Vastaako tekijä aina teoistaan?

Otan kärkeen esimerkin eli reilun 10 vuoden takaisen Norjassa sattuneen lähinnä nuorten joukkosurman äärinationalistisen ideologian kannattaja Breivikin toimesta. Onhan tästä ollut väittämiä 2010-luvun vaihteesta saakka mediassa, että perussuomalaiset Jussi Halla-ahon kannattaja ovat natseja. Saattoi joku nähdä yhteneväisyyttä jopa Breivikin ja Halla-ahon välilläkin.

Oliko Breivik hakenut sitten innostusta ideologialleen Suomestakin, tätä en itse osaa varmasti sanoa. Toki Jussi Halla-aho on leimautunut maahanmuuttokriittiseksi poliitikoksi, mutta itse en häntä kuitenkaan natsina pidä. Saatoin itsekin kirjoittaa 2010-luvun vaihteen tienoilla maahanmuuttokriittisenä kansalaiskeskustelijana silloin, että vapaa maahanmuuttopolitiikka on vihervasemmiston salajuoni laajentaa siihen kuuluvien puolueiden kannatusta. Tällä hetkellä en näe pelkoa maahanmuuton järjetöntä vapautumista kohtaan ja siksi on hyvä, että meillä on puoluejärjestelmässä myös maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvia puolueita.

Tekijä vastaa aina teoistaan ja en ymmärrä, että miksi oikeistoradikalismi ja oikeistopopulismi halutaan stereotyyppisesti joidenkin mielipidevaikuttajien taholta natsimielisiksi joukoiksi. Toki radikaaleja poliittisia ajatuksia julkituovien joukoissa saattaa olla mukana myös äärimmäisiin tekoihin kykeneviä ja joskus ryhtyviä kansalaisia. Oikeistoradikalismin vaaroista puhutaan edelleen jonkin verran julkisessa keskustelussa, eikä pitäisi myöskään unohtaa islamististen ääriajattelijoiden propagandaa jopa meillä täällä Suomessa.

Kiihottaminen kansanryhmää vastaan on olemassa Suomen rikoslain pykälänä ja se on hyvä laki, vaikka usein tuomiot voivat olla melko tulkinnallisia. Entä jos Breivik olisi tunnustanut vaikuttuneensa jonkun suomalaisen nettikirjoittajan julkaisuista, niin olisiko kyseinen kirjoittaja syytä tuomita myös vankilaan? Itse en ole tällaista holhoavaa sananvapauskäytäntöä kannattava suomalainen, vaan tekijä ja etenkin murhaaja vastaa aina teoistaan itse, ellei voida osoittaa mitään seikkoja täysin varmasti, että joku vihan lietsoja olisi onnistunut manipuloimaan jonkun tyypin some-julkaisuiden perusteella veritekoihin.

 

0
KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Reagoimattomuus ei ole välttämättä reagointia, jos mielentila on valmis olemaan reagoimatta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu