Tietoisuus kirjoittamista ohjaavista motiiveista (kirjoitettu 16.2.2014)
Löysin yhden vanhan kirjoitukseni, kun hain yhtä toista kirjoitustani PC:n tiedostoistani. Ajattelin, että tämä kirjoitus voisi passata tähän hetkeen hyvin, kun Puheenvuoron palstalla on käyty hieman tavallista enemmän metakeskustelua. Olen paljolti edelleen samaa mieltä näiden 10 kysymyksen pohdinnassa.
Miten voi tietää henkilökohtaiset motiivit blogikirjoittajana? Itsekseen omien motiivien miettiminen voi olla helppoakin, jos omaa hyvän tietoisuuden tason omasta käyttäytymisestään. Tällöin itseanalyysi alkaisi seuraavasti:
1. Kirjoittamiseni tarve selvittää sisäistä ajatusvirtaani julkisesti?
2. Haluanko maksimoida blogikirjoitusteni potentiaalisen julkisuuden?
3. Muiden sosiaalisen median käyttäjien antamat palautteet ja niiden merkitys kirjoittamiseeni?
4. Haluanko vaikuttaa asioiden järjestäytymiseen yhteiskunnallisesti vai enemmänkin vain oman elämäni kannalta?
5. Mikä on päämäärääni blogikirjoittajana vai onko se vain pelkkä keskusteluhalu muiden kanssa?
6. Onko kirjoittamisellani mielentilaani eheyttävää vai hajottavaa vaikutusta?
7. Julkikirjoittamisen harha, jos väitän kirjoittavani itselleni, niin miksi kirjoitan julkisesti sosiaalisen median blogipalstalla?
8. Kirjoitan koska kukaan muu ei ota mielestäni esille nostamiani asioita esille eli haluanko täydentää sosiaalista mediaa lähes kaikella tiedoillani?
9. Merkitseekö sosiaalinen media nostetta henkilökohtaiseen elämääni vai laskua?
10. Onko kirjoituksillani ollut suurtakaan merkitystä muille sosiaalisen median käyttäjille?
Ja vastaukseni, koska ajattelen omaavaani riittävän itsetietoisuuden tason, jotta voin tarkastella julkisen blogikirjoittamiseni motiiveja:
1. Kyllä haluan jäsentää ajatuksiani julkisesti ja tiedostan tämän asian.
2. Ehkä joillekin blogikirjoituksilleni haluaisin suurempaa julkisuusarvoa asian vuoksi.
3. Palautteiden takia kirjoittaminen on yksi merkittävä syy lisää kirjoittaa blogeja, vaikka palautteet ovat ajoittain melko usein mitäänsanomattomia.
4. Yhteiskunnallinen asioiden parempi järjestäytyminen hyödyttäisi paitsi minua niin myös kaikkia muita yhteiskunnan kansalaisia.
5. Tuntuu että olen jo tasoni saavuttanut, enkä voi paljon enää kohentaa blogikirjoitusteni tasoa. Keskustelua voisi olla enemmän.
6. Ehdottomasti mielialani on nykyään aina parempi jos vain saan aikaiseksi itseäni tyydyttävän blogikirjoituksen. Kaikkiin kirjoituksiini en ole aina täysin tyytyväinen.
7. En kirjoita itselleni, vaan tiedän kirjoittavani julkisesti.
8. Suuri merkitys kirjoittamiselle on juuri silloin, kun välillä kokee sanovansa jotain siihen asti laajassa piirissä sanomatonta asiaa.
9. Epäilen, että sosiaalinen media ei tuo nostetta elämääni, mutta ei toisaalta varmaan ovet jää avautumattakaan pelkän blogikirjoittamiseni perusteella.
10. Epäilen, että joillakin kirjoituksillani on ollut toisille positiivista ja toisille negatiivista merkitystä, vaikka toivon mukaan olen positiivisella puolella!
Tiedon jakamisen periaate voisi olla kaikkien blogikirjoittajien yhteinen tavoite, vaikka tiedosta kuten myös itsetietoisuudesta lienee monenlaisia käsityksiä.
Voisin todeta yksinkertaisesti, että tärkeää ja tarpeellista, jota ilmankin voi olla, tosin miten kauan, … en tiedä.
Sekin on kypsyyttä, että osaa suoraan sanoa tuntuman, ilman useamman sekunnin miettimistä.
Erittelyt tärkeitä, ja se, että jaksaa yrittää koota jostain, missä voi olla avaamisen arvoista. Nykyään yritän kovin vähän isompia, minkä voisin veikata avartavaksi. Siinä voi silti olla riski, ja ehkä toipuminen tavan tilanteeseen (paluu arkeen). Vai meneekö päinvastoin.
Ilmoita asiaton viesti