Yle Radio Suomi: Suomi ei elä viennistä!
Suomi ei elä enää viennistä eli olemme menossa konkkaan, vaikka YLE Radio Suomi väitti kovaan ääneen toimittaja Olli Haapakankaan talousjutussa jokunen vuosi sitten, että Suomi elää ihan hyvin ilman vientiä.
Vieläkin ihmettelen Ylen tarkoitusta sumuttaa kansantalouden kokonaiskuvaa ja esiintyykö Ylessä edelleen samanlaista talousjournalismia? Kauppataseen alijäämä ei kerro koko totuutta Suomen kansantaloudesta, mutta kertoo sen, että Suomi velkaantuu samassa tahdissa kauppataseen alijäämän kanssa.
Toisin sanoen Suomen keinotekoinen BKT lukema on merkittävältä osalta rahoitettu velaksi. Tätä verovaroin rahoitettu Yleisradion toimitus voisi miettiä hieman enemmän.
Lähde:
”Kauppataseen alijäämä ennätyssuuri, 10,8 miljardia euroa
Tavaraviennin arvo kasvoi 18,2 prosenttia vuonna 2022, viennin volyymi laski 5,2 prosenttia”
Olit jostain syystä valinnut aika vanhan ulkomaankaupan tilaston. Tässä vähän tuoreempaa.
https://tulli.fi/-/tavaroiden-ulkomaankaupan-ennakkotilasto-syyskuussa-2023
Tilannehan on aika erilainen. Viime vuonna öljyn (ja muun energian) hinnat nostivat kauppataseen alijäämän ennätykseen. Nyt tilanne on tasaantunut.
Vienti- ja tuontihinnat laskevat samoin volyymit molemmissa. Kauppatase lähestyy nollaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kauppatsetta olennaisempi tunnusluku on vaihtotase. Tosin en tiedä enkä nyt jaksa tutkia miten se on kehittynyt, mutta tavarakauppa ei ole ainoa sektori, jolla valuuttatuloja generoidaan.
Ilmoita asiaton viesti
Vaihtotaseesta voi lukea juuri saman kehityksen. Vienti laskee, mutta tuonti vielä enemmän. Näin vaihtotase on noussut plussalle syksyllä.
Tullin raportoimasta kauppataseesta näkee heti, miten volyymi ja hinnat ovat kehittyneet. Vaihtotase sen sijaan puhuu vain viennin ja tuonnin arvosta.
https://www.stat.fi/julkaisu/cl8mzge2b2hx00cvzsy5o9vxm
Ilmoita asiaton viesti
Vaihtotaseeseen kuuluu tavaramyynnin lisäksi myös matkailu ja muut ulkomaalaisille myydyt palvelut.
Ilmoita asiaton viesti
Totta. Ei kuitenkaan kannata tuijottaa vain taseeseen. Vaihtotase voi olla plussalla ja silti mennä surkeasti. Tai vastaavasti vaihtotase voi olla negatiivinen ja silti menee hyvin ainakin lyhyellä aikavälillä.
USA tosin on ainoa, joka voi pitää yllä jatkuvaa vaihtotaseen alijäämää juurikin Jarin alempana kertomasta syystä. Jos haluaa jotakin ymmärtää siitä, miten Suomen teollisuudella menee, kannattaa seurata vientimääriä. Jos haluaa katsoa, miten Suomen kuluttajilla menee, kannattaa seurata tuontimääriä ja mm. matkailua.
Mm. Mara julkaisee matkustustasetta
https://www.mara.fi/toimiala/tilastot/matkailu/matkustustase.html
Ilmoita asiaton viesti
Ok kiitos tuoreista tiedoista Tommi.
Sitä ajoin avauksessani takaa, että Suomi on edelleen viennistä riippuvainen, koska sisämarkkinoiden volyymi niin pieni.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän nyt voisi aika vähällä tyhjennellä sitä arvoa, jota vielä jäljellä on. Toimihan on niitä menestyksellisimpiä, kun ajankohta oikea. Ei tilanne mikään huono ole, kun tällaisia paikkoja ilmenee.
Ilmoita asiaton viesti
Vienti ei rahoita hyvinvointiyhteiskuntaa, vaan se rahoittaa ainoastaan tuonnin, eli vaihtotaseen tulisi olla keskimäärin tasapainossa.
Valtio puolestaan rahoittaa itse itsensä kuluttamalla (keskuspankki)rahaa talouteen budjetin mukaisesti.
Helppolukuinen kuvaus valtiontalouden ja valtiorahajärjestelmän toiminnasta: Stephanie Kelton: ”Alijäämämyytti”, Into (2023):
https://intokustannus.fi/monien-maiden-hallituksien-tapa-ajatella-rahaa-on-pahasti-vanhentunut/
Ilmoita asiaton viesti
Niin kauan kuin Yhdysvaltojen vaihtotase on kuukausitasolla kymmeniä miljardeja dollareita pakkasella (muutosta tähän ei ole näkyvissä), on Suomen kaltaisen avotalouden syytä pyrkiä ottamaan tästä osansa.
Ilmoita asiaton viesti
Usan on pakko ylläpitää jatkuvaa kaksoisalijäämää, sillä se on globaalia reservivaluuttaa liikkeellelaskeva taho:
Massiivisten julkisten alijäämien synnyttämät dollarit valuvat massiivisten vaihtotaseen alijäämien kautta globaaliin talouteen.
Hyvä meille ja heille, koska globaali kysyntä pysyy yllä.
Trumpistit voi tosin laittaa liittovaltion alijäämille stopin, jolloin jenkkilä painuu lamaan/taantumaan.
Ilmoita asiaton viesti
En usko tuohon talousoppiin, että suomalainen hyvinvointivaltio elättää itsensä sisämarkkinoiden avulla. Hyvinä aikoina muistamme Suomen kauppataseen olleen selvästi ylijäämäinen.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi Saksa on ollut rikas valtio:
https://www.statista.com/statistics/624284/trade-balance-of-germany/
Miksi Kiina on talouden superjätti?
https://www.visualcapitalist.com/cp/china-trade-partners/
Ilmoita asiaton viesti
Kiinan kauppataseen ylijäämä oli vuonna 2022 melko vaatimaton 857 miljardia dollaria.
Saksan kauppataseen ylijäämä on laskevassa trendissä ollen viime vuonna 84,02 miljardia dollaria.
Ilmoita asiaton viesti