Tapajuopottelua, pienen hetken nousuhumalaa, juhlapyhät kännissä jne. (Olisiko muutoksen aika?)

Opituista tavoista poisoppinen on käsittääkseni useimmille ihmisille vaikeaa tai hyvinkin vaikeaa. Olen itse miettinyt, että mitä addiktiivisempi ihminen – sitä enemmän ihminen on myös tapojensa orja.

Moniin juhlapyhiin ja etenkin jouluun liittyy usein suuria odotuksia ja helpommalla pääsee jouluvietossa, kun ei odota yhtään mitään. Yksinäisen ihmisen joulu voi olla sen takia tuskainen, koska kaikki yksinäiset eivät löydä sopivaa ajanvietettä joulunpyhinä. Lisäksi monilla yksinäisillä ihmisillä joulusta on useimmiten päällimmäisinä huonoja muistoja.

Joulu ja viina kuuluvat monen suomalaisen juopon ajatuksissa kiinteästi yhteen, eikä kyseisen juopottelujoulutradition muuttaminen raittiiksi ole välttämättä helppoa vuosikymmenten jälkeen. Silti kannustan kaikkia yrittämään raitista elämää niinä päivinä, jolloin mieli tekisi juoda alkoholia eniten. Omassa elämässäni etenkin kuukausien alut ovat olleet juopotteluni suhteen jopa jossain määrin turmiollisia.

Olen tyytyväinen jos kykene olemaan täysin raittiisti loppiaiseen ja mahdollisesti pitemmänkin aikavälin, koska haluan tehdä vielä elämäntapamuutoksen sekä terveydellisistä että taloudellista syistä johtuen. Kuten totesin kirjoitukseni alussa, että opituista tavoista on vaikeaa oppia pois ja siksi olisi hyvä kaikkien elämäntapamuutosta havittelevien tiedostaa tämä tosiasia. Pitää siis löytyä armollisuutta myös epäonnistumisia kohtaan, jos tavoitteet eivät heti täysin onnistukaan.

Hyvää vuodenvaihdetta ja mahdollisesti raitista vuoden alkua kaikille!

Toivottaa Kimmo Hoikkala Oulusta

(Kirjoittaja oli kokonaan raitis vuoden 2007 elokuusta 2015 kevääseen eli kokemusta löytyy myös raittiudesta!)

+2
KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen vuonna 1978 syntynyt mies Pirkkalassa. Sain oppivelvollisuuteni suoritettua silloisessa Kuttulan koulukodissa Mäntyharjulla vuonna -94. Ylioppilaaksi kirjoitin vuoden -98 keväällä Tammerkosken lukion aikuislinjalta (iltalukio). Olen saanut ilmavoimien sääaliupseerin koulutuksen Tikkakoskella varusmiehenä saapumiserässä 2/98. Työhistoriani alkoi lehdenjakajana kesällä -97 vuosiloman sijaisena ja jakopiirini alueella sijaitsi myös silloinen kotini. Syksyllä -97 aloitin Galvanoimis Oy:n palveluksessa kuumasinkityslaitoksen työntekijänä Pirkkalassa ja olin palveluksessa vuoden 2002 loppuun. Olen opiskellut silloisella Tampereen teknillisellä korkeakoululla vuosina 1999-2002 konetekniikkaa. Sairastuin vähitellen psykoottistasoiseen masennukseen vuoteen 2004 mennessä. Kävin työkokeilussa vuonna 2008 vanhan työnantajani eli nykyisen Aurajoki Oy:n palveluksessa kolmivuorotyössä Pirkkalassa. Olen tehnyt etenkin vuosina 2013-2014 kokemusasiantuntijaluentoja mielenterveydellisestä kuntoutumisesta. Vuonna 2017 minut valittiin Suomen skitsofreniayhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi. Vuonna 2010 julkaisemani omaelämäkerran nimi on Kuntoutujan tie ja se kirjoitettu salanimellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu