Valtiovarainministeri Saarikko puhui tänään eduskunnassa ja hän lupasi, että keskimääräistä eläketuloa saavien verotus ei kiristy!

Valtiovarainministeri Annika Saarikko puhui tänään eduskunnassa vuoden 2023 talousarvioesityksen lähetekeskustelussa seuraavasti:

”Eläkeläisten ostovoima kehittyy ensi vuonna suhteellisen hyvin. Eläkkeen tasoa automaattisesti korottava taitettu indeksi ja sote-verouudistus nostavat eläkkeitä vuodenvaihteessa. Nyt 1 600 euron eläkettä saava saa ensi vuonna 75 euroa kuussa enemmän käteen. Paljon lääkkeitä käyttävien tilannetta helpottaa myös hallituksen päätös lääkekaton jäädytyksestä. Tämä tarkoittaa sitä, että lääkekorvausten vuosiomavastuu ennen lisäkorvausta ei nouse hintojen mukana, vaan pysyy nykytasollaan.”

Eläkkeisiin on tulossa vuoden alussa noin 6-7 % indeksitarkistus, joka tekee 1600 euron kuukausieläkkeessä 112 euroa 7 prosentin korotuksella, josta menee Saarikon puheen perusteella veroa (112-75=37 €) vain 37 euroa eli toisin sanoen eläkkeen vuosikorotuksesta menee prosentuaalisesti veroa ilmeisesti noin 33 prosenttia, jos on uskominen valtiovarainministerin puhetta.

Itse olen pelännyt, että eläkeläisten verotus voisi jopa kiristyä ensi vuonna, mutta näin ei ilmeisesti ole käymässä, vaan verotus saattaa hieman jopa keventyä, kun muistaa, että eläkkeiden marginaalivero-% on tänä vuonna noin 40 %. Mikäli eläkeläisten verotus olisi säilynyt ennallaan, niin silloin 112 euron korotuksesta jäisi käteen noin 67 euroa, kun nyt Saarikko lupaa 75 euroa enemmän käteen 1600 euron eläkkeellä.

Netto se silti on mikä ratkaisee ja toivon mukaan valtiovarainministerin lupaus suunnilleen keskimääräistä eläkettä saaville suomalaisille pitää paikkansa eli 1600 euron kuukausieläkkeestä jää ensi vuoden alun indeksikorotuksen jälkeen käteen 75 euroa enemmän kuin tänä vuonna.

Valtiovarainministeri Saarikon puhe löytyy kokonaisuudessaan eduskunnan sivustolta:

https://valtioneuvosto.fi/-/10623/valtiovarainministeri-annika-saarikon-puhe-vuoden-2023-talousarvioesityksen-lahetekeskustelussa

Paraikaa Yle Areenassa käynnissä vuoden 2023 talousarvioesityksen lähetekeskustelu eduskunnasta:

Suorat | Areena | yle.fi

 

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen 45-vuotias kahden pojan isä. Itseäni kiehtoo monet elämään ja yhteiskuntaan liittyvät asiat. Tykkään käydä yhteiskunnallista keskustelua ja se on itselleni myös ajanvietettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu