Vaikuttaako elämässä lopulta kaikki kaikkeen?
Voisi ajatella mielikuvitusleikkiä sosiaalisessa mielessä, että miten yhtenäinen ihmiskunta todellisuudessa on ja voisi vielä erotella kaksi ulottuvuutta tähän asiaan. Ensimmäisenä sosiaalisessa mielessä voidaan pitää fyysistä ulottuvuutta, jolloin henkilö kohtaa fyysisesti toisen henkilön joko halaamalla tai kättelemällä.
Luin muistaakseni tohtori Hannu Lauerman jostain kirjoittamasta kirjasta mielenkiintoisen esimerkin ihmisten fyysisestä yhteenkuuluvuudesta juurikin kättelyesimerkin perusteella. Esimerkiksi itse olen kätellyt joitakin poliitikkoja elämäni varrella, joista puolestaan ainakin joku on kätellyt itsenäisyyspäivän presidentinlinnan juhlissa paraikaa istuvaa presidenttiä, joka on puolestaan kätellyt hyvin monia valtioiden päämiehiä ympäri maailman. Toisin sanoen kun olen kätellyt yhden henkilön, niin kättelemäni henkilö on kätellyt takuulla monia muita henkilöitä ympäri maailman ja kättelemäni henkilön kättelemät henkilöt puolestaan ovat kätelleet vielä monia muita henkilöitä jne. Kyseisellä Lauerman kirjassa esittämällä tavalla ajateltuna liki koko maailman väestö voi olla viiden kättelyn päässä ja se on mielestäni hyvin mielenkiintoinen ajatus, vaikka itse ajattelen enemmänkin niin, että koko länsimainen väestö voi ollakin fyysisesti likipitäen viiden kättelyn mittaisen ketjun sisällä.
Olemme ihmisinä fyysisesti näin ajatellen lähempänä toisiamme kuin moni tulee koskaan edes ajatelleeksi. Kokonaan toinen ulottuvuus on ihmiskunnan sosiaalisuuteen tulee median ja myös sosiaalisen median kautta. Oletetaan, että jollakin suomalaisella on seuraajina monenlaisia sosiaalisen median vaikuttajia omilla some-päivityksillä, jolloin kansainvälisesti huomioidun suomalaisen välittämä tunnelma voi ajoittain kulkeutua hyvin moniin eri paikkoihin ympäri maailmaa. Ehkä suomalaisissa some-vaikuttajissa paras esimerkki voisi olla tällä hetkellä Sanna Marin, jota takuulla seurataan sekä hänen faniensa että myös toisenlaistenkin seuraajien toimesta. Sanna Marinin vaikutus voikin olla ihmiskunnan piirissä paljon suurempi kuin me täällä Suomessa halutaan edes tajuta, koska monella suomalaisella kuten minullakin on hieman ristiriitainen suhtautuminen meidän ex-pääministeriimme.
Lopuksi vielä haluan kertoa, että miksi aloin pohtia ihmiskunnan yhteneväisyyttä tällä tavoin. Inspiraation sain Puheenvuoron Kristiina Ilmarisen tuoreesta blogimerkinnästä, jossa hän kyseli mietteitä sanasta yhtenäisyys. Johtopäätökseni onkin sellainen koskien ihmiskunnan yhtenäisyyttä, että olemme melko tiivisti riippuvaisia toinen toisistamme, vaikka jokseenkin pahuuden vallassa olevat hallinnot eri valtioissa mahdollisesti haluavat kiistää ihmiskunnan yhteneväisyyden. Epähumaani yhteiskunnan hallintokulttuuri on vastaan globalisaatiota ja ihmiskunnan yhteneväisyyskehityksen jatkumista, koska itsekkäillä valtioiden johtajilla ei ole muuta intressejä kuin omat intressit ja niin on aina ollut ennenkin ihmiskunnan historiassa ja tulee vielä olemaan, ellei kansalaiset kävele näiden pahuutta ilmentävien hallintokulttuurien ylitse. Itse haluan uskoa ihmiskunnan yhteneväisyyteen ja siinä voi olla tae koko maailmanrauhalle, eikä silti tarvitse olla kyseessä kokonaan rajaton maailma eri valtioiden välillä.
Viitattu Puheenvuoron blogimerkintä:
Mitä tarkoittaa yhtenäisyys? | Uusi Suomi Puheenvuoro
Niin voi tällaistakin kokea. Minä uskon havainneeni ihmisten henkistä yhtenevyyttä lähes telepaattisena ilmiönä tilanteissa, joille ei ole muuta selitystä. Se on ollut niin ilmiselvää ja vahvaa. Nykyinen hiukkasfysiikka ja siitä johdetut teoriat sekä kokeet voivat joskus tuoda tälle ilmiölle selityksen.
Ilmoita asiaton viesti