Täysi taiteilijaeläke on 1419,41 euroa kuukaudessa

Mielestäni on hyvä asia, että taloudellisesti heikosti menestyneet taiteilijat voivat anoa itselleen taiteilijaeläkettä joko yli 60-vuotiaana tai jo aiemmin työkyvyttömyyden perusteella.

”Jos hakijan tulot ovat 1 419,41−2 838,82 euroa kuukaudessa (2022), hän voi saada osaeläkkeen. Hakijalle, jonka tulot ovat tätä suuremmat, ei voida myöntää taiteilijaeläkettä.”

Itse olen aina välillä vitsaillut, että olemme muutaman kaverini kanssa ikään kuin taiteilijaeläkkeellä, vaikka olemmekin sairasperusteisella työkyvyttömyyseläkkeellä. Toisaalta eräs mun ystävä on oikeasti taiteilija ja runoilija. Itselläni on kaksi ystäväni lyhytelokuvaa dvd-tallenteena, joista ensimmäinen on Kekki-koodi ja toisen elokuvan nimi on Peli. Kekki-koodi on nähty vuonna 2013 Tampereen lyhytelokuvajuhlilla. Tutustuin Jormaan Suomen skitsofreniayhdistyksen aktiivina ja Kekki-koodin myötä. Jorman elokuvat ovat rohkeita omanlaisen ajattelutavan kertomuksia, joissa avataan myös päähenkilön persoonaa ajatusten takana vähintäänkin rivien väleissä.

Ps. Sekin vielä, että oma kokonaiseläkkeeni on nyt 1446,13 euroa eli melko lähellä taiteilijaeläkkeen määrääkin vielä, mutta pienihän se toimeentulona on, etenkin jos on elätettäviä lapsia.

Kirjoituksen lähteet:

https://www.taike.fi/fi/tietoa-taiteilijaelakkeesta

+2
KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen vuonna 1978 syntynyt mies Pirkkalassa. Sain oppivelvollisuuteni suoritettua silloisessa Kuttulan koulukodissa Mäntyharjulla vuonna -94. Ylioppilaaksi kirjoitin vuoden -98 keväällä Tammerkosken lukion aikuislinjalta (iltalukio). Olen saanut ilmavoimien sääaliupseerin koulutuksen Tikkakoskella varusmiehenä saapumiserässä 2/98. Työhistoriani alkoi lehdenjakajana kesällä -97 vuosiloman sijaisena ja jakopiirini alueella sijaitsi myös silloinen kotini. Syksyllä -97 aloitin Galvanoimis Oy:n palveluksessa kuumasinkityslaitoksen työntekijänä Pirkkalassa ja olin palveluksessa vuoden 2002 loppuun. Olen opiskellut silloisella Tampereen teknillisellä korkeakoululla vuosina 1999-2002 konetekniikkaa. Sairastuin vähitellen psykoottistasoiseen masennukseen vuoteen 2004 mennessä. Kävin työkokeilussa vuonna 2008 vanhan työnantajani eli nykyisen Aurajoki Oy:n palveluksessa kolmivuorotyössä Pirkkalassa. Olen tehnyt etenkin vuosina 2013-2014 kokemusasiantuntijaluentoja mielenterveydellisestä kuntoutumisesta. Vuonna 2017 minut valittiin Suomen skitsofreniayhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi. Vuonna 2010 julkaisemani omaelämäkerran nimi on Kuntoutujan tie ja se kirjoitettu salanimellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu