Vartijat ja kohentunut valvontataso vähentäneet julkista häiriökäyttäytymistä?

Olin toissa lauantaina OYS yhteispäivystyksessä ja mietin sieltä kotiin päästyäni, että ennen vanhaan terveydenhuollossa ei ollut vartijoita missään paikoissa.

Nykyään meininki on toisenlaista. Mistä mahtaa johtua tämä, että monessa yhteiskunnallisessa palvelupisteessä pitää olla nykyään vartijat läsnä? Onko häiriökäyttäytyminen lisääntynyt vartijoiden myötä vai pysyykö häiriökäyttäytyminen paremminkin aisoissa vartijoiden valvovan silmän alla? Järjestyshäiriöiden ilmeisen kasvun syynä voi olla kansalaisten lisääntynyt turhautuneisuus, päihteidenkäyttö, mielenterveydelliset häiriöt sekä aitojen sosiaalisten kohtaamisten puute.

Omana mielipiteenä sanoisin, että häiriökäyttäytyminen lienee lisääntynyt julkisissa palvelupisteissä viimeisen 40 vuoden aikakaudella melko radikaalistikin, mutta silti vakava väkivaltarikollisuus ei ole käsittääkseni lisääntynyt – vaan päinvastoin vuosikymmenten kuluessa. Vartijoiden läsnäolosta tulee itselleni jostain syystä kytätty olo melko usein, vaikka itse en omaa väkivaltarikoshistoriaa ollenkaan.

Pitää vain hyväksyä vartijoiden työ osana nykymuotoista yhteiskuntaa. Toisaalta vartijoiden toimivaltuuksien valvominen pitäisi saattaa ajan tasalle ja väärinkäytöksistä kuten liiallisesta voimankäytöstä pitäisi mennä vartijan työskentelylupa hyllylle ainakin joksikin aikaa.

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen 46-vuotias kahden pojan isä. Itseäni kiehtoo monet elämään ja yhteiskuntaan liittyvät asiat. Tykkään käydä yhteiskunnallista keskustelua ja se on itselleni myös ajanvietettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu