Uhkailujen Suomi?

Aikuisten henkilöiden tekemiin uhkauksiin pitää suhtautua aina vakavasti, vaikka niiden takana voikin olla kova tunnekuohu uhkaajan mielentilassa.

Ihmisen ollessa kiukun ja varsinkin vihan vallassa saattaa monella itsekontrolli pettää. Itse olisin armollisempi kuin Suomen poliisi perättömiä uhkauksien esittelijöitä kohtaan, koska mielestäni varsin usein uhkauksen esittäjä on mielentilaltaan täyttä ymmärrystä vailla eli toisin sanoen syyntakeeton, vaikka mielentilatutkimusten mukaan näin ei välttämättä asia olisikaan. Käsittääkseni ainoastaan avoin psykoositila on liki varma merkki henkilön syyntakeettomuudesta.

Olen itse vastaan äärimmäistä kielenkäyttöä kaikissa sosiaalisissa tilanteissa ja vieritän vastuuta uhkailujen yleisyydestä myös vallitsevalle mediakulttuurille. Milloin uhkaus pitäisi sitten ottaa erityisen vakavasti? Tietenkin silloin kun kyseisellä henkilöllä on kyky ja välineistö toteuttaa kyseinen uhkaus liki kirjaimellisesti. Itsehillintä saattaa olla ihmisillä hyvin yksilöllinen ominaisuus. Joku henkilö ei edes viitsi loukata toisia ihmisiä sanallisesti niin pahoin kuin osaa, kun taas toinen henkilö käyttäytyy kiukkuisena tasan niin törkeästi kuin kykenee.

Kaiketi liki kaikki uhkaukset ainakin julkisesti tehtyinä ovat jonkinlaista huomionhakua siinäkin tapauksessa, että uhkaaja aikoo vakaasti toteuttaakin uhkauksensa. Toki uhkaavien sanojen takana löytyy usein tosiaan myös jollakin tavoin järkkynyt mielentila. Eihän vakaa aikuinen ihminen ala keitään uhkailla tasapainoisessa mielentilassa!

Sotaveteraani isäni ei sallinut edes leikkiaseella osoittelua itselleni lapsena ja se oli niin vakuuttava opetus, että tajusin silloin jo leikki-ikäisenä lapsena, että aseilla osoittelua ei pidä tehdä edes leikillään. Olisi hyvä tietenkin yhteiskunnallisesti, jos tämä tapakulttuurinen ilmiö estottomia puheita kohtaan hieman laantuisi. Suhteellisuudentaju ja sen käsityskyky on tärkeää itse kullekin, kun sattuu lukemaan verisiä uutisotsikoita.

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen 46-vuotias kahden pojan isä. Itseäni kiehtoo monet elämään ja yhteiskuntaan liittyvät asiat. Tykkään käydä yhteiskunnallista keskustelua ja se on itselleni myös ajanvietettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu