Vetoomus suomalaisille huomata kanssaihmisten hätä! (Hyvää Maailman mielenterveyspäivää 10. lokakuuta 2019!)

Tajusin, että on kulunut aikaa jo niin kauan oman elämäni vaikeimmista epätoivonhetkistä, jonka takia olen liki unohtanut sen tosiasian, että joka ilta tuhannet suomalaiset miettivät epätoivoisessa tilassa itsemurha-ajatuksia. Ehkä et usko minua, jos sanon tuntevani myötätuntoa juuri sinua kohtaan kuolemantoiveistasi huolimatta tai juuri sen takia niin tunnenkin. Olenhan ollut ajoittain melko häiriöinen viestijä sosiaalisessa mediassa.

Haluan muistuttaa sinua itsetuhoajatuksissasi, että muutos on aina mahdollista kunhan jaksamme elää ja ottaa ensinnäkin apua vastaan. Otan entisenä itsetuhoajattelijana lähes aina hyvin raskaasti kaikki oman toimintansa kautta kuolleiden kohtalot. Ainoa oikea viesti itsemurhaa suunnittelevalle on osoittaa teon miellettömyys, jos taustalla ei ole selvää psykoosia. Toki tärkeää on myös saada luotua psykiatrian hoitokontakti.

Itsemurhan syitä voi olla olla useitakin erilaisia. Itse sanon suoraan psykoottisen masennustilan kokeneena, että psykoosipotilaan heitteillejättö on todella tuomittavaa sukulaisten ja muiden läheisten toimesta. Parempi on tavallaan ylihoitaa potilasta kuin jättää epäilyksenalainen kansalainen ilman hoitoa. Toki psykiatria vaatii edelleen paljon kehittymistä osana lääketiedettä ja kuntoutujanäkökulmaa kaivattaisiin psykiatrian hoitoketjuiden kehittämiseen oikeasti enemmän. Toivon asiakas- tai potilaslähtöisempää psykiatriaa kaikkialle maailmaan ja ainakin Suomeen!

Lyhytkestoista hoivaa antavia kuntoutuskoteja ei käsittääkseni ole Suomessa juurikaan, vaan psykiatrian hoito tapahtuu joko suljetulla osastolla tai avohoidon piirissä eli selvä välimuoto suljetun osaston hoidon ja avohoidon väliltä puuttuu monin paikoin. En silti halua pelotella paraikaa epätoivoisissa mielentiloissa olevia kansalaisia, vaan apua on pakko osata hakea eikä siinä ole mitään hävettävää, sillä onhan nyt kyse juuri sinun tai läheisesi elämästä! Tiedäthän, että on olemassa aina jonkinlainen joukko ihmisiä, joita ennenaikainen kuolemasi järkyttäisi kovasti. Kokemukseni mukaan jopa itselle vieraiden henkilöiden itsemurhien vaikutus voi olla hyvin merkittävä ja eipä siinä mitään positiivisia fiiliksiä taida esiintyä.

Omasta mielestäni mikään ei ole niin surullista kuin elämänhaluton nuori tai lapsi ja vaadin kaikkia suomalaisia avaamaan aistit kanssaihmistemme hädälle iästä riippumatta kaikkialla koskien myös sosiaalista mediaa. Toivon etenkin kaikille mielenterveydellisistä akuuteista oireista kärsiville erittäin elämänmyönteistä syksyä ja hyvää maailman mielenterveyspäivää 10. lokakuuta tänä vuonna 2019! Elämä on – hieman kliseisestikin sanottuna – niin kauan mahdollisuus, kunnes se aikanaan loppuu.

Aiheesta muualla netissä:

Mielenterveysseuran tapahtumia mielenterveyspäivänä:

https://mieli.fi/fi/mielenterveysseura/tapahtumat

Mielenterveyden keskusliiton kotisivut, josta löytyy muun muassa lukuisten erilaisten yhdistysten ja paikallisyhdistysten yhteistietoja:

https://www.mtkl.fi/

 

KimmoHoikkala

Olen 41-vuotias kahden koululaisen yhteishuoltaja ja asun Oulussa. Kotoisin olen Pirkkalasta ja olen asunut myös Tampereella. Työkokemukseni on pääasiassa metalliteollisuudesta kuumasinkityslaitoksen töistä. Opintoja minulla on lähinnä tekniikan ylioppilaana 2000-luvun vaihteesta Tampereen teknilliseltä yliopistolta. Olen tällä hetkellä lähinnä vapaaehtoinen mielenterveyden kokemusasiantuntija sosiaalisen median keskusteluissa. Toimeentuloni saan työkyvyttömyyseläkkeellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu