Tietoisuus kirjoittamista ohjaavista motiiveista (kirjoitettu 16.2.2014)

Löysin yhden vanhan kirjoitukseni, kun hain yhtä toista kirjoitustani PC:n tiedostoistani. Ajattelin, että tämä kirjoitus voisi passata tähän hetkeen hyvin, kun Puheenvuoron palstalla on käyty hieman tavallista enemmän metakeskustelua. Olen paljolti edelleen samaa mieltä näiden 10 kysymyksen pohdinnassa.

 

Miten voi tietää henkilökohtaiset motiivit blogikirjoittajana? Itsekseen omien motiivien miettiminen voi olla helppoakin, jos omaa hyvän tietoisuuden tason omasta käyttäytymisestään. Tällöin itseanalyysi alkaisi seuraavasti:

1. Kirjoittamiseni tarve selvittää sisäistä ajatusvirtaani julkisesti?

2. Haluanko maksimoida blogikirjoitusteni potentiaalisen julkisuuden?

3. Muiden sosiaalisen median käyttäjien antamat palautteet ja niiden merkitys kirjoittamiseeni?

4. Haluanko vaikuttaa asioiden järjestäytymiseen yhteiskunnallisesti vai enemmänkin vain oman elämäni kannalta?

5. Mikä on päämäärääni blogikirjoittajana vai onko se vain pelkkä keskusteluhalu muiden kanssa?

6. Onko kirjoittamisellani mielentilaani eheyttävää vai hajottavaa vaikutusta?

7. Julkikirjoittamisen harha, jos väitän kirjoittavani itselleni, niin miksi kirjoitan julkisesti sosiaalisen median blogipalstalla?

8. Kirjoitan koska kukaan muu ei ota mielestäni esille nostamiani asioita esille eli haluanko täydentää sosiaalista mediaa lähes kaikella tiedoillani?

9. Merkitseekö sosiaalinen media nostetta henkilökohtaiseen elämääni vai laskua?

10. Onko kirjoituksillani ollut suurtakaan merkitystä muille sosiaalisen median käyttäjille?

 

Ja vastaukseni, koska ajattelen omaavaani riittävän itsetietoisuuden tason, jotta voin tarkastella julkisen blogikirjoittamiseni motiiveja:

1. Kyllä haluan jäsentää ajatuksiani julkisesti ja tiedostan tämän asian.

2. Ehkä joillekin blogikirjoituksilleni haluaisin suurempaa julkisuusarvoa asian vuoksi.

3. Palautteiden takia kirjoittaminen on yksi merkittävä syy lisää kirjoittaa blogeja, vaikka palautteet ovat ajoittain melko usein mitäänsanomattomia.

4. Yhteiskunnallinen asioiden parempi järjestäytyminen hyödyttäisi paitsi minua niin myös kaikkia muita yhteiskunnan kansalaisia.

5. Tuntuu että olen jo tasoni saavuttanut, enkä voi paljon enää kohentaa blogikirjoitusteni tasoa. Keskustelua voisi olla enemmän.

6. Ehdottomasti mielialani on nykyään aina parempi jos vain saan aikaiseksi itseäni tyydyttävän blogikirjoituksen. Kaikkiin kirjoituksiini en ole aina täysin tyytyväinen.

7. En kirjoita itselleni, vaan tiedän kirjoittavani julkisesti.

8. Suuri merkitys kirjoittamiselle on juuri silloin, kun välillä kokee sanovansa jotain siihen asti laajassa piirissä sanomatonta asiaa.

9. Epäilen, että sosiaalinen media ei tuo nostetta elämääni, mutta ei toisaalta varmaan ovet jää avautumattakaan pelkän blogikirjoittamiseni perusteella.

10. Epäilen, että joillakin kirjoituksillani on ollut toisille positiivista ja toisille negatiivista merkitystä, vaikka toivon mukaan olen positiivisella puolella!

Tiedon jakamisen periaate voisi olla kaikkien blogikirjoittajien yhteinen tavoite, vaikka tiedosta kuten myös itsetietoisuudesta lienee monenlaisia käsityksiä.

+2
KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen vuonna 1978 syntynyt mies Pirkkalassa. Sain oppivelvollisuuteni suoritettua silloisessa Kuttulan koulukodissa Mäntyharjulla vuonna -94. Ylioppilaaksi kirjoitin vuoden -98 keväällä Tammerkosken lukion aikuislinjalta (iltalukio). Olen saanut ilmavoimien sääaliupseerin koulutuksen Tikkakoskella varusmiehenä saapumiserässä 2/98. Työhistoriani alkoi lehdenjakajana kesällä -97 vuosiloman sijaisena ja jakopiirini alueella sijaitsi myös silloinen kotini. Syksyllä -97 aloitin Galvanoimis Oy:n palveluksessa kuumasinkityslaitoksen työntekijänä Pirkkalassa ja olin palveluksessa vuoden 2002 loppuun. Olen opiskellut silloisella Tampereen teknillisellä korkeakoululla vuosina 1999-2002 konetekniikkaa. Sairastuin vähitellen psykoottistasoiseen masennukseen vuoteen 2004 mennessä. Kävin työkokeilussa vuonna 2008 vanhan työnantajani eli nykyisen Aurajoki Oy:n palveluksessa kolmivuorotyössä Pirkkalassa. Olen tehnyt etenkin vuosina 2013-2014 kokemusasiantuntijaluentoja mielenterveydellisestä kuntoutumisesta. Vuonna 2017 minut valittiin Suomen skitsofreniayhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi. Vuonna 2010 julkaisemani omaelämäkerran nimi on Kuntoutujan tie ja se kirjoitettu salanimellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu