Vippaa Manu vitonen, maksatko koron kanssa eli asiaa rahan niukkuudesta suomalaisten arkitodellisuudessa

Olen pannut merkille yhteiskunnassamme, että monien paremminkin pärjäävien rahat ovat melko tiukoilla tällä aikakaudella, vaikka Suomen BKT lukema on edelleen kaikkien aikojen korkeimmalla tasolla. Olen silti itse jopa köyhänä vipannut joillekin hieman rahaa, enkä ole itsekään aina kaikkea saanut edes takaisin.

Periaatteessa kaverille vippaaminen on suuri riski sekä rahaa pummivalle että rahaa lainaksi antavalle. Pummi voi käyttää rahat usein esimerkiksi päihdeongelmansa hoitoon, eikä hän välttämättä muista enää maksaa rahaa takaisin päin. Totisesti rahat ovat tiukassa yhteiskunnassa ja se voi olla hyvä signaali tavallaan, vaikka taloudelliseen auttamiseen kielteinen asenne voi kertoa myös jossain määrin empaattisuuden puutteesta yhteiskunnassa. Lopulta järkevä keino auttaa köyhää voisi olla esimerkiksi lahjoittaa hänelle kahvipaketti, leipää ja margariinia.

En usko myöskään hyväntekeväisyystoimintaan köyhien auttamisessa, vaikka hyväntekeväisyydellä voidaankin auttaa esimerkiksi joidenkin velka-ahdinkoon joutuneiden kansalaisten hätää. Toisaalta olen sitä mieltä, että kaikenlainen hyväntekeväisyystoiminta on osittain myös hyväntekeväisyystoiminnasta taloudellista hyötyä – ja usein merkittävääkin sellaista – saavien intressi yhteiskunnassamme. Itse en aio enää osallistua mihinkään hyväntekeväisyystoimintaan lahjoittajana, koska ensinnäkään minulla ei ole siihen varaa ja toiseksi koen koko lahjoitusvaroin ylläpidetyn toiminnan usein jopa vilpillisenä osana yhteiskuntaa.

0
KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Reagoimattomuus ei ole välttämättä reagointia, jos mielentila on valmis olemaan reagoimatta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu