Vientiteollisuuden duunarit versus kunta-alan duunarit?

Mihin kunta-alan työntekijäliittojen käsitys teollisuuden paremmista palkoista oikein perustuu? Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden sopiman TES:n mukaan korkein taulukkoliksa on TVR-9 luokituksella 14,02 euroa/tunti tai 2444 euroa kuukaudessa kuluvana vuonna. Alimmat taulukkopalkat jäävät silti teollisuusliittolaisilla alle 10 euron tunti ja alle 2000 euron kuukaudessa.

Olen jo aiemmin kirjoittanut Puheenvuorossa, että yksityisen sektorin tuntipalkkaisten ansiokehitys on eri ammattiryhmistä ollut kaikista heikointa vuodesta 2000 vuoteen 2020. JHL:n ja kuntatyönantajan sopiman palkankorotusohjelman mukaan kuntatyöntekijät saavat prosenttiyksikön korkeamman palkankorotuksen kuin Teollisuusliiton duunarit.

Nyt kuormitetaan myös meidän kuntaveronmaksajien kukkaroa tosissaan, jos näin pöljä palkankorotusohjelma tosiaan on yleisesti hyväksytty. Vihreät sen jo tietävät kuten ilmeisesti kunnallisen alan työnmarkkinaosapuoletkin,  että sähkö tulee töpselistä ja raha pankista. Toisin sanoen suhteilla sisään kunnalle helppoihin hommiin niin ei tarvitse lähteä paskapalkalla teollisuuden kuormittaviin töihin.

Ps. Itse en aikoinaan päässyt Pirkkalan kunnalle kesätöihin vuonna -97, enkä ole enää koskaan hakeutumassa kunnallisen alan töihin, koska tuskin saisin niissä töissä edes aikaani kulumaan. Metalliteollisuudessa tein TVR-7 tason duuneja ja niissä tuli jopa hiki yli kolmentonnin cooper-kunnossakin. Pitäkää nyt puolenne suomalaisen teollisuuden puolustajat ja näyttäkää pitkää nokkaa kuntaväelle, koska raha tulee yhteiskuntaamme viennistä eikä mistään kunnan sosiaalitoimista.

Aikaisemmin tästä aiheesta kirjoittamaani:

Yksityisen sektorin palkat jääneet jälkeen ansiotasokehityksestä | Uusi Suomi Puheenvuoro

Kutsumusduunariksi metalliteollisuuteen 10 euron tuntipalkalla? | Uusi Suomi Puheenvuoro

0
KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen vuonna 1978 syntynyt mies Pirkkalassa. Sain oppivelvollisuuteni suoritettua silloisessa Kuttulan koulukodissa Mäntyharjulla vuonna -94. Ylioppilaaksi kirjoitin vuoden -98 keväällä Tammerkosken lukion aikuislinjalta (iltalukio). Olen saanut ilmavoimien sääaliupseerin koulutuksen Tikkakoskella varusmiehenä saapumiserässä 2/98. Työhistoriani alkoi lehdenjakajana kesällä -97 vuosiloman sijaisena ja jakopiirini alueella sijaitsi myös silloinen kotini. Syksyllä -97 aloitin Galvanoimis Oy:n palveluksessa kuumasinkityslaitoksen työntekijänä Pirkkalassa ja olin palveluksessa vuoden 2002 loppuun. Olen opiskellut silloisella Tampereen teknillisellä korkeakoululla vuosina 1999-2002 konetekniikkaa. Sairastuin vähitellen psykoottistasoiseen masennukseen vuoteen 2004 mennessä. Kävin työkokeilussa vuonna 2008 vanhan työnantajani eli nykyisen Aurajoki Oy:n palveluksessa kolmivuorotyössä Pirkkalassa. Olen tehnyt etenkin vuosina 2013-2014 kokemusasiantuntijaluentoja mielenterveydellisestä kuntoutumisesta. Vuonna 2017 minut valittiin Suomen skitsofreniayhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi. Vuonna 2010 julkaisemani omaelämäkerran nimi on Kuntoutujan tie ja se kirjoitettu salanimellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu