Yle-veron tuotto kasvaa lähinnä pieneläkeläisten ansiosta kuluvana vuonna

Yle-verolla rahoitetaan Yleisradion toimintaa ja julkisesti on esitetty huoli, että Ylen budjetti on ollut viime vuosina alijäämäinen, jonka takia Yle-veron astetta haluttaisiin ilmeisesti kiristää. Itse esitän puolestani Yle-veroon helpotusta siten, että Yle-veron alaraja 14000 euroa tarkistettaisiin joka vuosi elinkustannusindeksillä, jolloin kyseisen veron alaraja nousisi kaiken muun elämän kallistumisen myötä.

Tutkailin omia verotustietojani kuluvalle vuodelle ja huomasin, että maksan vuonna 2023 monta kymppiä enemmän Yle-veroa kuin viime vuonna 2022, koska nimellinen eläketuloni on noussut inflaatiopitoisen 20/80 eläkeindeksin ansiosta. Verotustietojen mukaan maksaisin Yle-veroa kuluvana vuonna liki 120 euroa, kun vielä vuonna 2022 Yle-vero oli omalla kohdallani noin 80 euroa.

Yleisradion budjetin alijäämästä:

”Valtiovarainministeriön ennusteen mukaan Ylen valtiolta saama vuosittainen rahoitus nousee yli 610 miljoonaan euroon vuonna 2026. Yle-veron tuotto on kuitenkin jo tänä vuonna Ylen määrärahoja pienempi. Alijäämä on vuosina 2022–2026 yhteensä vajaat 36 miljoonaa euroa.”

https://www.verkkouutiset.fi/a/te-yle-vero-saattaa-nousta/#4c43d82c

Verottajan tietoa Yle-verosta:

”Yle-veron määrä riippuu tulojesi määrästä, ja on suuruudeltaan 0–163 euroa vuodessa. Yle-veroa maksetaan 2,5 % puhtaiden ansio- ja pääomatulojen tai YEL- ja MYEL- vakuutuksen työtulojen 14 000 euroa ylittävästä osasta. Veron määrä on enintään 163 euroa. ”

https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/uutishuone/esitys_ja_opetusmateriaali/ylevero/

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen 45-vuotias kahden pojan isä. Itseäni kiehtoo monet elämään ja yhteiskuntaan liittyvät asiat. Tykkään käydä yhteiskunnallista keskustelua ja se on itselleni myös ajanvietettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu