Täydessä ymmärryksessä vai alentuneesti syyntakeeton? Peltokakolaan Turun Saramäkeen vai Niuvanniemeen Kuopioon?

Mikä erottaa syyntakeisen syyntakeettomasta kysymys ei ole aivan yksinkertainen.
 
Yleisesti psykiatrit käsittääkseni ajattelevat, että rikoksen teon syy-yhteys eli todellinen motiivi ratkaisee tekijän syyntakeettomuuden. Esimerkiksi avoimessa psykoosissa harhaisena rikoksen syy-yhteys on tekijän harhoissa, eikä motiivi voi tällöin olla järjellinen. Harhaisena rikoksentekijänä potilaalla on voinut olla esimerkiksi vainokokemuksia ja jopa hallusinaatioita eli harhanäkyjä sekä piinaavia kuuloharhoja, joissa on voinut esiintyä potilaan uskomusten mukaisia jumalhahmoja. Syyntakeettomuustuomion jälkeen rikoksen tehnyt potilas määrätään oikeuspsykiatrian osastolle pakkohoitoon ennalta määräämättömäksi ajaksi.
 
Itse olen sitä mieltä, että Niuvanniemen oikeuspsykiatriset hoitojaksot vaikuttavat liian pitkiltä, kun ottaa huomioon, että hoidossa olevien potilaiden hoitoonsitouttaminen pitäisi riittää vapauteen pääsemiseen. Vaikuttaa uskomattomalta, että Niuvanniemessä keskimääräinen hoitoaika on ollut 5 vuotta ja 2 kuukautta vuoden 2018 lopussa (lähde: https://www.niuva.fi/toiminta/tutkimus/vvpotilaat.htm) hoidossa olleiden vaikeahoitoisten ja vaarallisten potilaiden osalta, etenkin kun vertaa tilannetta vankeinhoitoon!
 
Vankilassa nimittäin ensikertalainen kärsii tuomiostaan noin puolet, vaikka kyseessä olisikin tapoksi oikeudessa tuomittu henkirikos. Murhista puolestaan yleisesti saa tuomioksi käsittääkseni elinkautisen, jonka maksimipituus lienee noin 20 vuoden luokkaa suomalaisessa oikeusjärjestelmässä.
 
Nyt kysynkin, onko suomalaisessa oikeusjärjestelmässä hieman korjaamisen varaa, sikäli että täydessä ymmärryksessä eli syyntakeisina henkirikoksen ja muunlaisia väkivaltarikoksia toteuttaneiden kansalaisten tuomoita kovennettaisiin. Vastaavasti psykoosipäissä heiluneiden eli alentuneesti syyntakeettomien väkivaltarikollisten hoitojaksoja tarkasteltaisiin kriittisemmin vai onko Niuvanniemen sairaalan työllistävä vaikutus liian suuri?
 
Lisäksi kaikkien suomalaisten yleissivistykseen tai etenkin mielenterveyskuntoutujien piirissä työskentelevien kuuluisi tietää, että yksittäiset väkivallanteot kuten Kuopion veriteot 1. lokakuuta kuluvana vuonna eivät oikeuta kaikkien mielenterveyskuntoutujien tai edes mielisairaiden eli skitsofreniadiagnosoitujen ja maanis-depressiivisten leimaamiseen missään nimessä. Toisaalta tähän kirjoitukseeni kääntäen sanoen ja sitä hieman pehmentäen totean, että skitsofrenia ei kerro potilaan tai mielenterveyskuntoutujan moraalitasosta mitään. Mielleyhtymänä skitsofrenia antaa sanana vaikutelman raivosta ja tämä saattaa olla edelleen jopa psykiatrian piirissä työskentelevien henkilöiden käsitys mielisairaista. Oikea lähtökohta arvioida skitsofreniapotilasta olisi asettua potilaan kokemaan harhamaailmaan ja miettiä miten painostava olotila se kullekin psykoosia kokemattomalle henkilölle on.
 
Miksi joidenkin harhamaisema avoimessa psykoosissa kääntyy sitten muita henkilöitä vastaan eikä niinkään itseä vastaan? Itse psykoosin kokeneena kokemusasiantuntijana väitän, että depressiivinen mielenlaatu on äärimmäisen vaikea kokemus psykoottisena, kun silloin viha todellakin kääntyy itseä vastaan ja itsemurhariski on melkoinen. Yleisin psykoosipotilastyyppi on lähes aina itselleen vaaraksi ennemmin kuin kenellekään sivulliselle. Valitettavasti itsemurhan tehneiden hiljaisuudessa kuolleiden ja kuopattujen kokemuksista media ei juuri edes hiiskukaan, mutta toista on meininki silloin harvoin jos joku huonolla moraalitasolla ollut psykoosipotilas heiluu kirveen kanssa tai muuta vastaavaa. Asioiden suhteuttaminen ei pitäisi olla vaikeaa, mutta perustollolle tolkun suomalaiselle se voi olla mediapaineessa jopa täysin mahdotonta. Suomi on turvallinen valtio ja toiseen suomalaiseen kannattaa lähes aina luottaa niin kauan kunnes luottamus selvästi petetään. Suomessa asuu oikeasti hyvämoraalista väkeä!
KimmoHoikkala

Olen 41-vuotias kahden koululaisen yhteishuoltaja ja asun Oulussa. Kotoisin olen Pirkkalasta ja olen asunut myös Tampereella. Työkokemukseni on pääasiassa metalliteollisuudesta kuumasinkityslaitoksen töistä. Opintoja minulla on lähinnä tekniikan ylioppilaana 2000-luvun vaihteesta Tampereen teknilliseltä yliopistolta. Olen tällä hetkellä lähinnä vapaaehtoinen mielenterveyden kokemusasiantuntija sosiaalisen median keskusteluissa. Toimeentuloni saan työkyvyttömyyseläkkeellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu