Vihreät järjestää skitsofreenikot työelämään?

Joillakin on ollut psykoottinen vaikea-asteinen masennus ja niin on ollut diagnosoidusti itsellänikin vuonna 2004, kunnes psykiatrin mukaan diagnoosiksi muuttui vaikea-asteisena oireileva paranoidinen skitsofrenia. Olen sitä ihmetellyt sitten ajoittain viimeiset 18 vuotta, että olenko diagnoosini kanssa riittävän uskottava?

Epäilen, että vaikea-asteisena oireilevia paranoidisia skitsofreenikkoja ei ole diagnosoitu Suomessa monia tai ainakaan tuhansia tapauksia. Kokonaan toinen asia on vielä se, että moniko on kuntoutunut kyseisellä diagnoosilla siedettävään ja jokseenkin rationaaliseen mielenterveyden tasoon.

Psykiatri silloin Tampereen avohoidon piirissä vuonna 2008 kirjoitti minulle vuoden jatkoa kuntoutustuelle, kun olin epäonnistunut työkokeilussani samaisen vuoden kesällä. Huvittaa ja silloin jopa järkytti psykiatrin suhtautuminen postitse saapuneeseen työeläkekorttiin eli toistaiseksi voimassa olevaan työkyvyttömyyseläkkeeseen, kun asiasta hänelle Ouluun silloin muuttaneena puhelimella ilmoitin.

Psykiatri päivitteli puhelimessa, että kirjoittiko hän minulle tosiaan eläkkeen. Ei hän sitä kirjoittanut, mutta olihan hän aiemmin luokitellut skitsofreniani vaikea-asteisena oireilevaksi vuoden 2005 alun B-lausunnossa. Pahalta tuntuu itsestäni, kun viime aikoina eläkeläisiä ja etenkin varhaiseläkeläisiä on pidetty vihreiden toimesta suurelta osin yhteiskunnallisena kulueränä.

Pieni ja varma eläketulo kuitenkin pitää siltä osin stressitason alhaalla, vaikka olen jo mielestäni hyvin kuntoutunut hyvin vaikeasta mielenterveyden häiriötilasta, mutta alttius minulla on edelleen psykoosioirekuvaan ja siksi haluan myös lääkitä itseäni antipsykoottisella lääkkeellä. Enpä olisi uskonut vihreiden olevan niin sivistymätöntä porukkaa kuin Uusi Suomi puheenvuoron blogipalstalla kirjoittava Santeri Kärki.

Meikäläisen kaltaisesti sairastuneiden kiusaaminen voi tuntua vihreistä hyvälle, vaikka itse koen tällaiset toimeentulon vaarantamista koskevat puheenvuorot jo nyt jossain määrin stressiä aiheuttavana.

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen 45-vuotias kahden pojan isä. Itseäni kiehtoo monet elämään ja yhteiskuntaan liittyvät asiat. Tykkään käydä yhteiskunnallista keskustelua ja se on itselleni myös ajanvietettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu