Tuleeko eduskuntavaalien jälkeen köyhille raippaa vai lisää almuja?

Eduskuntavaalituloksen perusteella päätetään, että miten sosiaalisille tulonsiirroille ensi vaalikaudella käy. Yksi vaihtoehto on sekin, että mitään merkittäviä muutoksia perusturvan tasoon ei tehdä, jolloin myös jätettäisiin valtiovarainministeriön lanseeraama työeläkekorotusten indeksijarru käyttöönottamatta.

Kokoomus ja muu oikeistomielinen ehdokasporukka lienee silti köyhän kannalta pienoinen riski, jos haluamme pitää ostovoiman kehittymisestä kiinni, emmekä ole valmiita laittamaan jauhoihin puolta petäjäistä.

Vasemmistoliitto lupaa usein vaaleissa köyhille huomattavasti parempaa toimeentuloa, mutta itse en usko muiden puolueiden lämpiävän kokonaan vasemmistoliiton köyhyydenminimointiohjelmille.

SDP saattaa olla köyhän kannalta vastuullisin vaalilupaaja, vaikka itse en ole havainnut mitään erityisiä ’vappusatasia’ kuluvan kevään vaalikampanjassa. Toisaalta olisi vaikea kuvitella, että ainakaan demarit hyväksyisivät valtiovarainministeriön esityksen työeläkeindeksin jarruttamisesta.

Vasemmistoliitto on esittänyt työeläkkeiden indeksitarkistusta puoliksi euroina ja puoliksi prosentteina, jolloin pieneläkeläinen saisi suhteellisesti suuremman korotuksen eläkkeeseen.

Itse suhtaudun epäilevästi vasemmistoliiton haluun muuttaa eläkkeiden indeksitarkistuksia, vaikka esitys onkin ihan tervetullut etenkin pientä työeläkettä saaville kansalaisille. Parempi olisi jos kansaneläkkeen saisi kaikki eläkkeensaajat verovapaasti, eikä se maksaisi valtiontaloudelle edes juuri mitään.

Hyvää eläketuloa saavat ovat myös hyviä veronmaksajia ja tämän puolen vasemmistoliitto on saattanut osin unohtaa esittäessään parempituloisille eläkeläisille suhteellisesti pienempää eläkekorotusta kuin pieneläkeläisille.

 

Lähteet:

”Vasemmistoliiton ratkaisu olisi toteuttaa eläkkeiden vuosittaiset indeksikorotukset puoliksi prosenttikorotuksina ja puoliksi euromääräisinä korotuksena. Tämä vastaisi työeläkejärjestelmän sisäisten tuloerojen kasvuun ilman, että koko eläkejärjestelmän kestävyys heikkenee, sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas) sanoo.”

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/c53c2530-6ffa-41bb-a47f-177032b00c15

Lisäys 20. maaliskuuta 2023 kello 10:35

Kokoomuksen vaaliohjelmassa lukee eläkeitä koskeva indeksijarru:

”Kokoomus on vaaliohjelmassaan esittänyt ns. indeksijarrun käyttöönottoa valtion indeksisidonnaisten menojen kasvun hillitsemiseksi. Tämä koskettaisi monia sosiaaliturvan etuuksia, myös eläkkeitä ja tavoitteena on yhteensä noin miljardin euron säästö. Epäselväksi on jäänyt, koskisiko leikkaus sekä kansaneläke- että työeläkeindeksiä.”

 

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen 45-vuotias kahden pojan isä. Itseäni kiehtoo monet elämään ja yhteiskuntaan liittyvät asiat. Tykkään käydä yhteiskunnallista keskustelua ja se on itselleni myös ajanvietettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu