Talvisota alkoi 80 vuotta sitten 30.11.1939!

Suomen kohtalo oli liittyä toiseen maailmansotaan vuonna 1939, koska Adolf Hitlerin johtaman natsi-Saksan ja Josef Stalinin johtaman Neuvostoliiton välillä oli tehty salainen Molotov-Ribbentrop valtiosopimus, jossa jaettiin itäinen Eurooppa etupiireihin ja Suomen oli tarkoitettu kuuluvaksi osaksi Neuvostoliittoa. Neuvostoliiton ulkoministeri Molotov tuli tutuksi sittemmin suomalaisten sotilaiden polttopullolla, jota kutsuttiin Molotovin cocktailiksi.

Sisällisota 1918 vaikuttaa talvisodan hetkessä!

Suomen yhteiskunnallinen tilanne oli 1930-luvun lopulla rauhaan uskova, eikä Neuvostoliiton hyökkäysmahdollisuutta Suomeen pidetty valtiojohdon enemmistön mukaan todennäköisenä. Suomessa oli vielä 1930-luvulla käynnissä vuoden 1918 sisällissodan jälkeinen toipumisvaihe. Sisällissota syttyi myös sekin suurelta osin venäläisen bolsevikkien masinoiman agiteeraustoiminnan seurauksena, jota oli jatkunut suurlakkoa vuonna 1905 edeltäneestä tilanteesta aina Suomen tasavallan itsenäistymisjulistukseen 6. joulukuuta vuonna 1917. Suomalainen yhteiskunta oli puolustusvoimista ja suojeluskuntatoiminnasta huolimatta varsin huonosti varustautunut mahdollista Neuvostoliiton invaasiota vastaan 1930-luvulla.

Mainilan laukausten provokaatio!

Talvisota syttyy Mainilan laukausten jälkeen 30. marraskuuta vuonna 1939. Neuvostoliitto lavasti suomalaisten provokaation eli Mainilan laukaukset 26. marraskuuta 1939, jolloin venäläiset ampuivat kyseiset laukkaukset oikeuttaakseen maailmalle hyökkäystoimet aggressiivista Suomea kohtaan. Käsittääkseni pian Mainilan laukausten jälkeen alkoivat suomalaisten suurimpien keskusten ilmapommitukset ja puna-armeijan vyöry kohti Suomea!

Talvisodan henki ja aseveliakseli!

Talvisodan henki tarkoittaa entisten punakaartilaisten sitoutumista puolustamaan isänmaatamme talvisodan syttyessä todenteolla. Puhutaan myös aseveliakselista, jolla tarkoitetaan lähinnä porvarien ja sosialidemokraattien vahvaa poliittista yhteistyötä. Aseveliakselipolitiikka on ollut suomalaisen yhteiskunnan eräs vahvimpia voimia aina näihin vuosiin saakka, koska isänmaallisen kokoomuksen ja toverillisen SDP:n pohjakannatuksen suuruus on perinteisesti mahdollistanut myös kovien poliittisten päätösten tekemisen jatkuvasti muutoksessa olevassa yhteiskunnassamme.

Torjuntavoitto oli todellinen talvisodassa!

Suomi torjui uskomattomasti talvisodan hengen ja ehkä myös kovan pakkastalven ansiosta ennalta täysin ylivoimaisen vihollisen, vaikka rauhanehdot olivat kovia ja aluemenetyksiä tuli kuten Karjalan kannas ja Petsamo. Talvisodan henki saattoi johtua myös onnistumisten kumulatiivisesta vaikutuksesta. Olihan Raatteentien mottitaistelut Suomussalmella ja monet muut voittaisat puolustustaistelut luoneet niin suuria onnistumisia, että näiden yksittäisten merkittävien taisteluiden voitto on antanut omista tappioista huolimatta takuulla uskoa koko suomalaiselle yhteiskunnalle pärjätä ennalta ylivoimaista vihollista vastaan.

Olisiko talvisota voitu välttää? 

Suomi ei voinut mitenkään olla Ruotsi eli liittymistä toiseen maailmansotaan ei oltaisi voitu mitenkään välttää muuta kuin antautumalla Neuvotoliitolle, mutta sehän olisi tietänyt Josef Stalinin hallinnon alla ehkä koko suomalaisen kansan pakkosiirtoa Siperiaan tai tappamista muilla keinoin. Talvisodan hengestä yhä puhutaan, eikä syyttä, koska se on suomalaisen yhteiskunnan suurin voimanponnistus koko 1900-luvun aikana ja siitä voitaisiin oppia vielä tälläkin hetkellä jotain. Meidän suomalaisten yhteiskunta on pakosti parempi kuin potentiaalisen hyökkääjän yhteiskunta ja siksi Suomea pitää puolustaa kaikin keinoin viimeiseen saakka, jos todellakin haluamme muuttaa maailmaa omalla esimerkillämme kokonaisuudessaan paremmaksi! Sitten jos menetämme uskon oman yhteiskuntamme hyvyyteen, voimme menettää maanpuolustahtoa merkittävästi, vaikka sotaa ei ole näköpiirissä on silti tärkeää että meillä on uskottava itsenäinen puolustus samankaltaisten yhteiskuntien liittouman tukemana!

Lähteet:

Iltalehti: Mainilan laukauksista artikkeli 26. marraskuuta 2019

https://fi.wikipedia.org/wiki/Talvisota

KimmoHoikkala

Olen 41-vuotias kahden koululaisen yhteishuoltaja ja asun Oulussa. Kotoisin olen Pirkkalasta ja olen asunut myös Tampereella. Työkokemukseni on pääasiassa metalliteollisuudesta kuumasinkityslaitoksen töistä. Opintoja minulla on lähinnä tekniikan ylioppilaana 2000-luvun vaihteesta Tampereen teknilliseltä yliopistolta. Olen tällä hetkellä lähinnä vapaaehtoinen mielenterveyden kokemusasiantuntija sosiaalisen median keskusteluissa. Toimeentuloni saan työkyvyttömyyseläkkeellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu