Täystyöllisyys on utopia ja työllisyyspolitiikan realismia

Ehkäpä Orpon ja Purran hallituskeppostelu työttömien toimeentulon heikentämiseksi on jo premisseiltään väärin ajateltu.

Helposti näet saa sellaisen käsityksen Orpon hallituksen budjettileikkauksista etenkin työttömien etuisuuksiin, että työttömyys on oma valinta ja kaikille työikäisille löytyy töitä, jolloin myös täystyöllisyys olisi näin ajatellen potentiaalinen. Kuitenkin täystyöllisyystila on täysin utopistinen, ellei julkinen talous työllistä yhteisillä varoilla kaikki työttömät, koska markkinaehtoisesti toimivat työnantajat leimaavat merkittävän osan pitkäaikaistyöttömistä osaksi rakenteellista työttömyyttä, jota on kutsuttu myös työttömyyden kovaksi ytimeksi.

Lisäksi työnantajien kannalta monissa työtehtävissä on yhteiskunnallisesti järkevää pitää hyvässä työkunnossakin olevia työttömiä reservissä. Työsopimuksen mukaisen palkan ja työttömien etuisuuksien välillä pitääkin olla erotus, mutta nyt Orpon hallitus toimii takuulla väärin, kun työttömien toimeentulon heikentämisellä mahdollistetaan myös palkkojen polkeminen.

Oikeanlaista työhön kannustavaa politiikkaa olisi, jos kaikenlaisilla palkkatöillä pystyy elättämään itsensä ilman Kelan tukia. Paljon on työllisiä nollatuntisopimuksilla, jolloin oman elämän suunnittelu on melko mahdoton pitemmällä aikavälillä tulotason jatkuvan vaihtelun takia.

Poliittisen päätöksenteon premissien ollessa näin paljon pielessä kuten hallituksella nyt on, niin ainoa mahdollisuus on herätä oikeistopopulistisesta yhden tavan työllisyyspolitiikasta ja äänestää seuraavissa vaaleissa poliittisesti eri tavalla ajattelevaa puoluetta, koska siihen on oikeasti aito mahdollisuus.

Yhteiskunnallisesti Orpon hallituksen politiikka pahentaa suomalaisten välisiä luokkaeroja ja jos haluaa kannattaa kyseistä politiikkaa, niin se on tietysti mahdollista. Leipäjonot pitenevät ensi vuonna entisestään kuten myös muu köyhien kurjuus lisääntyy, eikä muutosta tule ennen kuin Orpon hallitus menee vaihtoon.

Itse en kannata silti järjettömiä työtaistelutoimia saati yleislakkoa vielä ensi vuodenvaihteessa, mutta ensi vuoden syksyllä tilanne voisi olla jo yleislakolle otollisempi, kun kansa saa tuta ensiksi oikeustohallituksen leikkaustoimet.

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen 45-vuotias kahden pojan isä. Itseäni kiehtoo monet elämään ja yhteiskuntaan liittyvät asiat. Tykkään käydä yhteiskunnallista keskustelua ja se on itselleni myös ajanvietettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu