkistusvälin.
Ilmoita asiaton viesti
Minulla ei ole tapana puhua omiani. Minä ainakin teen yleensä kiinteähintaisia sopimuksia. En tiennyt, että joku tekee markkinahintaisiakin. Minulle on tärkeää, ettei hinta yhtenään muutu. Maksan tällä hetkellä sähköstä 8,78 snt/kWh.
Näyttää olevan niin, että yhtiö tarjoaa seuraavaa tammikuusta eteenpäin 24 kk:n jaksoa hintaan 14,32 snt/kWh 24 kk:n sopimuksena. En taida tarttua pitkään tarjoukseen, vaan teen kolmen kk:n sopimuksen hintaan 12,05 snt/kWh. Jos sähkön hinta nousee vielä, saatan ottaa takkiin.
Ilmoita asiaton viesti
Ok, pitää itse tarkastaa seuraavan laskun yhteydessä minkälaisen sopimuksen olen itse tehnyt. Mutta sopimus ei voi olla kiinteähintainen, koska sähkölasku on noussut, vaikka kulutus ei ole kasvanut. Eikä minulla myöskään ole pörssisähkösopimusta.
Ilmoita asiaton viesti
Sipilän porvarihallitus on syyllinen.
Lukekaa Pesosen blogi aiheesta.
Ilmoita asiaton viesti
Miten ajattelit saada Sipilän hallituksen vastuuseen munauksestaan?
Ilmoita asiaton viesti
Sipilän hallituksen aikaan Fortum teki ostopäätöksen Uniperista. Totta.
Marinin hallituksen aikaan riskialttiin maakaasumyynnin sopimusehtoja ei ole tarkistettu, vaikka yhtiöllä on ollut tiedossa maakaasuun liittyvät riskit. Yhtiön vesi- ja ydinvoimaliiketoiminnot ovat kannattavia, mutteivät riittäneet kattamaan maakaasuliiketoiminnan riskejä.
Porvarihallituksen aikana tehtiin ostopäätös 47%:n osuudesta. Marinin hallituksen aikana omistusosuus kasvoi yli 50%:n, jolloin Fortum sai määräysvallan. Riskit olisi pitänyt hoitaa siinä vaiheessa.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Saksa ei halua päästää Uniperiä konkurssiin, niin heidän tulee maksaa viulut.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän siinä käy niin, että Fortum joutuu maksamaan melkoiset myötäjäiset päästäkseen Uniperin kaasuliiketoiminnasta eroon. Sen jälkeen sitten kummasti kaasu alkaisi taas virrata Venäjältä.
Ilmoita asiaton viesti
Haluaako Fortum päästää Uniperin konkurssiin? Sehän tarkoittaisi yli 15 miljardin sijoituspääoman menettämistä kokonaan. Yhtiön taseen loppusumma on sentään 187 miljardia, josta kiinteätä omaisuuttakin on lähes sadan miljardin arvosta.
Kyllä minä luulen, että Fortumilla lasketaan sen varaan, että maakaasuliiketoiminta saataisiin erotettua yhtiöstä ja se luovutettaisiin – vaikka korvauksetta – Saksan valtiolle. Tässä tapauksessa tappioita voitaisiin saada takaisin vuosien kuluessa.
Ilmoita asiaton viesti
Hallitukset kantavat poliittisen vastuun omalta ajaltaan. Nyt on Marinin hallituksen aika kantaa vastuu omasta toiminnastaan.
Syyllisten etsimisestä ei ole kyse, vaan vastuun kantamisesta. Minun käsittääkseni Marinin hallitus ei ole onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla Uniper-riskin hallinnassa, mutta hallitus on pyrkinyt viime kuukausina terästäytymään asiassa. Riskin annettiin suotta räjähtää käsiin.
Ilmoita asiaton viesti
Syyllinen on toteutunut liiketoimintariski.
Riski on yrittäjän aina otettava ja se on myös kannettava.
Riskin kantajia ovat yrityksen omistajat, eli Uniperin tapauksessa Fortum ja Fortumin tapauksessa veronmaksajat.
On se kumma jos tätä ei tajua.
Toki voi yrittää neuvotella, mutta tuskin Saksan valtio on tässä vaiheessa halukas kantamaan vastuuta Uniperin ja Forttumin riskeistä.
Saksan hallitus on varmasti äänestäjiensä, eli saksalaisten puolella tässä asiassa ja Suomi ja suomalaiset on siis heikoilla.
Ei se tästä neuvottelemalla muutu, ei ainakaan Saksan kanssa neuvottelemalla.
Kaasun osto on bisnestä ja Uniperin pitäisi löytää jostain kaasua halvemmalla, jota se voisi täyttää omat sitoumuksensa.
Ilmoita asiaton viesti
Elämme poikkeusolojen aikaan ja ihmettelen, jos Uniper kaasun toimitussopimuksessa ei ole force majeure pykälää.
Ilmoita asiaton viesti
Saksan lainsäädäntö sallii kiinteähintaisen kaasunmyynnin vapauttamisen vastaamaan markkinnahintoja. Saksa vaan ei halua käyttää sitä niin kauan, kuin Suomi (Fortum Oyj) rahoittaa heidän kulutustaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kalevan uusi uutisjuttu Uniperista:
”Kokoomuksen Kai Mykkänen sanoo, että sopimusten force majeure -pykälän pitäisi päteä ja Uniperin nostaa sen nojalla omia hintojaan. Sen jälkeen olisi Mykkäsen mukaan Saksan asia tukea yhtiön asiakkaita.”
https://www.kaleva.fi/tuppurainen-fortumin-kahdeksan-miljardin-paaomituk/4782459
Ilmoita asiaton viesti