Tuhlaritunarin vinkit etenkin nuorille rahankäyttöön

Kannattaa lukea etenkin nuorella ikää suurelta osin kokemusperäinen listani läpi ajatuksella ja jos lista tuntuu pahalta, voi rahankäyttötottumuksissasi olla korjaamisen varaa.

1. Pyri kattamaan säännölliset kulusi elämässä säännöllisen eli kuukausittaisen toimeentulosi perusteella.

2. Käytä mahdollisia säästöjä vain elämäsi kannalta välttämättömiin hankintoihin kuten esimerkiksi vuokravakuus, huonekalut, pesukone, tietokone, ajokortti, puhelin ja muu kodin tarpeellinen irtaimisto.

3. Pyri välttämään velkaantumista etenkin kulutusmenojen seurauksena eli älä ota luottokorttia saati pikalainoja.

4. Rahaa kertyessä voit harkita säästämistä muutenkin kuin asuntosäästäjänä, eikä omistuspohjaisesta asumisesta kannata tehdä ainakaan sinkkuna mitään pakkoa itselleen.

5. Pörssisijoittaminen tai sijoitusrahastoihin sijoittaminen kysyy pitkäjänteisyyttä ja tietoa markkinoista haettaessa varmoja tuottoja, eikä kannata odottaa pörssisijoituksista pikavoittoja.

6. Oma auto ei ole sijoitus, vaan se on rahareikä, jota ei kannata ostaa muuta kuin tarveharkintaisesti.

7. Liiallista juhlintaa ja ravintoloissa syömistä kannattaa välttää, ellei kuukausittainen tulovirta ole huomattava. Pari tonnia on äkkiä ryypätty ja juhlittu, mutta sen säästäminen voi viedä jopa vuosia aikaa.

8. Muista silti nauttia elämästä, mutta ajattele kulutuskäyttäytymistäsi silti todellisen maksukykysi mukaan.

9. Pariutuessasi suuret häät eivät ole välttämättömyys, jos rahat ovat tiukassa.

10. Matkustaminen voi avartaa mieltäsi, mutta älä ota reissaamista tavaksi ilman matkapäivärahoja.

Lopulta elämäntapamuutokset ovat aina mahdollisia myös rahankäyttötottumusten suhteen ja onnistuminen raha-asioiden hoidossa voi tuoda suurta tyydytystä ja kasvattaa itseluottamustasi muiden ihmisten parissa.

+2
KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen vuonna 1978 syntynyt mies Pirkkalassa. Sain oppivelvollisuuteni suoritettua silloisessa Kuttulan koulukodissa Mäntyharjulla vuonna -94. Ylioppilaaksi kirjoitin vuoden -98 keväällä Tammerkosken lukion aikuislinjalta (iltalukio). Olen saanut ilmavoimien sääaliupseerin koulutuksen Tikkakoskella varusmiehenä saapumiserässä 2/98. Työhistoriani alkoi lehdenjakajana kesällä -97 vuosiloman sijaisena ja jakopiirini alueella sijaitsi myös silloinen kotini. Syksyllä -97 aloitin Galvanoimis Oy:n palveluksessa kuumasinkityslaitoksen työntekijänä Pirkkalassa ja olin palveluksessa vuoden 2002 loppuun. Olen opiskellut silloisella Tampereen teknillisellä korkeakoululla vuosina 1999-2002 konetekniikkaa. Sairastuin vähitellen psykoottistasoiseen masennukseen vuoteen 2004 mennessä. Kävin työkokeilussa vuonna 2008 vanhan työnantajani eli nykyisen Aurajoki Oy:n palveluksessa kolmivuorotyössä Pirkkalassa. Olen tehnyt etenkin vuosina 2013-2014 kokemusasiantuntijaluentoja mielenterveydellisestä kuntoutumisesta. Vuonna 2017 minut valittiin Suomen skitsofreniayhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi. Vuonna 2010 julkaisemani omaelämäkerran nimi on Kuntoutujan tie ja se kirjoitettu salanimellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu