Uskomus, harha, fakta – oppia sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille!

Kokemusasiantuntijaluentoni vinkit vuosilta 2013-14, kun olin kokemusasiantuntijana.

Mietin unettoman yön jäljiltä ihmisen kokemusten ristiriitaa konkreettisiin ja havaittaviin muutoksiin nähden. Toisin sanoen me monet uskomme esimerkiksi täysikuun vaikuttavan ihmisiin, mutta mitään konkreettista todistusaineistoa asiasta ei ole.

Luulen itse, että täysikuuvaikutus perustuu osittain hoetun mantran voimaan eli kiinnitämme poikkeaviin tapahtumiin enemmän huomiota täysikuun aikaan. Eräs toinen päivä on tietenkin perjantai ja 13. päivä. Sähköallergia on myös kiistanalainen asia, koska käsittääkseni konkreettinen näyttö pienten sähkömagneettisten kenttien haitasta ihmiselle puuttuu edelleen.

Plasebo eli lumevaikutus tunnistetaan kyllä lääketieteessä, mutta sen syitä ei osata konkreettisesti vieläkään yksilöidä osana ihmisten parantumista. Ilmeisesti lumevaikutus kertookin ihmisen psykofysiologisesta olemuksesta enemmän kuin moni tulee ajatelleeksi.

Psykiatriassa tunnistetaan jo psykosomaattinen oireilu, jolloin psykologinen oirekuva aiheuttaa lopulta somaattisen oireen. Voihan sitä epäillä, että plasebovaikutus on juuri se vaikutus, jota lume- ja myös luomuhoidoilla eli lääketieteellisesti kyseenalaisilla ns. terveyspalveluilla haetaan. Hoiva- ja ns. äitimagia on vahva voima uskoakseni jopa somaattisten oireiden ja sairauksien hoidossa ja lieventämisessä, mutta siihen ei enää lääketieteellisessä koulutuksessa juurikaan panosteta ja se on valitettava asia.

Hoivamagia voi toimia jo verbaalisestikin ja jopa sähköisen kommunikaation avulla, mutta tehokkainta hoivamagia on kosketuksen ja sanojen voiman yhdistyessä. Totean vaan sen, että älkää vähätelkö terveysalalla aidon välittämisen tärkeyttä osana potilaiden suotuisampaa kuntoutumiskehitystä. Toisaalta epämiellyttävä ja vastenmielinen hoitokokemus voi aiheuttaa merkittävää taantumista potilaan toipumiskehityksessä.

Kohdelkaa potilaita ja kuntoutujia asiallisesti, jämäkästi ja inhimillisesti. Kuulkaa potilaita aidosti ja pyrkikää koskettamaan edes sanallisesti potilaan tunteita, jos todella haluatte nähdä suotuisaa kuntoutumiskehitystä.

0
KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen vuonna 1978 syntynyt mies Pirkkalassa. Sain oppivelvollisuuteni suoritettua silloisessa Kuttulan koulukodissa Mäntyharjulla vuonna -94. Ylioppilaaksi kirjoitin vuoden -98 keväällä Tammerkosken lukion aikuislinjalta (iltalukio). Olen saanut ilmavoimien sääaliupseerin koulutuksen Tikkakoskella varusmiehenä saapumiserässä 2/98. Työhistoriani alkoi lehdenjakajana kesällä -97 vuosiloman sijaisena ja jakopiirini alueella sijaitsi myös silloinen kotini. Syksyllä -97 aloitin Galvanoimis Oy:n palveluksessa kuumasinkityslaitoksen työntekijänä Pirkkalassa ja olin palveluksessa vuoden 2002 loppuun. Olen opiskellut silloisella Tampereen teknillisellä korkeakoululla vuosina 1999-2002 konetekniikkaa. Sairastuin vähitellen psykoottistasoiseen masennukseen vuoteen 2004 mennessä. Kävin työkokeilussa vuonna 2008 vanhan työnantajani eli nykyisen Aurajoki Oy:n palveluksessa kolmivuorotyössä Pirkkalassa. Olen tehnyt etenkin vuosina 2013-2014 kokemusasiantuntijaluentoja mielenterveydellisestä kuntoutumisesta. Vuonna 2017 minut valittiin Suomen skitsofreniayhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi. Vuonna 2010 julkaisemani omaelämäkerran nimi on Kuntoutujan tie ja se kirjoitettu salanimellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu