Työtapaturmissa kuollut jo 18 työntekijää vuonna 2022! (Sisältää muistoja vanhasta teollisuuden työkulttuurista.)

Luin juuri järkyttäviä tilastoja Suomessa sattuneista kuolemaan johtaneista työtapaturmista. Esimerkiksi viime vuonna 2021 kuoli työtapaturmissa 12 työntekijää ja kuluvana vuonna on kuollut työtapaturmissa jo 18 työntekijää. Työtapaturmissa sattuneet kuolemantapaukset ovat silti vähentyneet hieman vuosikymmenten kuluessa, mutta nollakuolemantapaukseen on silti vielä melkoinen matka!

Omasta lyhyestä työhistoriasta muistan itsekin pari jälkeenpäin hieman vaaralliselta tuntunutta tilannetta työpaikalla 2000-luvun vaihteesta. Kerran tehdashallissa yksi köysikone kuudesta kiertävällä radalla hallin katonrajassa hyytyi. Olin jo joskus sitä ennenkin käynyt vapauttamassa köysinosturikoneen sulakkeen nokkamies Olavin ”käskystä”, kun hän sanoi, että nuorin kiipeää.

Toisen kerran kun olin siltanosturin päällä menossa ronkkimaan köysikonetta, niin huomasin liki viime tingassa hallin katonrajassa ilmastointikanavan peltikauluksen, koska tällä kertaa köysikone oli hyytynyt sinkkikattilan toiseen päähän silloiselle terästavaroiden ripustuspaikan kohdalle. Muistikuvani mukaan ilman väistöliikettä siltanosturin päällä olisin voinut tippua sieltä alaskin.

Merkittävä syy läheltä piti tilanteeseen oli se, että en tuntenut täysin kaikkia elementtejä ennalta tehdashallin katossa eli luotin selviytyväni toisestakin köysikoneen korjausreissusta yhtä helposti kuin edellisestä. Muistan edelleen, että työkaverini Jokke ajoi siltaa, eikä hänelläkään varmaan ollut käsitystä katonrajassa olleista peltikauluksista.

Sitten toinen läheltä piti kokemukseni sattui oman virheen kautta, kun laitoin erään ehkä noin 500 kiloisen L-mallisen palkin väärin kiinni omassa päädyssäni kääntökastona kuumasinkitykseen. Jotenkin ajatuksissa nostin köysikoneella loikkarilla eli täysillä kierroksilla palkkia ylös ja se heilahti noin metrin päässä leuasta ympäri ja jysähti hallin lattialle. Oikeasti pelästyin siinä hieman ja siksi se jäi kai mieleenikin.

Kuumasinkityslaitoksen tuotantolinjalla ei ollut edes kypäriä vielä vuonna 1997 ja ne taisi tulla vuonna 1998, vaikka esimerkiksi yksi vanhakantainen duunikaverini Topi ei kypärää halunnut juuri käyttää ripustajana. Ehkä läheltä piti tilanteita saattoi olla 2000-luvun vaihteessa muillakin duunikavereillani tehtaalla, mutta eipä meille mitään vakavampaa tainnut kenellekään sattua.

Tiedä vaikka oma köysikoneelle siltanosturilla ratsastaminen olisikin ollutkin eräs vaarallisimpia työtehtäviä juuri sen takia, koska huoltoasentajan työ ei ollut oma työni. Itse en silti kokenut työpaikkaani juuri ollenkaan vaarallisena silloin nuoruudessani.

Tilastokeskuksen sivu työtapaturmista:

https://www.stat.fi/til/ttap/tau.html

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen 45-vuotias kahden pojan isä. Itseäni kiehtoo monet elämään ja yhteiskuntaan liittyvät asiat. Tykkään käydä yhteiskunnallista keskustelua ja se on itselleni myös ajanvietettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu