Voiko toisen maailmansodanajan tapahtumat uusiutua?

Keskustelin tänään toisen sotaveteraanin pojan ja maisterikoulutetun turkulaisen ystäväni kanssa puhelimessa. Oli suht pitkä puhelu eli 1 tunti 55 minuuttia 59 sekuntia. Puhelun loppupuoliskolla pohdimme Suomen kohtaloa toisessa maailmansodassa ja kumpikaan meistä ei osaa selittää syitä siihen, että miksi Josef Stalin säilytti Suomen itsenäisenä valtiona.

Esitin ystävälleni oman kuvitelmani, että Otto Wille Kuusinen olisi puhunut Stalinin läheisenä ystävänä Kremlissä Suomen itsenäisyyden puolesta. Todennäköisempää lienee silti se, että Suomella oli joko taustatukea Iso-Britanniasta, Yhdysvalloista ja Ranskasta tai sitten Stalin näki ns. itsenäisen Suomen merkityksen Neuvostoliiton etupiirissä itsenäisyydestä huolimatta vahvana. Talvisotaan johtanut Molotov-Ribbentrop etupiirijako Neuvostoliiton ja Natsi-Saksan välillä on voinut myös vaikuttaa jatkosodan lopulla Suomen suotuisaan menestykseen rauhanneuvotteluissa Kremlin porukan kanssa.

Keskustelimme myös pahuudesta ja itse totesin, että Adolf Hitler oli jonkin verran vielä lähempänä absoluuttista pahuutta kuin isä aurinkoinen eli Stalin. Päätimme keskustelun synteesiin eli olimme samaa mieltä, että sekä Hitler että Stalin olivat aikakautensa tuotteita, eikä vastaavanlaista pahuutta voine enää nousta nykymuotoisten yhteiskuntien johtoon. Hitlerin pahuutta saattoi selittää hyvinkin monimuotoinen hulluus, koska olihan hän vainoharhainen omia kenraaleitaan kohtaan – ehkä osittain syystäkin ja Hitler halusi pitää jopa sodanjohtoa käsissään korpraalina. Stalin oli hieman toisenlainen vainoaja ja puhutaanhan yleisesti Stalinin vainoista.

Kaiketi globaalilla tasolla totuuteen perustuva vapaa tiedonvälitys on ainoita keinoja paikantaa potentiaalisia uhkakuvia maailmanrauhalle.

Hirmuhallintojen nousu valtaan ei ole onneksi kovin helppoa nykymuotoisessa maailmassa, jossa verkostoidutaan tiiviimmin ja ollaan keskinäisesti riippuvaisia yhteiskuntia.

Vaikea kuvitella, että aikakautemme natsit ovat kovin lähellä Hitlerin pahuutta, vaikka eräät modernin natsismin piirteet ovat huolestuttavia kuten juutalaisten ja ns. tuottamattomien kansalaisten massamurhaamisen kiistäminen keskitysleireillä. Hitlerin johtokopla natseissa oli korkeasti oppinutta, eikä he olleet mitään lukukyvyttömiä miehiä. Siksi olen kokenut hieman kylmiä väreitä, kun olen joskus keskustellut jopa Oulussa pubissa jokseenkin piilevästi natsimielisten tohtorikoulutettujen tyyppien kanssa, joiden arvopohja on avoimen markkinaliberalistinen ja itsekkään ahne.

Uskon henkilökohtaisesti kaikesta huolimatta, että elämme vahvaa rauhanaikaa globaalilla tasolla, enkä voi mitenkään uskoa nykymuotoisten länsimaisten sivistysvaltioiden vajoavan täysin sydämettömyyden tilaan, jolloin emme olisi enää yhteiskuntia vaan epäharmonisia ja vihamielisiä ihmismassoja.

0
KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen vuonna 1978 syntynyt mies Pirkkalassa. Sain oppivelvollisuuteni suoritettua silloisessa Kuttulan koulukodissa Mäntyharjulla vuonna -94. Ylioppilaaksi kirjoitin vuoden -98 keväällä Tammerkosken lukion aikuislinjalta (iltalukio). Olen saanut ilmavoimien sääaliupseerin koulutuksen Tikkakoskella varusmiehenä saapumiserässä 2/98. Työhistoriani alkoi lehdenjakajana kesällä -97 vuosiloman sijaisena ja jakopiirini alueella sijaitsi myös silloinen kotini. Syksyllä -97 aloitin Galvanoimis Oy:n palveluksessa kuumasinkityslaitoksen työntekijänä Pirkkalassa ja olin palveluksessa vuoden 2002 loppuun. Olen opiskellut silloisella Tampereen teknillisellä korkeakoululla vuosina 1999-2002 konetekniikkaa. Sairastuin vähitellen psykoottistasoiseen masennukseen vuoteen 2004 mennessä. Kävin työkokeilussa vuonna 2008 vanhan työnantajani eli nykyisen Aurajoki Oy:n palveluksessa kolmivuorotyössä Pirkkalassa. Olen tehnyt etenkin vuosina 2013-2014 kokemusasiantuntijaluentoja mielenterveydellisestä kuntoutumisesta. Vuonna 2017 minut valittiin Suomen skitsofreniayhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi. Vuonna 2010 julkaisemani omaelämäkerran nimi on Kuntoutujan tie ja se kirjoitettu salanimellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu