Tavallisella suomalaisella ei ole enää varaa lähteä sikailemaan ulkomaille
Kävin vuosi sitten Bulgariassa, jonka pitäisi olla Euroopan halvimpia yhteiskuntia ja kyllähän se tietyissä tuoteryhmien hinnoittelussa huomasikin. Kokemukseni mukaan Bulgaria ei silti ole välttämättä mikään paratiisi pienituloiselle suomalaiselle.
Olen silti pyörittänyt edelleen mielessäni mahdollisuutta muuttaa ainakin osaksi vuotta joko Plovdiviin tai Sofiaan ja täytyy todeta, että oma käyttövarani ei riittäisi kahden asunnon vuokraan, koska Bulgarian suurissa kaupungeissakin saa jo pulittaa vuokraa vähintään 300 euroa ja ehkä jopa yli 500 euroa kuukaudessa, jos asunto sijaitsee ns. paraatipaikoilla.
Sitten pitää huomioida vielä matkustuskulut Suomesta Bulgariaan, vaikka Norwegian lentääkin Helsingistä ihan huokeilla hinnoilla sekä Sofiaan että Burgasiin Mustameren rannalle. Kustannusrakenteen lisäksi toinen merkittävä tekijä, joka hankaloittaa Bulgariaan lähtöä on suomalaisen yhteisön puuttuminen suuremmista kaupungeista Bulgariassa.
Kyllähän Plovdivissa ja Sofiassa löytää englanninkieltä osaavia bulgaareja ja muualtakin Bulgariaan muuttaneita henkilöitä, mutta itse kaipaisin kyllä jonkinlaista suomalaista seurakuntaa ympärilleni, jotta voisi asua ulkomailla pitempään. Moni voisi tässä ehdottaa Espanjan aurinkorannikkoa, mutta siellä vasta kustannukset ovatkin kohonneet sekä asumisessa että ruokakauppalaskussa.
Jos joku lupaa köyhälle suomalaiselle leppoisaa elämää ulkomailla, niin kyllä tähän asiaan pitää suhtautua kriittisesti, koska jopa Bulgariassa kustannusrakenne on noussut elinkustannusten osalta, eikä se kaikilta osin enää jää merkittävästi Suomesta siinä suhteessa jälkeen.
Varakkaat suomalaiset toki voivat edelleen sikailla missä haluavat, koska se ei ole heillä niinkään rahakysymys. Tosiasia suomalaisten köyhien osalta on kuitenkin melko raadollinen, sikäli kun elinkustannukset ovat täällä korkealla länsimailla tasolla ja siksi käyttövara jää monella todella pieneksi kuukausittain.
Pako ulkomaille kuten Bulgariaan voikin olla edelleen ihan hyvä vaihtoehto melko köyhällekin suomalaiselle eläkeläiselle, kunhan jotenkin ratkaisee muuttoon tai osa-aikaiseen muuttoon ulkomaille liittyvät kustannukset ja muut mahdolliset ongelmat. Pienin puute Suomesta Sofiaan muuttoa aikovalle ei ole oikeanlaisen yhteyshenkilön puuttuminen siellä päin, vaan käsitykseni mukaan Bulgariaan muuttoa harva harkitsee juuri yhteyshenkilöiden puuttumisen takia ja eläkeläisten virta käy edelleen Espanjaan melko voimallisesti kustannustasosta huolimatta.
Missä niitä suomalaisia sitten oikein sikailee? En ole moista havainnut.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä aikoinaan Virossa moni suomalainen veti lärvit ja teki muuta kivaa. Nykyään tavallisilla suomalaisilla ei ole tässä mielessä enää juuri varaa sikailla.
Ilmoita asiaton viesti
Olisko se kuitenkaan siitä kiinni, ettei ole varaa sikailla? En ole Virossa käynyt pitkiin aikoihin, en sikailemassa enkä muutenkaan. Viime talven olin Teneriffalla, ei näkynyt sielläkään sikailua, ei suomalaisten eikä muidenkaan toimesta.
Juttua kyllä on, että engelsmannit käyvät sikailemassa mm. Benindormissa, mutta eivät suomalaiset sielläkään.
Ilmoita asiaton viesti
Sikailun voi määritellä varmaan sekä lievempänä kännäilynä että oikein virallisenakin sikailuna. En minä itsekään sikailua kannata. Yksi merkittävä syy sikailun vähenemiselle suomalaisten lomanviettopaikoissa voi kyllä olla rahakysymyskin.
Ilmoita asiaton viesti
En usko, etä se on rahakysymys, vaan käytöstavat ovat muuttuneet 60-70 -luvuista. Alkoholi on puoli-ilmaista ja jos kaupan halvat vinkut ja brenkut eivät nekään ole tarpeeksi huokeita, niin apteekista saa ilman reseptiä puhdasta pirtua pilkkahintaan Espanjassa. 70-luvulla Torremolinoksessa ollessani jotkut matkalaiset kävivät luovuttamassa verta ja siitä saadulla korvauksella ostivat juuri mainitsemaani pirtua.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Bulgariassa ainakin viski, vodka ja olut virtasi viime syksynä, kun se oli melkein ilmaista Suomen hintatasoon verrattuna.
Ilmoita asiaton viesti
”Juttua kyllä on, että engelsmannit käyvät sikailemassa mm. Benindormissa, mutta eivät suomalaiset sielläkään.”
Täällä britit sikailee huolella, siis Barcelonassa. Asuin 7kk kahden brittiyöklubin yläpuolella, se oli maanpäällinen helvetti vaikka asunto olikin mukava. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Entä suomalaiset?
Ilmoita asiaton viesti
Täällä suomalaisturistit käyttäytyy tosi hyvin, toki tänne tullaankin vähemmän vain bilettämään ja dokailemaan ylipäätään. Yleensä muut syyt valita Barcelona.
Ilmoita asiaton viesti
Mitäs pahaa lärveissä on?
Ilmoita asiaton viesti
Ei kai siinä mitään erityisen pahaa yleensä ole.
Ilmoita asiaton viesti
Ismo Leikola vitsaili jollain videolla, miten sairas on Suomen alkoholilainsäädäntö.
Siinähän mm. kielletään alkoholin tarjoilu, jos asiakas haluaa juoda sitä päihtymistarkoituksessa. Ismo ihmetteli sitä, että yksikään tarjoilija ei ole häneltä koskaan ravintolassa kysynyt, että missä tarkoituksessa aikoo alkoholia juoda.
Sitten hän kertoi, että vaikka ei juonutkaan päihtymistarkoituksessa, niin kahdennentoista tuopin jälkeen ihan yllättäen meni perseet olalle.
Ilmoita asiaton viesti
Ne aiheuttavat usein kohtuutonta haittaa ympäristölle, monella tavalla.
Esim. meluhaitat, hajuhaitat, esteettisesti muutenkin ikävän näköistä, väkivalta, työpoissaolojen lisääntyminen ja sitä kautta haitta yritykselle ja kansantaloudelle, perheväkivalta, naapureiden häiritseminen, virkavallan ja terveydenhoitojärjestelmän kuormittaminen jne. jne.
Yksittäiset lärvit eivät vielä välttämättä tietenkään ole kovin ongelmallisia, mutta lärväily tunnetusti kumuloituu samoille henkilöille.
Tähän harrastustoimintaan tai elämäntapaan ei pidä kenkään muita kannustaa eikä lausua lärvien vetämistä myönteisessä sävyssä. 🤪
Ilmoita asiaton viesti
Marin vai Orpo syyllinen?
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän se meidän velkaantunut vientiavuton kansantaloutemme ole yksi merkittävä syy heikkoon ostovoimaan ja voihan sitä syyttää konsensus-Suomea ihan hyvin. Suomalaisen yhteiskunnan viritys on pahasti kesken ja kaiken lisäksi poliittisesti mennään päin metsää.
Ilmoita asiaton viesti
Harmanlin lähellä sijaitseva pikkukylä ei sittten houkutellut? Hmm.. tuttu paikka minullekin. Olen käynyt siellä kahdesti. Ja kolmannen oli kiinteistön hankinta jo valmiiksi sovittuna, mutta kohtalo puuttui Istanbulin kentällä suunniteltuun toimeen.
Ilmoita asiaton viesti
Leshnikovo on itselleni liian syrjäinen kylä. Hintataso ihan ok kyläbaareissa kuitenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Luettuani otsikon jäin miettimään, onko paino sanalla ”tavallisella” vai ehkä ”sikailemaan”. Kommentoinnista päätellen kysymys on kuin onkin molemmista.
Jonkin verran olen reissannut, mutta esim. aamupäivähuppelissa olen ollut vain kerran: Madeiralla kotiinpaluun aattona. Sen loman päättyminen tuntui jotenkin erityisen haikealta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei pitäisi tarttua liikaa pelkkään otsikointiin. Ihmettelen, ettei suomalaisten etenkin ns. vanhan liiton miesten juopottelusikailuharrastuksesta ei saisi mitään mainita julkisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Ei sitten Afrikka kiinnosta? Siellä köyhän euro muuttuu kympiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Eikä Aasiakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Lähde mun kanssa Intiaan talvikaudeksi. Halvin all-inclusive-hotelli on löytynyt 400€/kk. Intia on maailman halvin maa, joten jos vaatimattomampi majoitustaso kelpaa niin paljon halvemmalla pääsee.
Kaljoittelemaan mää olen vähän huono, mutta osaan sikailla selvinpäinkin.
Halvin lento Bollywoodiin n. 300€ ja siihen hintaan saa viihtyä useammallakin lentokentällä. (Noin 4 välilaskua)
Ilmoita asiaton viesti
Vuonna -90 tuli käytyä Intiassa Bangaloressa. Pidimme siellä viikon kurssin telealan henkilöille ITU:n/YK:n piikkiin.
Lounaat söimme luentotiloissa, mutta päivälliset hotellissamme, jossa oli kaksi ravintolaa, intialainen ja kiinalainen. Molemmissa oli erinomaista ruokaa. Viinin kanssa oli vaikeampaa, kun tarjolla oli paria lajia ulkomaista viiniä, jotka olivat kalliita ja sitten oli joku paikallinen laatu. Kerran erehdyimme sitä maistamaan, mutta maistamiseksi se jäikin. Hirveää sotkua.
Siitä ajasta on toki Intia muuttunut. Silloin kaikki henkilöautot muistuttivat 50-luvun Austineita ja paksu sininen savu tuli pakoputkista.
On sekin asia muuttunut, että ei silloin vielä Bangaloressa mikään järvi palanut, kuten myöhemmin on muutamaan kertaan tapahtunut.
Ilmoita asiaton viesti
”..että ei silloin vielä Bangaloressa mikään järvi palanut, kuten myöhemmin on muutamaan kertaan tapahtunut.”
Intia, nykyisin Bharat on ihmeiden maa. Siellä on miljardi persaukista ja vastapainona enemmän miljardöörejä kuin Suomessa on koskaan käynytkään eli ainakin 6.
Ilmoita asiaton viesti
Jos, ja jos, ja jos, Suomi olisin lämmin maa ympäri vuoden jne jne, ja infra Suomessa ja Euroopassa tukisi asuntoautossa elämistä, ja joko tekisi etätyötä tai globaalia työtä tai kylpisi rahassa, niin olisi musta erittäin makeeta elää ympäri vuoden siellä missä haluaa. Harmi vain todella on aika monta jossaa..
Ilmoita asiaton viesti
No,eikö juurikin eläkeläisillä pitäis olla varaa asua ulkomailla?.
Ai niin,taisi se työhistoria olla aika lyhyt ja elatusmaksut painaa päälle ja asumistukikin taisi pienentyä jne.
Itse kun lähden ulkomaille,niin en kaipaa ensimmäistäkään Suomalaista hölöttäjää lähellekkään.
Ps.
Osta sokeria ja hiivaa,tee sahtia pahimpaan janoon.
Ilmoita asiaton viesti
Ulkomaanmatkoilla ei kaipaa niitä ”suomalaisia hölöttäjiä”, mutta jos asuu pitempään tai pysyvästi, niin suomalaisyhteisö saattaa olla tärkeä osa kokonaisuutta, johon sisältyy paljon sosiaalista kanssakäymistä muidenkin ”yhteisöjen” kanssa.
Ei aikuinen ihminen ulkomaille muuttaessaan enää pääse eroon omasta kansallisesta identifioitumisestaan ja suomalaisille suomalaisyhteisö on usein merkittävä osa elämää. Tämä tarve on toki saattanut netin ja etäyhteyksien pidon mahdollisuuden kautta hiukan pienentynyt tällä vuosituhannella, mutta ei se hävinnyt ole.
Ilmoita asiaton viesti
Itsekin asun usein muutamia kuukausia Aurinkorannikolla ja kun sitten Suomessa asia tulee puheeksi, niin joku jo siellä kysyy, että miksi asut siellä kun siellä on niin ja niin paljon Suomalaisia. Ainakin tähän saakka olen voinut hyvällä omallatunnolla vastata, että:
”kyllä näitä Suomalaisia perkeleitä on enemmän jo täällä Helsingissäkin.”
Ilmoita asiaton viesti
Jollain tavoin outo tällainen blogikirjoitus.
Ilmoita asiaton viesti
Jocke Rantasen kanssa melkolailla samaa mieltä.
Olen eläkeläinen ja varaakin olisi matkailla tai vaikkapa muuttaa osaksi vuotta ulkomaille.
Vaan eipä ole enää halua kun sellaistakin on tullut nähtyä ja koettua.
Ilmoita asiaton viesti
Ajattelimme kerran ostaa eräälle henkilölle joululahjaksi kirjan, niin joku porukasta sanoi, että : ” ei osteta, hänellä on jo”.
Ilmoita asiaton viesti
”Tavallisella suomalaisella ei ole enää varaa lähteä sikailemaan ulkomaille”
Ylivoimainen valtaosa tavallisista suomalaisista ei sikaile ulkomailla
Ilmoita asiaton viesti
Itsekin olen jättänyt tällaiset paheet, tai sitten paheet ovat jättäneet minut. Miten vain!
Ilmoita asiaton viesti